ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πότε αναμένεται νέο κύμα του κορωνοϊού: Τι δείχνει μαθηματικό μοντέλο του Χάρβαρντ

Κατά την χθεσινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, ο Σωτήρης Τσιόρδας αναφέρθηκε σε επιστημονική ομάδα του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, που ανέπτυξε μαθηματικό μοντέλο και θα παρακολουθεί την πορεία του κορωνοϊού.   Πρόκειται για εκτιμήσεις, εξήγησε ο κ. Τσιόδρας και αναφέρθηκε σε αυτές τονίζοντας: «το μοντέλο εκτιμά ότι θα υπάρξουν νέα επιδημικά κύματα του ιού τους επόμενους χειμώνες μετά το αρχικό σοβαρό κύμα που έχουν βιώσει οι περισσότερες χώρες».  

Ο καθηγητής Παθολογίας-Λομωξιολογίας ανέφερε επίσης πως οι επιστήμονες εκτιμούν «την πιθανότητα πιο σημαντικών επιδημιών τον χειμώνα σε σχέση με το καλοκαίρι και την ανάγκη συνεχούς επαγρύπνησης και επιτήρησης του ιού για τουλάχιστον τα επόμενα δύο χρόνια».   Ωστόσο, σημείωσε ότι ο ιός μπορεί να κάνει εξάρσεις το καλοκαίρι στο νότιο ημισφαίριο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι έχει πιθανότητες να «εισαχθεί» στη χώρα μας μέσω ταξιδιωτών, όπως συμβαίνει και με τον ιό της γρίπης.  

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Τσιόδρας επισήμανε ότι αν δεν υπάρξει ένα αποτελεσματικό μέτρο, όπως ένα εμβόλιο ή μια αποτελεσματική θεραπεία, τότε τα μέτρα που ζούμε όλοι μας θα είναι το κρίσιμο σημείο για την επιτυχή αντιμετώπιση του ιού μέχρι να χτιστεί αυτό που ονομάζουμε συλλογική ανοσία.    

Τα επιδημικά κύματα του κορωνοϊού  

Για το ενδεχόμενο να επανέλθει δριμύτερος ο κορωνοϊός πριν από το ερχόμενο φθινόπωρο, εκτίμησε πως από τα διαθέσιμα στοιχεία δεν είναι ορατό σύντομα ένα νέο επιδημικό κύμα.   «Οι ειδικοί του Χάρβαρντ έχουν πάρει δεδομένα για την εποχικότητα και τις αλλαγές που μπορεί να επιφέρει η θερμοκρασία στην επιβίωση του ιού στο περιβάλλον. Έχουν πάρει εκτιμήσεις και νούμερα από την ανοσία που προκαλούν στον πληθυσμό αντίστοιχοι κορωνοϊοί και με βάση αυτά προβλέπουν ότι δεν θα είναι χειρότερα τα πράγματα το καλοκαίρι» εξήγησε ο κ. Τσιόδρας.  

Σε ό,τι αφορά το ερχόμενο φθινόπωρο, όμως, η εκτίμηση είναι δυσοίωνη. «Προβλέπουν οι επιστήμονες ότι μπορεί να είναι χειρότερα τα πράγματα το φθινόπωρο-χειμώνα και σίγουρα χειρότερο, από κάτι αντίστοιχο που θα συμβαίνει το καλοκαίρι» είπε ο κ. Τσιόδρας, εξηγώντας πως αστάθμητος παράγοντας είναι όπως με κάθε μεταδοτική νόσο η διαφορά εποχών στα δύο ημισφαίρια.    «Έχουμε στο παρελθόν ζήσει και εισαγόμενα περιστατικά γρίπης από συμπολίτες μας, ανθρώπους οι οποίοι ταξιδεύουν από την Αυστραλία και άλλες περιοχές του νοτίου ημισφαιρίου και έρχονται στην πατρίδα, οι οποίοι πάντα θα αντιμετωπίζονται σαν άνθρωποι οι οποίοι είναι δυνητικά φορείς του ιού, ιδιαίτερα από χώρες που θα έχουν επιδημία το καλοκαίρι, αλλά θα είναι στο χειμώνα τους. Άρα μάλλον δεν θα δούμε κάποιο τέτοιο σενάριο με αυτό τον ιό» εξήγησε ο κ. Τσιόδρας τον τρόπο που θα αντιμετωπίζονται όσοι ταξιδέψουν προς την Ελλάδα από τις χώρες του νοτίου ημισφαιρίου και τα μέτρα που θα τους ακολουθούν στη χώρα μας.  

  Πώς θα γίνει εκρίζωση του ιού  

«Θα γινόταν εκρίζωση εάν ο ιός κινούνταν ταυτόχρονα με την ίδια ταχύτητα σε όλες τις χώρες και ταυτόχρονα όλοι παίρναμε τα ίδια μέτρα. Δυστυχώς δεν γίνεται. Ο τρόπος με τον οποίο θα σβήσει ο ιός, θα είναι το αποτελεσματικό εμβόλιο όταν θα έρθει. Σίγουρα μέχρι τότε, οι αποτελεσματικές θεραπείες θα μας βοηθούν να τον καταπολεμήσουμε καλύτερα και τα μέτρα όταν αυτά απαιτούνται. Όσο περνά ο καιρός, επαναληπτικά lockdown μπορεί να απαιτηθούν, μπορεί να μην απαιτηθούν, ανάλογα με την πορεία που θα έχει η κοινωνία, με τον τρόπο που θα ζούμε, με την υγιεινή. Πιστεύουμε ότι θα βοηθήσει πάρα πολύ, πως θα αυξάνεται σιγά-σιγά και η ανοσία. Θα το περνάνε κάποιοι, οι οποίοι θα γίνονται όλο και περισσότεροι, αυτή τη στιγμή είναι λίγοι. Αλλά όταν θα γίνουν ένας αρκετά σημαντικός αριθμός, τότε νομίζω θα σταματήσει και θα σβήσει και ο ιός», είπε ο καθηγητής.

About the author

OM Newsroom

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας

Πρόσφατα άρθρα