ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κανένας νέος θάνατος – 16 νέα κρούσματα – 2.506 συνολικά – 47 στις ΜΕΘ

63 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ

Στα 2.506 ανέρχονται πλέον τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα μας, καθώς ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε άλλα 16 το τελευταίο 24ωρο. Θετικό γεγονός, ότι τις τελευταίες 24 ώρες δεν καταγράφηκε κανένας θάνατος, συνεπώς οι νεκροί παρέμειναν στους 130.

63 ασθενείς έχουν πάρει εξιτήριο από τις ΜΕΘ, ενώ 42 παραμένουν διασωληνωμένοι.

«Βραδύς ο ρυθμός δημιουργίας μεταλλάξεων του ιού, σε σχέση με την γρίπη» τόνισε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, αναφέροντας ότι ένα αποτελεσματικό εμβόλιο θα συνοδεύεται από αποτελεσματική προστασία.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε, παράλληλα, ότι δεν μπορούμε να μείνουμε για πάντα εγκλωβισμένοι, υπογραμμίζοντας ότι η αρμόδια Επιτροπή θα συνεδριάσει ξανά απόψε, για να αποφασίσει τα μέτρα άρσης των περιορισμών που θα προτείνει. Στα Ειρηνοδικεία και τα Πρωτοδικεία της χώρας, όπως ξεκαθάρισε, εν όψει του ανοίγματος στις 27 Απριλίου, θα τηρούνται αυστηρά όλα τα μέτρα προστασίας.

«Δεν μπορούμε να μείνουμε για πάντα εγκλωβισμένοι» τόνισε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, «περιμένοντας ένα εμβόλιο, που μπορεί και να μην αποδειχθεί αποτελεσματικό». Όπως επισήμανε, η άρση των μέτρων περιορισμού θα γίνει σταδιακά και προσεκτικά.

Χαρδαλιάς | Επιστρέφουμε όχι στη συνήθη καθημερινότητα αλλά σε μία νέα καθημερινότητα

Για να πετύχουμε το στόχο μας πρέπει να δείξουμε επιμονή, ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκος Χαρδαλιάς.

«Παρατηρούνται πολλές άσκοπες μετακινήσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη  – Τα μέτρα και τα πρόστιμα ισχύουν στο ακέραιο – Σαφάρι ελέγχων σε ιδιωτικές δομές Υγείας θα κάνει η Αρχή Διαφάνειας – Από Τρίτη αίρονται οι περιορισμοί στη Μύκονο» ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας

«Τις τελευταίες εβδομάδες συμμετέχουμε όλοι σε μια συλλογική προσπάθεια» ανέφερε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας,  Νίκος Χαρδαλιάς κατά την τακτική ενημέρωση για τον κορονοϊό, επισημάινοντας πως «δεν πρέπει να ξεχνάμε σε ποιο στάδιο βρισκόμαστε» με δεδομένη την «αυξημένη κίνηση λόγω του καιρού» που παρατηρήθηκε σήμερα.

«Το τελευταίο εικοσιτετράωρο παρατηρήθηκε αυξημένος αριθμός άσκοπων μετακινήσεων στα μεγάλα αστικά κέντρα», δηλαδή την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη σχολίασε ο κ. Χαρδαλιάς και σε υψηλούς τόνους προειδοποίησε «να μην κάνει κανείς τη σκέψη για εκδρομή την Πρωτομαγιά». 

Στον αντίποδα, «πρέπει να μάθουμε να ζούμε αλλιώς, με πρώτο μέλημα την προστασία της υγείας μας» υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς, ενώ εξήγησε πως «η επόμενη φάση θα είναι επιστροφή όχι στη συνήθη καθημερινότητα, αλλά σε μια νέα καθημερινότητα», η οποία δεν θα είναι «καθόλου εύκολη». Στην κατεύθυνση αυτή, ο Υφυπουργός παρατήρησε ότι την επόμενη περίοδο της προοδευτικής άρσης των μέτρων, θα υπάρξουν κρούσματα και θάνατοι, «θα υπάρξουν εστίες αναζωπύρωσης», οπότε η μη τήρηση των κανόνων «υγιεινής δεν θα είναι αποδεκτή για κανέναν», τόνισε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, το επόμενο διάστημα, «μπορεί κάποια μέτρα να χρειαστεί να τα ξαναπάρουμε. Μπορεί κάποιες περιοχές να ξαναμπούν σε καραντίνα», για το λόγο αυτό θα υπάρχει σε κάθε φάση έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση, δήλωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Σαφάρι ελέγχων σε ιδιωτικές δομές υγείας

Αναφορικά με τη δομή στο Περιστέρι, σε αυτοψία προέβη την Πέμπτη ο επικεφαλής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Άγγελος Μπίνης, ενώ κλιμάκιο επιθεωρητών ελεγκτών βρέθηκε επί τόπου την επομένη, διενεργώντας εξέταση μονάδας τεχνητού νεφρού.
«Ο έλεγχος βρίσκεται σε εξέλιξη και θα βοηθήσει το έργο των εισαγγελικών αρχών» δήλωσε ο Υφυπουργός, γνωστοποιώντας πως η Εθνική Αρχή προγραμματίζει οριζόντιους ελέγχους σε κλινικές, μονάδες αιμοκάθαρσης και γηροκομεία σε όλη την επικράτεια, αλλά και σε υπηρεσίες που έχουν την ευθύνη ελέγχων, με αυτοψίες, εξέταση προσώπων και εγγράφων.

Β2 για Υποθηκοφυλακεία

Παράλληλα, διευρύνεται η χρήση του κωδικού μετακίνησης Β2 (τράπεζες), ώστε να συμπεριλάβει όσους θα επιστρέψουν στους χώρους εργασίας τους από τη Δευτέρα σε υποθηκοφυλακεία και ειρηνοδικεία, η λειτουργία των οποίων επανεκκινεί μεθαύριο. Επίσης, με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι έλεγχοι στις πύλες εισόδου της χώρας. Αναλυτικά, χθες ήρθαν 4 πτήσεις με επιβαίνοντες 220 άτομα, από τα οποία ένα μόνο βρέθηκε θετικό στον ιό, με τους υπόλοιπους επιβάτες να παραμένουν σε 14ημερη καραντίνα κατ’ οίκον.

Παράταση στα Γιάννενα, «ελευθέρας» στην Μύκονο

Για προληπτικούς λόγους, μετά από συνεννόηση με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου και το Δήμαρχο Ιωαννιτών, παρατείνονται τα περιοριστικά μέτρα στην πόλη των Ιωαννίνων μέχρι τις 5 Μαΐου, αλλά με νέο ωράριο, δηλαδή τις καθημερινές από τις 2 το μεσημέρι ως τις 10 το βράδυ και από τις 10 το πρωί έως τις 10 το βράδυ κατά το Σαββατοκύριακο. Αντίθετα, αίρονται από την Τρίτη οι ειδικοί περιορισμοί στην περιοχή της Μυκόνου, με το νησί να εντάσσεται πλέον στο γενικό πλαίσιο μετακινήσεων. Συνολικά, από το Κέντρο ιχνηλάτησης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας έχουν διενεργηθεί 1.117 έλεγχοι, από τους οποίους έχουν ιχνηλατηθεί 2.986 στενές επαφές ανακοίνωσε ο κ. Χαρδαλιάς, με τις στενές επαφές να παραμένουν ελεγχόμενοι από τις υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας σε 14ημερη καραντίνα.

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας

Πρόσφατα άρθρα