ΚΟΙΝΩΝΙΑ

22 Απριλίου | Παγκόσμια Ημέρα της Γης #Earthday2020

Κάθε χρόνο στις 22 Απριλίου, η Ημέρα της Γης σηματοδοτεί την επέτειο της γέννησης του σύγχρονου περιβαλλοντικού κινήματος το 1970

“Η Ημέρα της Γης το 1970 θα ερχόταν να δώσει φωνή
στην αναδυόμενη περιβαλλοντική συνείδηση
​​και να βάλει τις περιβαλλοντικές ανησυχίες σε πρώτο πλάνο”

Η ιδέα για την πρώτη Παγκόσμια Ημέρα της Γης

Ο γερουσιαστής Gaylord Nelson από το Ουισκόνσιν, ανησυχούσε από καιρό για το επιδεινούμενο περιβάλλον στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τον Ιανουάριο του 1969, αυτός και πολλοί άλλοι είδαν τις καταστροφές μιας μαζικής διαρροής πετρελαίου στη Σάντα Μπάρμπαρα της Καλιφόρνια. Εμπνευσμένος από το φοιτητικό αντιπολεμικό κίνημα, ο γερουσιαστής Nelson ήθελε να εμποτίσει την ενέργεια των φοιτητικών αντιπολεμικών διαμαρτυριών με μια αναδυόμενη δημόσια συνείδηση ​​σχετικά με την ατμοσφαιρική και τη ρύπανση των υδάτων.

Μετά από τις απαραίτητες κινήσεις, Ημέρα της Γης ενέπνευσε 20 εκατομμύρια Αμερικανούς – εκείνη τη στιγμή, το 10% του συνολικού πληθυσμού των Ηνωμένων Πολιτειών – να βγουν στους δρόμους, τα πάρκα και τα αμφιθέατρα για να διαδηλώσουν ενάντια στις επιπτώσεις 150 ετών βιομηχανικής ανάπτυξης που είχαν αφήσει μια αυξανόμενη κληρονομιά σοβαρών επιπτώσεων στην ανθρώπινη υγεία.

1990: Η πρώτη χρονιά που η “Ημέρα της Γης” γίνεται παγκόσμια

Καθώς πλησίαζε το 1990, μια ομάδα περιβαλλοντικών ηγετών πλησίασε τον Denis Hayes για να οργανώσει και πάλι μια άλλη μεγάλη εκστρατεία για τον πλανήτη. Αυτή τη φορά, η Ημέρα της Γης έγινε παγκόσμια, κινητοποιώντας 200 εκατομμύρια ανθρώπους σε 141 χώρες και ανεβάζοντας περιβαλλοντικά ζητήματα στην παγκόσμια σκηνή.

Η Ημέρα της Γης το 1990 έδωσε τεράστια ώθηση στις προσπάθειες ανακύκλωσης παγκοσμίως και βοήθησε να ανοίξει το δρόμο για τη Διάσκεψη Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για τη Γη του 1992 στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Προκάλεσε επίσης τον Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον να απονείμει στον Γερουσιαστή Νέλσον το Προεδρικό Μετάλλιο Ελευθερίας – την υψηλότερη τιμή που δόθηκε στους πολίτες στις Ηνωμένες Πολιτείες – για το ρόλο του ως ιδρυτή της Ημέρας της Γης.

Η #Earthday2020 εν μέσω κοροναϊού

Ειδικά φέτος που καθόμαστε αναγκαστικά στα σπίτια μας, για να προστατεύσουμε τη ζωή μας, όπως και όλων των συνανθρώπων μας, η εκδήλωση της ευαισθητοποίησής μας για τη Γη, λαμβάνει έναν ιδιαίτερα συμβολικό χαρακτήρα.

Είμαστε ο ένας από τον άλλον μακριά αλλά νοιαζόμαστε το ίδιο πολύ γιατί μένουμε μαζί στο ίδιο σπίτι. Τη Γη.

Για τον εορτασμό της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας της Γης και λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού αναρτούμε στα social media μια αγαπημένη φωτογραφία από οποιοδήποτε τοπίο της φύσης ή μια παιδική ζωγραφιά με θέμα τη Γη, συνοδεύοντάς τες με το hashtag #earthday2020.

Όπως δηλώνει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης:

Φέτος, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα της Γης μένοντας στο σπίτι μας.

Παρά τα πρωτόγνωρα που ζούμε εξαιτίας του κορονοϊού, ας μην ξεχάσουμε τις βασικές έννοιες που είναι συνυφασμένες με τη ζωή μας, το Περιβάλλον, τη Γη μας. Διότι δεν έχουμε σταματήσει να σκεφτόμαστε για όλα όσα μας προβληματίζουν.

Όσοι το επιθυμείτε, σας καλώ να συμμετάσχετε σε μια διαδικτυακή -λόγω των συγκυριών- δράση. Με μια φωτογραφία ή με μια παιδική ζωγραφιά με θέμα τη Γη.

About the author

OM Newsroom

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας

Πρόσφατα άρθρα