ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όλυμπος | Ήρθαν οι πρώτοι επισκέπτες από το εξωτερικό

Όλυμπος | Ήρθαν οι πρώτοι επισκέπτες από το εξωτερικό

Δηλώσεις της Μαρίας Ζολώτα, διαχειρίστριας του Καταφυγίου Α’ «Σπήλιος Αγαπητός» στον Όλυμπο, αποκλειστικά στο olympusmera.gr

Όλυμπος | Ήρθαν οι πρώτοι επισκέπτες από το εξωτερικό

Ο Όλυμπος αποτελεί έναν από τους πλέον γνωστούς ελληνικούς ορεινούς προορισμούς παγκοσμίως. Άνθρωποι από κάθε γωνιά του κόσμου θέλουν να τον επισκεφτούν, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Όμως φέτος, στην COVID-εποχή, η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί είναι δύσκολη.

Η Μαρία Ζολώτα, από τη θέση «Μπαλκόνι» στον Όλυμπο σε υψόμετρο 2060 μ., όπου το 1930 θεμελιώθηκε το πρώτο ορειβατικό καταφύγιο στην περιοχή, μοιράζεται μαζί μας τους προβληματισμούς της και την επιφυλακτικότητά της για την φετινή σεζόν.

«Η κίνηση είναι υποτονική. Τα σαββατοκύριακα βέβαια έχουμε κάποιους Έλληνες οπότε και υπάρχει κάποια κίνηση. Τις καθημερινές είχαμε στο παρελθόν κάποια λίγα άτομα από το εξωτερικό. Τουρίστες βέβαια δεν υπάρχουν, επομένως τις καθημερινές είναι ελάχιστος ο κόσμος που έρχεται».

Ενάμισι τουλάχιστον μήνα μετά ξεκίνησε η φετινή σεζόν. Από τις 15 Ιουνίου 2020, οπότε και άνοιξε το καταφύγιο Α’ «Σπήλιος Αγαπητός» στον Όλυμπο, η κίνηση είναι ελαφρώς και σταδιακά αυξανόμενη.

«Τις πρώτες δεκαπέντε ημέρες είχαμε άτομα από το εξωτερικό που ζούσαν ή εργαζόταν στην Ελλάδα. Τις πρώτες ημέρες έχουμε κάποιους λίγους βαλκάνιους. Σήμερα ήταν η πρώτη ημέρα που έχουμε κάποιους Γερμανούς», αναφέρει προβληματισμένη η – από το 2001 – διαχειρίστρια του «Σπήλιος Αγαπητός».

Οι συνήθειες πλέον για τους επισκέπτες έχουν αλλάξει μιας και καλούνται να έχουν μαζί τους δικούς τους υπνόσακους και παντόφλες.

Η πτώση εφέτος θα είναι μεγάλη, χωρίς να μπορεί να υπάρξει σήμερα κάποια εκτίμηση. Σύμφωνα με τα δεδομένα που υπάρχουν οι διανυκτερεύσεις θα είναι – στο ιδεατό σενάριο -τουλάχιστον από 60-70% μιας και η σεζόν είναι μικρότερη και η χωρητικότητα είναι η μισή.

«Κρατήσεις υπάρχουν και ενδιαφέρον υπάρχει», δηλώνει στο olympusmera.gr η Μαρία Ζολώτα και συνεχίζει: «Τα επόμενα τρία σαββατοκύριακα είμαστε γεμάτοι. Με τα άτομα βέβαια που μπορούμε βέβαια, όχι με την πραγματική μας χωρητικότητα».

Οι 10 χιλιάδες περυσινές διανυκτερεύσεις, με τα 2/3 να προέρχονται από το εξωτερικό, μοιάζουν με όνειρο θερινής νυκτός εφέτος, μιας και η μειωμένη διάρκεια σεζόν και η τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων έχει ρίξει την δυναμικότητα του καταφυγίου στο μισό.

«Τον Ιούλιο είχαμε 40-50 επισκέπτες την ημέρα και σήμερα έχουμε δέκα».

Όσον αφορά τις κρατήσεις που υπάρχουν πρόκειται για βαλκάνιους, κυρίως Βούλγαρους, με κάποιους παράτολμους Αμερικανούς να αναζητούν τρόπο να έρθουν στα τέλη Αυγούστου.

Όλυμπος | Ήρθαν οι πρώτοι επισκέπτες από το εξωτερικό

«Όλα τα μεγάλα γκρουπ έχουν ακυρώσει», μας λέει ανήσυχη για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Χωρίς να φοβάται ιδιαίτερα την COVID -19 αφού: «Αν κάποιος είναι άρρωστος δύσκολα θα περπατήσει 3 ώρες για φτάσει εδώ. Από και πέρα τηρούμαι όλα τα απαραίτητα μέτρα με τα απαιτούμενα διαχωριστικά από plexi glass, μάσκες, απολυμάνσεις και ότι απαιτείται. Ο κόσμος που έρχεται εδώ δεν βλέπω να έχει ιδιαίτερο πρόβλημα».

Η Μαρία με την αβεβαιότητα που έχει δημιουργηθεί «μιας και όλα είναι ρευστά και δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει» είναι ιδιαίτερα ανήσυχη.

Οι φωτογραφίες που μας στέλνει τώρα από τα 2100 μέτρα ας αποτελέσουν την απαρχή για μια, όσο το δυνατόν, καλύτερη και ασφαλή σεζόν χωρίς κρούσματα στον Όλυμπο.

About the author

OM Newsroom

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας