ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νότια Πιερία | Προετοιμασίες και επιφυλακτικότητα, σε εστίαση και φιλοξενία, για την καλοκαιρινή σεζόν

Νότια Πιερία | Προετοιμασίες και επιφυλακτικότητα, σε εστίαση και φιλοξενία, για την καλοκαιρινή σεζόν

Η Νότια Πιερία, τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου του 2020, θυμίζει τις πρώτες ημέρες της Άνοιξης των προηγούμενων ετών. Οι δρόμοι του παράπλευρου δικτύου προς τον Νότο της Πιερίας είναι σχεδόν άδειοι. Την μονοτονία σπάνε τα συνεργεία του Δήμου Δίου – Ολύμπου που προχωρούν σε κλαδέματα και καθαριότητα. Ελάχιστοι είναι και οι πωλητές προμηθευτών της εστίασης που εμφανίζονται στην περιοχή.

Θεωρητικά η σεζόν ξεκίνησε για την εστίαση το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, το τελευταίο του Μαΐου. Παρά το γεγονός πως τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας είναι, από την 1η Ιουνίου, επίσημα ανοικτά, κανένα από αυτά δεν ξεκίνησε επίσημα την λειτουργία του.

Στην εστίαση

Οι επαγγελματίες στη Νότια Πιερία, πολλοί από αυτούς έχουν και την διαχείριση οργανωμένων παραλιών, ανέμεναν την σχετική ΚΥΑ που ανακοινώθηκε λίγο πριν το μεσημέρι της Τρίτης 2 Ιουνίου. Σε αυτή (διαβάστε ΕΔΩ) ορίζεται ως ανώτατος αριθμός λουόμενων σε 1.000 τ.μ. παραλίας τα 40 άτομα, ενώ ως ελάχιστη απόσταση μεταξύ των αξόνων των ομπρελών ορίζονται τα 4 μέτρα και τσουχτερά πρόστιμα από 5.000 ευρώ έως 25.000 ευρώ, καθώς και αναστολή λειτουργίας για χρονικό διάστημα από 15 έως 20 ημέρες.

Νότια Πιερία | Προετοιμασίες και επιφυλακτικότητα, σε εστίαση και φιλοξενία, για την καλοκαιρινή σεζόν

Με απλά λόγια, ένα μαγαζί δικαιούται να νοικιάσει παραλία έως και 500 τ.μ. άρα να βγάλει έως και 20 ξαπλώστρες. Στην πρώτη ανάγνωση της ΚΥΑ, οι αντιδράσεις των επιχειρηματιών της περιοχής ήταν «Καληνύχτα καλοκαίρι» και βαθύς αναστεναγμός. Παράλληλα υπάρχουν παράπονα για την τουριστική προβολή της περιοχής που παραμένει σχεδόν ανύπαρκτη.

Οι πιο αισιόδοξες προβλέψεις μιλάνε για 50% μείωση της κίνησης στο σύνολο, που θα έχει ως αποτέλεσμα και την ραγδαία αύξηση της ανεργίας εν γένει.

Ο άσχημος καιρός του ξεκινήματος, έφερε και άσχημο ξεκίνημα. Με μικρή παρουσία από τους Έλληνες στη Νότια Πιερία και πτώση τζίρου άνω του 80%.

Η μείωση του ΦΠΑ δεν έχει γίνει – ακόμη – ορατή μιας και οι τιμές στην εστίαση παραμένουν αμετάβλητες.

Στην φιλοξενία

Οι επαγγελματίες στον κλάδο της φιλοξενίας, των εποχιακών ενοικιαζόμενων δωματίων, είναι απαισιόδοξοι λόγω των συνεχών ακυρώσεων. Υπάρχουν διάφορες προτάσεις από τα πρακτορεία των Βαλκανίων. Κάποια από αυτές είναι οι προκαταβολές που έχουν δοθεί να πάνε για του χρόνου και ζήτηση για πτώση των τιμών.

Τα μηνύματα από την Ουγγαρία δεν είναι καλά. Οι ακυρώσεις είναι συνεχείς και οι επαγγελματίες βρίσκονται σε απόγνωση, με τα πρώτα γκρουπ από την Σερβία να αναμένονται μετά τις 22 Ιουνίου. Από την Ρουμανία τα μηνύματα που έρχονται δεν είναι επίσης καλά.

Οι ιδιοκτήτες των εποχιακών ενοικιαζόμενων δωματίων φαίνεται να εναποθέτουν τις τελευταίες τους ελπίδες στον εσωτερικό τουρισμό, κατά κύριο λόγο, καθώς και σε μία φημολογούμενη μαζική επίσκεψη πρακτόρων από τις Βαλκανικές χώρες, γύρω στα μέσα Ιουνίου.  

Οι προμηθευτές στην εστίαση

Το μουδιασμένο ξεκίνημα στην εστίαση έφερε και πτώση τζίρου άνω του 50%, σε σχέση με πέρυσι, στον κλάδο των προμηθειών.

Με σαφή την προσπάθεια από τους μαγαζάτορες στο να κάνουν οικονομία, οι προμηθευτές της εστίασης κάνουν αναφορές για ζήτηση προϊόντων που μπορούν να καταναλωθούν από τους Έλληνες επισκέπτες της Κυριακής.

Η φημολογούμενη στροφή των επαγγελματιών προς τα ελληνικά – και ειδικά στα τοπικά – προϊόντα φαίνεται πως, για μία ακόμη χρονιά, θα αποτελέσει «όνειρο θερινής νυκτός» στον βωμό της εξοικονόμησης πόρων. Αυτό ισχύει και για τα οπωροκηπευτικά, μιας και το σύνολο των προϊόντων είναι κρητικά και εισαγωγής.

Με τις πιστώσεις στην αγορά να αγγίζουν το μηδέν, οι μαγαζάτορες αγοράζουν τα απολύτως αναγκαία. Στην περίπτωση που οι προμήθειες τελειώσουν, στρέφονται σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ και τοπικά μαγαζιά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα και ακριβότερα αγοράζουν και πιθανότερα δεν βρίσκουν το ακριβές προϊόν παρασκευής. Αυτά έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους και την αστάθεια στην ποιότητα και την γεύση.

Στην αλυσίδα των προμηθειών, οι θέσεις εργασίας για ένα χρονικό διάστημα, μοιάζουν προστατευμένες και λόγω των ανακοινώσεων των αρμόδιων υπουργείων. Από εκεί και μετά «η αγορά θα δείξει τον δρόμο», όπως χαρακτηριστικά λένε.

Με το Κάστρο του Πλαταμώνα να δεσπόζει στην περιοχή, στην θέα του επιβλητικού Ολύμπου, ο Νότος της Πιερίας ετοιμάζεται για το πλέον πρωτόγνωρο και δύσκολο καλοκαίρι των τελευταίων 40 χρόνων. Πολλές παραλίες «στήθηκαν», τις προηγούμενες ημέρες, ίσως από συνήθεια.

Παρά τις εκκλήσεις, από τους αρμόδιους υπουργούς, για «πέρασμα» της μείωσης του ΦΠΑ στην τελική τιμή και το γεγονός της ιδιαιτερότητας του φετινού καλοκαιριού, την κατάσταση δυσκολότερη κάνουν κάποιοι επαγγελματίες που δρουν λες και δεν άλλαξε τίποτα, κρατώντας τις τιμές στα ύψη και αδιαφορώντας για το τι πράττουν άλλες περιοχές.

Σε μια τέτοια δύσκολη εποχή, η Πιερία έχει όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα να «πάει – σχετικά – καλύτερα». Πολλοί είναι οι επαγγελματίες που αντιλαμβάνονται την σημασία της στιγμής. Ας είναι αυτοί οι περισσότεροι.

About the author

OM Newsroom

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας