ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αίσθημα ψεύτικης ασφάλειας τα γάντια

Η χρήση γαντιών στην εποχή του COVID19 – Τι ισχύει για την μάσκα σήμερα

Το τελευταίο χρονικό διάστημα είναι διφορούμενες οι απόψεις για την χρήση μάσκας και γαντιών κατά τη διάρκεια και μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, έπειτα από παλινωδίες, ξεκαθάρισε το θέμα της χρησιμότητας και της χρήσης των μασκών προστασίας

Σύμφωνα με το παρακάτω βίντεο δίνονται και οδηγίες για την χρήση μάσκας προστασίας.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο λοιμωξιολόγος καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας και τάχθηκε υπέρ της χρήσης μάσκας σε κλειστούς χώρους.

Η χρήση των προστατευτικών γαντιών

Παρά το γεγονός πως από τις αρχές Απριλίου του 2020 υπάρχουν δημοσιεύματα στον διεθνή τύπο για την αποτροπή χρήσης latex πλαστικών γαντιών ή μιας χρήσης, παρατηρείται διαδεδομένη χρήση τους από τον πληθυσμό και από αιρετούς, τόσο στην πατρίδα μας, όσο και στο εξωτερικό.

Ο Π.Ο.Υ. εμμένει στην ατομική υγιεινή και στο συνεχές πλύσιμο των χεριών με σαπούνι ή την χρήση κατάλληλων αντισηπτικών, χωρίς ακόμη να παίρνει σαφή θέση για το θέμα.

Γιατροί λένε ότι δεν χρειάζεται να φοράτε γάντια ενώ κυκλοφορείτε ή ψωνίζετε, κάτι τέτοιο διαδίδει περαιτέρω τον κοραναϊό. Τις τελευταίες ημέρες ο χειρούργος Dr Karan Raj, με βίντεο που ανήρτησα στο tik tok – και έγινε viral – εξηγεί τους λόγους για τους οποίους η χρήση latex γαντιών μόνο προστατευτική δεν θεωρείται.

@dr.karanr

Spread knowledge not the virus! ##staysafe ##socialdistancing ##quarantine ##ppe ##doctorsoftiktok ##edutokhealth ##gloves

♬ original sound – dr.karanr

Παρά το γεγονός λοιπόν πως δεν υπάρχουν συστάσεις από τα αρμόδια Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, οι πολίτες συνεχίζουν να φορούν γάντια σε δημόσιους χώρους και μαγαζιά, όπως τα super markets και τα παντοπωλεία. Η άσκοπη χρήση τους, καθώς και η μη σαφής θέση του Π.Ο.Υ. επί του θέματος, όπως έχει προαναφερθεί, φέρνει σε δύσκολη θέση τους γιατρούς και τους εμπειρογνώμονες της υγείας, όχι μόνο γιατί τα γάντια είναι αναποτελεσματικά, αλλά μπορεί να επιδεινώσουν την εξάπλωση του COVID-19.

“Ο ιός εξαπλώνεται κυρίως από το στόμα μας, όχι από τα χέρια μας, οπότε δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα γάντια κάνουν οτιδήποτε για να προστατεύσουν τους ανθρώπους από την εμφάνιση της ασθένειας. Ο κίνδυνος είναι όταν οι άνθρωποι αγγίζουν τα πρόσωπά τους, κάτι που κάνουν με και χωρίς γάντια”, λέει η Marilyn Roberts, μικροβιολόγος και καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστημών Υγείας του Περιβάλλοντος και της Εργασίας του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον.

“Το μεγαλύτερο ζήτημα είναι ότι οι άνθρωποι παίρνουν το COVID-19 από άλλους ανθρώπους»,
«Δεν το παίρνουν από τις επιφάνειες”

Marilyn Roberts | The Post

Άλλο θέμα η χρήση των γαντιών στην Ιατρική και άλλο στα καθημερινά ψώνια

Παράδειγμα για την χρήση των γαντιών αποτελεί η χρήση των γαντιών από γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό. Αυτό όμως είναι σαφέστατα λάθος.

Γιατροί και νοσηλευτές παρακολουθούν μαθήματα για την σωστή χρήση των γαντιών και την αφαίρεσή τους. Είναι σαφές πως μόνο για αυτούς απαιτείται η χρήση των γαντιών και όχι για τον υπόλοιπο πληθυσμό.

Από την άλλη τίθεται και πάλι από τους ειδικούς το ψεύτικο αίσθημα της ασφάλειας που αναφέρθηκε εκτενώς και το προηγούμενο χρονικό διάστημα , για την χρήση της μάσκας.

Το αμερικανικό CDC προτείνει απλούστερους τρόπους αντιμετώπισης του κοροναϊού κατά τη διάρκεια των καθημερινών αναγκών που γίνονται με φυσική παρουσία και έχουν να κάνουν με την αγορά τροφίμων. Με απλούστερες οδηγίες τις: “Έχετε μια λίστα αγορών έτοιμη για να αποφύγετε άσκοπες αγορές και να μειώσετε το χρόνο σας μέσα στα super market. Κατά τηνπαρουσία σας εκεί, κρατήστε 2 μέτρα απόσταση από όλους τους άλλους.

Απλά πλένετε τα χέρια σας

Από την πρώτη στιγμή, σε ένα πράγμα που όλοι οι ειδικοί συμφωνούν, είναι το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών.

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, αυτό φαίνεται να αποδίδει περισσότερο από την χρήση οποιουδήποτε άλλου προστατευτικού μέτρου.

Για όσους εξακολουθούν να επιμένουν να φορούν γάντια, οι ειδικοί συμβουλεύουν να πλένουν τα χέρια σας μετά την αφαίρεση των γαντιών, προκειμένου να ξεπλύνουν τα μικρόβια που υπάρχουν ακόμα στο δέρμα τους. Οι ειδικοί επίσης επισημαίνουν πως και το πλύσιμο των γαντιών δεν θα βοηθήσει σε κάτι, απεναντίας πιθανά – ανάλογα με το σαπούνι που θα χρησιμοποιηθεί – να τα κάνει περισσότερο πορώδη.

Ι. Ζ. Παπαζαχαρίας

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας

Πρόσφατα άρθρα