ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κεντρική Μακεδονία | Ο ιός του Δυτικού Νείλου… κοιμάται ακόμη παρά την πολλή ζέστη

Επιθετικά αλλά όχι μολυσματικά είναι τα κουνούπια στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας – Τα δείγματα που ελήφθησαν είναι όλα αρνητικά

Ανύπαρκτη είναι μέχρι στιγμής η κυκλοφορία μολυσμένων κουνουπιών, που μεταδίδουν τον ιό του Δυτικού Νείλου, στην Κεντρική Μακεδονία, καθώς τα δείγματα που συλλέχθηκαν από δίκτυο 60 παγίδων σε ολόκληρη την περιφέρεια ήταν όλα αρνητικά.

Αυτό σύμφωνα με τους επιστήμονες σημαίνει ότι δεν υπάρχει κυκλοφορία παθογόνου του ιού, γεγονός που είναι άκρως θετικό για τη δημόσια υγεία, αφού συνήθως τα είδη των κουνουπιών που μεταδίδουν ασθένειες, όπως ο ιός του Δυτικού Νείλου, αναπαράγονται εντός του Ιουνίου και του Ιουλίου.

Την ίδια ώρα, όπως τόνισε μιλώντας στο makthes.gr ο Δρ., Βιολογίας, Σπύρος Μουρελάτος, εκπρόσωπος της εταιρείας «Οικοανάπτυξη» που υλοποιεί το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών στην ΠΚΜ, δεν υπήρξε κανένα θετικό δείγμα από τα συνολικά 250 που ελήφθησαν από ορνιθώνες σε 50 χωριά της Κεντρικής Μακεδονίας. Εξήγησε μάλιστα ότι πρόκειται για ασφαλή συμπεράσματα, που δημιουργούν αίσθηση ασφάλειας στο γενικό πληθυσμό, δεδομένου ότι ο Ιούλιος είναι δύσκολος μήνας και είναι μεγάλη η αναπαραγωγή των κουνουπιών.

Ο κ. Μουρελάτος ανέφερε ότι η συλλογή και η ανάλυση των δειγμάτων έγινε με την πολύτιμη συνδρομή της καθηγήτριας Ιατρικής του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας του ΑΠΘ, Άννα Παπά και του επίκουρου καθηγητή ιολογίας του εργαστηρίου Κτηνιατρικής του ΑΠΘ, Χαράλαμπου Δόβα.

Διαβάστε περισσότερα στο makthes.gr >

About the author

OM Newsroom

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας

Πρόσφατα άρθρα