ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πύδνας – Κολινδρού | Ασφαλής από ελονοσία

Πύδνας – Κολινδρού | Ασφαλής από ελονοσία

Αποχαρακτηρίστηκαν οι οικισμοί του Αιγινίου, Καταχά, Μ. Γέφυρας και Παλιαμπέλων, του Δήμου Πύδνας – Κολινδρού, από την λίστα με τις «επηρεαζόμενες» από ελονοσία περιοχές, σύμφωνα με πρόσφατο έγγραφο του ΕΟΔΥ.

Συγκεκριμένα, με ενημέρωση της αρμόδιας Ομάδας Εργασίας του ΕΟΔΥ στις 5 Ιουνίου, αποχαρακτηρίζονται οι παραπάνω περιοχές και «ως εκ τούτου, καμία περιοχή της χώρας δεν χαρακτηρίζεται πλέον ως «επηρεαζόμενη» από ελονοσία».

Αυτό σημαίνει ότι αίρονται όλοι οι περιορισμοί που είχαν επιβληθεί στην περιοχή κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα, στους δημότες και επισκέπτες της περιοχής, όπως είχε αποκαλύψει του OlympusMera.gr, και πλέον είναι δυνατή και η αιμοδοσία των κατοίκων του Δήμου Πύδνας – Κολινδρού. Μάλιστα ο Αιμοδοτικός Σύλλογος Αιγινίου, έχει ήδη προχωρήσει στον προγραμματισμό εθελοντικής αιμοδοσίας για τις αρχές Ιουλίου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας αναφέρει:

Η «Ομάδα Εργασίας (ΟΕ) για τον καθορισμό των επηρεαζόμενων περιοχών από τα νοσήματα που μεταδίδονται με διαβιβαστές» της Επιτροπής για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση των Τροπικών Νοσημάτων του Υπουργείου Υγείας, συνεδρίασε στις 4 Ιουνίου 2020 και γνωμοδότησε σχετικά με τον αποχαρακτηρισμό περιοχής όπου είχε καταγραφεί εγχώριο κρούσμα ελονοσίας 1ης γενιάς μετάδοσης, το Φθινόπωρο του 2019.

Η ΟΕ των εμπειρογνωμόνων εξέτασε με προσοχή τα παρακάτω δεδομένα:

• τα συνολικά επιδημιολογικά δεδομένα σχετικά με την ελονοσία στην Ελλάδα τα τελευταία έτη (μετά το 2009), τον αριθμό και τα χαρακτηριστικά των κρουσμάτων που έχουν δηλωθεί στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.) μέχρι τον Μάιο 2020, τα χαρακτηριστικά του πληθυσμού στον οποίο ανήκουν, καθώς και τα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά της αντίστοιχης περιοχής,

• τα διαθέσιμα εντομολογικά δεδομένα για τα έτη 2011-2019, ειδικότερα όσα αφορούν στην περιοχή πιθανής έκθεσης του κρούσματος με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης και

• τη βιβλιογραφία σχετικά με το εύρος πτήσης των ανωφελών κουνουπιών και ειδικότερα του Anopheles sacharovi, που θεωρείται ο κύριος διαβιβαστής της ελονοσίας στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση εμπειρογνωμόνων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ως «επηρεαζόμενη» ορίζεται περιοχή (οικισμοί) σε ακτίνα 2-6 χλμ από τον πιθανό τόπο έκθεσης των εγχώριων κρουσμάτων. Η ακριβής οριοθέτηση της επηρεαζόμενης περιοχής καθορίζεται σε κάθε περίπτωση από την ΟΕ, κατόπιν συνεκτίμησης όλων των δεδομένων και εκτίμησης κινδύνου.

Με βάση τα ανωτέρω, η Ομάδα Εργασίας των εμπειρογνωμόνων, λαμβάνοντας υπόψη τα βασικά συμπεράσματα σύσκεψης ειδικών από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες που διενεργήθηκε τον Μάιο 2018, προχώρησε στον αποχαρακτηρισμό όλων των οικισμών/ κοινοτήτων που συνδέονταν με το κρούσμα ελονοσίας με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης (1ης γενιάς) που διαγνώστηκε το Φθινόπωρο του 2019, με πιθανό τόπο έκθεσης οικισμό της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας.

Συγκεκριμένα, αποχαρακτηρίζονται οι παρακάτω οικισμοί/ κοινότητες του Δήμου Πύδνας – Κολινδρού της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας:

  1. Από τη Δημοτική Ενότητα Αιγινίου: το Αιγίνιο, ο Καταχάς και η Μεγάλη Γέφυρα,
  2. Από τη Δημοτική Ενότητα Κολινδρού: τα Παλιάμπελα.

Ως εκ τούτου, καμία περιοχή της χώρας δεν χαρακτηρίζεται πλέον ως «επηρεαζόμενη» από ελονοσία.

Μέτρα για την ασφάλεια του αίματος που αφορούν σε όλες τις Υπηρεσίες Αιμοδοσίας της χώρας, για όλες τις προαναφερόμενες περιοχές και για την επικράτεια γενικότερα, αποφασίζονται και επικοινωνούνται από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ, www.ekea.gr).

Μέτρα Αιμοεπαγρύπνησης (ΣΚΑΕΜ – Ε.Ο.Δ.Υ.)

• Οδηγίες προς τους αιμοδότες, εάν εμφανίσουν πυρετό αδιάγνωστης αιτιολογίας μετά την αιμοδοσία, να ενημερώσουν την Υπηρεσία Αιμοδοσίας στην οποία αιμοδότησαν, ανεξαρτήτως περιοχής.

• Σε περίπτωση μετάδοσης ελονοσίας μετά από μετάγγιση αίματος/συμπυκνωμένων ερυθρών εφαρμόζεται από το ΣΚΑΕΜ, σε συνεργασία με τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες αιμοδοσίας, αναδρομικός έλεγχος και μελέτη ανιχνευσιμότητας για την αναζήτηση και επανεξέταση των αιμοδοτών που εμπλέκονται στη μετάγγιση των ληπτών.

About the author

Ηλίας Τοπτσής

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Αιγίνιο Πιερίας.
Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος (Msc) στα «Προηγμένα Συστήματα Υπολογιστών και Επικοινωνιών» με κατεύθυνση στις «Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών του Ήχου και της Εικόνας για την Εκπαίδευση και την Παραγωγή», από την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ.
Στα φοιτητικά του χρόνια συνεργάστηκε με εφημερίδες της Θεσσαλονίκης (ΣΠΟΡ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ και ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ) καθώς και με διαφημιστικά γραφεία της πόλης.
Το 2007 ξεκίνησε να διδάσκει στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ, ως διδάσκων 407, σε εργαστηριακά μαθήματα ραδιοφωνικής και τηλεοπτικής παραγωγής. Από το 2012 έως σήμερα είναι εκπαιδευτής ενηλίκων στα Δημόσια ΙΕΚ στην ειδικότητα «Δημοσιογραφίας, Συντακτών και Ρεπόρτερ» στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία.

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας

Πρόσφατα άρθρα