ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χορεύοντας στο «ρυθμό» του κορονοϊού! (Βίντεο – Φωτ.)

Αποστάσεις και περιορισμένο αριθμό ατόμων επιβάλλει η νέα πραγματικότητα στις σχολές χορούς – Λείπει η επαφή στους μαθητές

Χορεύοντας στο «ρυθμό» του κορονοϊού! (Βίντεο - Φωτ.)

Λίγο καιρό μετά την επαναλειτουργία τους, οι σχολές χορού έχουν προσαρμοστεί πλήρως στα νέα δεδομένα που επέβαλλαν τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό. Με ανοιχτά παράθυρα και πόρτες, σωστή υγιεινή στους χώρους της σχολής, αποστάσεις τουλάχιστον ενάμιση μέτρου και ολιγάριθμα τμήματα, δάσκαλοι και μαθητές προσπαθούν να μην εγκαταλείψουν την αγαπημένη τους ασχολία.

Και ενώ εύκολα μπορούμε να φανταστούμε λίγα άτομα να χορεύουν ξεχωριστά και συντονισμένα σε ένα ομαδικό πρόγραμμα εκγύμνασης, τα πράγματα περιπλέκονται όταν φέρνουμε στο μυαλό μας χορούς όπως το lindy hop και τους παραδοσιακούς που βασίζονται στην σχέση καβαλιέρου-ντάμας και στο συλλογικό βηματισμό αντίστοιχα, με το άγγιγμα να αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση και στα δύο αυτά είδη.

H Ιωάννα, συντονίστρια στον πολιτιστικό οργανισμό «Swing Academy», προσάρμοσε το μάθημά της στις νέες συνθήκες και το Lindy Hop «μετατράπηκε» σε Authentic Jazz Dance. Όπως αναφέρει και η ίδια, στο δεύτερο είδος συνηθίζεται ο χορευτής ή χορεύτρια να εκτελεί solo τις κινήσεις του επομένως πρόκειται για μία ιδανική επιλογή χωρίς μάλιστα να ξεφεύγουμε από το swing άκουσμα. Έτσι, οι μαθητές μπορούν να διατηρούν τις προβλεπόμενες αποστάσεις και να προστατεύονται επαρκώς χωρίς να θυσιάζουν το πάθος τους. 

Τι γίνεται όμως με τους παραδοσιακούς χορούς; Σε τι θα μετατραπεί ο τσάμικος, ο πεντοζάλης, ο συρτός, ο καλαματιανός, ο Ικαριώτικος και πολλοί άλλοι χοροί που απαιτούν το πιάσιμο χέρι-χέρι και την κοντινή απόσταση μεταξύ των χορευτών; Την απάντηση δίνουν ο Στέργιος Κύρινας και η Άννα Σίσκου από το «Χορόδεντρο»:

«Ο κύριος όγκος των ελληνικών παραδοσιακών χορών ταυτίζεται με τον κυκλικό χορό, τον δεμένο χέρι-χέρι αλλά υπάρχουν και άλλοι χοροί, πιο ατομικοί. Προσαρμοστήκαμε λοιπόν σε αυτά τα δεδομένα. Στο μάθημα ασχολούμαστε είτε με τους πιο ατομικούς ή με κάποιους κυκλικούς στους οποίους όμως επικεντρωνόμαστε στο να μάθουμε το τεχνικό κομμάτι, να φτιάξουμε κάποιες φιγούρες κλπ. χωρίς όμως να ακουμπάμε ο ένας τον άλλο.» 

Διαβάστε περισσότερα στο makthes.gr >

About the author

OM Newsroom

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας

Πρόσφατα άρθρα