ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γαλάζια Σημαία στην Πιερία | Φτωχοί συγγενείς Βορράς και Νότος

Χωρίς γαλάζια σημαία οι ακτές των Δήμων Δίου Ολύμπου και Πύδνας Κολινδρού – Το παράδοξο με τον Δήμο Κατερίνης

Γαλάζια Σημαία στην Πιερία | Φτωχοί συγγενείς Βορράς και Νότος
REUTERS/Alkis Konstantinidis

Τετρακόσιες ενενήντα επτά γαλάζιες σημαίες – κατά 18 λιγότερες από πέρυσι – θα κυματίσουν φέτος στις ελληνικές ακτές, τοποθετώντας την χώρα μας στην δεύτερη θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 47 χώρες.

Η Ελλάδα επιβραβεύτηκε άλλη μία φορά για την εξαιρετική ποιότητα υδάτων και το υψηλό επίπεδο προσφερόμενων υπηρεσιών στους λουόμενους, αλλά και για την διασφάλιση τη προστασίας της Δημόσιας Υγείας.

Τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), Εθνικό Χειριστή του Διεθνούς Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία» στη χώρα μας.

Το Προγράμμα διανύει την τεταρτη δεκαετία στη χώρα μας.

Πρωταθλήτρια Περιφερειακή Ενότητα αναδείχθηκε η της Χαλκιδικής με συνολικά 94 σημαίες.

Φτωχός συγγενής η Πιερία, με μόλις έξι γαλάζιες σημαίες, όλες στον Δήμο Κατερίνης

Όπως έγινε γνωστό από εχθές, στην Πιερία υπάρχουν μόλις έξι γαλάζιες σημαίες στις ακτές της. Σε σύγκριση με την πρωταθλήτρια γειτονική Χαλκιδική η εικόνα είναι απογοητευτική.

Κι αν για τον Δήμο Πύδνας – Κολινδρού το γεγονός αποτελεί μια φυσιολογική κατάσταση, μιας και οι διοικούντες ουδέποτε ασχολήθηκαν με το θέμα, για τον Δήμο Δίου – Ολύμπου αποτελεί μια οδυνηρή πραγματικότητα.

Στο μήκος των παραλιών του Νότου της Πιερίας δεν θα κυματίζει καμία γαλάζια σημαία, μιας και οι δύο τελευταίες αφαιρέθηκαν – τέτοιον καιρό πέρυσι – με αποκλειστική ευθύνη της διοίκησης Δημοπούλου.

Παρά το γεγονός της ίδρυσης, από τη νέα δημοτική αρχή, αντιδημαρχίας και οργανισμού Τουρισμού εφέτος δεν κατέστη δυνατόν γαλάζια σημαία να κυματίσει στα παράλια του Δήμου Δίου Ολύμπου.

Το 2016 στον Δήμο Δίου Ολύμπου “κυμάτιζαν” 5 γαλάζιες σημαίες (Λεπτοκαρυά, Νέοι Πόροι, Πλαταμώνας, Σκοτίνα).

Για το 2017 υπήρξαν 6 βραβευμένα σημεία (Λεπτοκαρυά, Νέοι Πόροι, Πλαταμώνας, Παντελεήμονας, Σκοτίνα, Πλάκα-Μύλος)

Το 2018 υπήρξαν και πάλι, τα ίδια με το 2017, έξι βραβευμένα σημεία, όπου μετά από τους ελέγχους της αρμόδιας αρχής, αφαιρέθηκαν οι 4 γαλάζιες σημαίες και ο Δήμος έμεινε με 2 γαλάζιες σημαίες σε Νέους Πόρους και Παντελεήμονα.

Για το 2019 βραβεύθηκαν οι παραλίες των Νέων Πόρων και του Παντελεήμονα, από τις οποίες στην συνέχεια αφαιρέθηκαν οι γαλάζιες σημαίες.

Για το 2020 είναι γνωστό πως ο Δήμος Δίου Ολύμπου δεν έχει καμία βραβευμένη ακτή.

Τι ειπώθηκε για το θέμα από την προηγούμενη δημοτική αρχή

Γαλάζια Σημαία στην Πιερία | Φτωχοί συγγενείς Βορράς και Νότος

Τον Ιούλιο του 2019, η διοίκηση Δημόπουλου έκανε λόγο για “οικειοθελή υποστολή των σημαιών προκειμένου να διαφυλάξει το δικαίωμά του Δήμου να αναρτήσει εκ νέου τις γαλάζιες σημαίες την επόμενη περίοδο”.

Κάτι τέτοιο όμως δεν φαίνεται να ισχύει. Μιας και για να βραβευθεί μια ακτή πρέπει να αποτελεί επίσημα χαρακτηρισμένη κολυμβητική περιοχή. Επιπλέον, είναι υποχρεωτικό στην υπόψη ακτή να υπάρχει εντός της προτεινόμενης περιοχής βράβευσης, σημείο δειγματοληψίας. Επιπρόσθετα, επί της ακτής και εντός του βραβευμένου τμήματος της ακτής θα πρέπει να υπάρχουν οι υποδομές και να παρέχονται οι υπηρεσίες προς τους λουόμενους, όπως ορίζεται σαφώς από τα κριτήρια του Προγράμματος.

Το παράδοξο με τον Δήμο Κατερίνης

Γαλάζια Σημαία στην Πιερία | Φτωχοί συγγενείς Βορράς και Νότος

Κι αν ο Δήμος Κατερίνης έχει έξι γαλάζιες σημαίες, όσες είχε όλα τα τελευταία χρόνια, τις τελευταίες ημέρες έχει ανοίξει μια συζήτηση “περί ρύπανσης”. Μάλιστα ο Δήμος Κατερίνης ζητά την παρέμβαση του εισαγγελέα

Η απαράδεκτη εικόνα της θαλάσσιας περιοχής του Δήμου Κατερίνης κατά τη διάρκεια του περασμένου Σαββατοκύριακου από λύματα που προκάλεσαν ρύπανση βρέθηκε στο επίκεντρο έκτακτης σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Κατερίνης, με πρωτοβουλία του Δημάρχου Κώστα Κουκοδήμου.

Μεταξύ άλλων – τα παραπάνω – αναφέρονται σε δελτίο τύπου που δόθηκε εχθές στην δημοσιότητα με τίτλο: “ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΖΗΤΑ Ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ – ΑΥΤΟΨΙΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΡΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΟΥ ΕΚΒΑΛΛΟΥΝ ΣΤΟ ΘΕΡΜΑΙΚΟ

Το παράδοξο της υπόθεσης είναι το γεγονός πως από την μία ο Δήμος Κατερίνης να πανηγυρίζει για τις γαλάζιες σημαίες στην επικράτειά του (άρα και για την καθαρότητα των κολυμβητικών υδάτων) και από την άλλη ζητά την παρέμβαση εισαγγελέα για την μόλυνση των υδάτων λόγω της απαράδεκτης εικόνας της θαλάσσιας περιοχής του Δήμου Κατερίνης.

Τελικά τι από τα δύο ισχύει; Γιατί σίγουρα και τα δύο δεν γίνεται να ισχύουν.

Γαλάζια σημαία στις ακτές σημαίνει και καθαρά νερά. Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης διενεργεί κάθε μήνα μετρήσεις για την ποιότητα των υδάτων στις ακτές κολύμβησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Για το 2019 παρακολουθήθηκαν 115 ακτές κολύμβησης στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, μεταξύ των οποίων οι τρεις στον Δήμο Κατερίνης.

Τα αποτελέσματα των μετρήσεων τον Οκτώβριο του 2019 (η τελευταία μέτρηση που έχει αναρτηθεί) μπορείτε να τα δείτε ΕΔΩ

Τα ερωτήματα που προκύπτουν

Με την έκδοση του Δ.Τ. από τον Δήμο Κατερίνης με τίτλο: “ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΖΗΤΑ Ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ – ΑΥΤΟΨΙΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΡΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΟΥ ΕΚΒΑΛΛΟΥΝ ΣΤΟ ΘΕΡΜΑΙΚΟ” προκύπτουν τα εξής ερώτηματα:

1ον. Ο Δήμος Κατερίνης ζητά την παρεμβαση εισαγγελέα για το θέμα ή θα καταθέσει συγκεκριμένα στοιχεία;

2ον. Η διοίκηση του Δήμου Κατερίνης αμφισβητεί την καθαρότητα των κολυμβητικών υδάτων και των επίσημων μετρήσεων;

3ον. Αντιλαμβάνονται οι διοικούντες τον δήμο το γεγονός πως θέτουν υπό αμφισβήτηση τις γαλάζιες σημαίες των παραλιών τους;

4ον. Υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα στοιχεία για τις επιχειρήσεις που επιβαρύνουν το περιβάλλον, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο Δ.Τ. του Δήμου;

About the author

OM Newsroom

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας

Πρόσφατα άρθρα