ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αισιόδοξοι οι Έλληνες, βλέπουν «φυσιολογική κανονικότητα» τον Σεπτέμβριο

Δείτε αναλυτικά τα αποτελέσματα της έρευνας της διαΝΕΟσις σε συνεργασία με την Metron Analysis για τα άγχη των Ελλήνων, πώς περνούν την καραντίνα και αν ανησυχούν για τον κορωνοϊό

Στη σωστή κατεύθυνση όσον αφορά τη διαχείριση του κορωνοϊού δηλώνει ότι πηγαίνουν τα πράγματα το 87,5% των Ελλήνων σε έρευνα της διαΝΕΟσις που επιχειρεί να καταγράψει «πώς ζουν οι Έλληνες στην πανδημία».

Παράλληλα μέσα σε πέντε μήνες, και αφού μεσολάβησε η κρίση στον Έβρο και η διαχείριση για την αντιμετώπιση της πανδημίας, το κυριάρχο συναίσθημα άλλαξε και από την ανασφάλεια οι Έλληνες πέρασαν στην αισιοδοξία. Συγκεκριμένα όταν ζητήθηκε να περιγράψουν τα τα δύο κυριότερα αισθήματά, το 40% των ερωτηθέντων ανάφεραν την “αισιοδοξία” (από 30% πέντε μήνες πριν) ενώ 31% επέλεξαν την ανασφάλεια (από 38% τον Δεκέμβριο). 

«Σήμερα πενταπλάσιοι από τότε δηλώνουν ότι νιώθουν σιγουριά, υπερδιπλάσιοι ότι νιώθουν αυτοπεποίθηση. Σχεδόν οι μισοί δηλώνουν το θυμό. Μόνο το ένα τρίτο δηλώνουν σήμερα την απογοήτευση» επισημαίνεται στην ανάλυση της έρευνας.

Όσον αφορά την εμπιστοσύνη στους θεσμούς όλοι οι πολιτειακοί θεσμοί απολαμβάνουν σημαντικά μεγαλύτερης εμπιστοσύνης σήμερα από ό,τι 27 μήνες πριν.

Συγκεκριμένα
ο θεσμός του Πρωθυπουργού (+14%), 
της Προεδρίας της Δημοκρατίας (+12%), 
του Δημάρχου (+8,6%), 
του Περιφερειάρχη (+12%) 
αλλά και της Κυβέρνησης (+13%). 

Η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση βρίσκεται στο 65% την ώρα που, όπως επισημαίνεται σε αντίστοιχες έρευνες στη Γαλλία το αντίστοιχο νούμερο είναι στο 44%, ενώ στην Ιταλία μόλις στο 32%.

Οι πολίτες εμπιστεύονται ακόμα πολύ περισσότερο το κράτος πρόνοιας (+16%) αλλά και τα ΜΜΕ (τηλεόραση +13%, ραδιόφωνο +8%, εφημερίδες +5%). Ο μόνος θεσμός που έχει χάσει ένα μεγάλο ποσοστό από το 2018 είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση: μόνο το 27,3% δηλώνουν ότι την εμπιστεύονται σήμερα, από 42,1% δυο χρόνια πριν.

Πώς περνούν την καραντίνα οι Έλληνες

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, ένας στους δέκα Έλληνες (10,9%) δηλώνουν ότι περνούν την περίοδο της καραντίνας μόνοι. Το ποσοστό είναι μεγαλύτερο στους ηλικιωμένους: το 19,3% των ηλικίας 65+ ζουν μόνοι τους αυτό το διάστημα. 

Οι Έλληνες βιώνουν επίσης άγχος από την κατάσταση με τον κορωνοϊό κθώς στην κλίμακα 1-10 η μέση τιμή είναι 5,5, αλλά το 37,7% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι είναι πολύ αγχωμένοι(από 7 και άνω).

Το 62% των ερωτηθέντων δηλώνει πως υπάρχουν κοντινοί τους άνθρωποι οι οποίοι, κατά τη γνώμη τους, κινδυνεύουν από τον κορωνοϊό. Ωστόσο μόνο ένας στους τέσσερις (23,7%) φοβούνται -πολύ ή αρκετά- ότι κινδυνεύουν οι ίδιοι. Το 33% των ηλικίας άνω των 65 ανησυχούν γι’ αυτό το λόγο, αλλά μόνο το 1,6% των νέων ηλικίας 17-24 και το 11% των ηλικίας 25-39 ανησυχούν.

Το 46% του γενικού πληθυσμού, δε, πιστεύουν ότι κινδυνεύουν λίγο ή καθόλου. Ένας στους πέντε, μάλιστα (21,3%) νόμισαν κάποια στιγμή ότι έχουν μολυνθεί από τον ιό, ένα ποσοστό περίπου χίλιες φορές μεγαλύτερο από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα.

«Μένουμε σπίτι»;

Στην έρευνα καταγράφηκε και το κάτα πόσο οι Έλληνες «μένουμε σπίτι». Στην έρωτηση αν τις τελευταίες 24 ώρες έχουν βγει από το σπίτι τους και, αν ναι, πού πήγαν δύο στους τρεις Έλληνες (63,6%) είχαν, πράγματι, βγει και από αυτούς το 61% δηλώνουν πως βγήκαν για ψώνια ή στο φαρμακείο, ένας στους τρεις (37,6%) για σωματική άσκηση ή βόλτα με το κατοικίδιο (το “6”, δηλαδή) και ένας στους τέσσερις (24,2%) για να πάνε στη δουλειά.

Οι δραστηριότητες που οι Έλληνες δηλώνουν ότι κάνουν περισσότερο σήμερα σε σχέση με 3-4 μήνες πριν είναι, λίγο-πολύ, οι αναμενόμενες: αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στην οικογένειά τους (64,4%), βλέπουν τηλεόραση/ταινίες (56,8%), κάνουν τις δουλειές του σπιτιού (52,8%) και χρησιμοποιούν τα social media και το ίντερνετ (47,1%). Ένας στους τρεις (36,6%) δηλώνουν ότι εργάζονται λιγότερο για τη δουλειά τους από ό,τι πριν ενώ -κι εδώ βρίσκεται ίσως μια μικρή έκπληξη- αυτοί που δηλώνουν πως γυμνάζονται λιγότερο από ό,τι πριν τα περιοριστικά μέτρα (30,6%) είναι περισσότεροι από αυτούς που δηλώνουν ότι γυμνάζονται περισσότερο (24%).

Η κατάσταση στην αγορά εργασίας

Όσον αφορά την κατάσταση στην οικονομία φαίνεται περίπου η μισή οικονομική δραστηριότητα στη χώρα να έχει παύσει καθώς από αυτούς που εργάζονται στην Ελλάδα:

– ένας στους τέσσερις (25,4%) εργάζεται κανονικά, 
– άλλος ένας στους τέσσερις (26,2%) με τηλεργασία και 
– οι υπόλοιποι είτε εργάζονται με μειωμένο ωράριο είτε βρίσκονται σε κάποια μορφή άδειας ή αναστολής και δεν εργάζονται καθόλου.

Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι η κρίση θα έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομική τους κατάσταση (57,9%) αλλά ακόμα περισσότερο στην οικονομία (84,3%). Επιπλέον, θεωρούν ότι θα έχει αρνητικές μακροχρόνιες επιπτώσεις στον “τρόπο εργασίας”, τη “σωματική υγεία”, την “εκπαίδευση” και, βέβαια, σε πολύ υψηλά ποσοστά στην “ψυχική υγεία” (63%).

Επιστροφή σε φυσιολογική κανονικότητα τον Σεπτέμβριο

Ένα πολύ υψηλό 67,9% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι θα επανέλθουμε “σε κάποια φυσιολογική κανονικότητα” μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Σχεδόν το 40% του συνόλου, μάλιστα, πιστεύουν ότι θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα “το επόμενο δίμηνο”.

Την ίδια ώρα ένας στους τέσσερις Έλληνες (24,1%) δηλώνουν θα επέστρεφαν στην κανονικότητα και τις συνήθεις καθημερινές τους δραστηριότητες σήμερα, αν δεν υπήρχαν μέτρα. Στον αντίποδα, άλλος ένας στους τέσσερις (24,5%) δηλώνουν ότι θα επέστρεφαν μόνο όταν βρεθεί εμβόλιο για τον SARS-Cov-2.

Η διαΝΕΟσις συνεργάστηκε με τη Metron Analysis για τη διεξαγωγή τηλεφωνικής έρευνας με πανελλαδικό δείγμα 1.250 ατόμων. Η έρευνα, που διεξήχθη από τις 8 έως τις 15 Απριλίου του 2020, περιελάμβανε 22 ερωτήσεις που χαρτογραφούν τον τρόπο που ζούμε και το τι σκεφτόμαστε σε αυτή τη χρονική περίοδο της κρίσης. 

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας

Πρόσφατα άρθρα