ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας | Συνιστά οι περιορισμοί για τον κοροναϊό να αρθούν αργά

Έξι κριτήρια για τη χαλάρωση των μέτρων αύριο – Δέκα φορές πιο θανατηφόρος ο κοροναϊός από τον Η1Ν1 – Ολόκληρη η συνέντευξη τύπου του επικεφαλής Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους

Την ανάγκη να μην αρθούν πρόωρα τα περιοριστικά μέτρα για τον κοροναϊό στις χώρες του πλανήτη υπογράμμισε με τον πιο σαφή τρόπο για άλλη μία φορά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Οπως σημείωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, «ενώ η εξάπλωση του COVID επιταχύνεται πολύ γρήγορα, η αποκλιμάκωσή του είναι πιο αργή». Και συνέστησε οι όποιοι περιορισμοί να αρθούν αργά.

Το ίδιο επανέλαβε και η επικεφαλής του Οργανισμού για την Ευρώπη, Μαρία βαν Κέρκοβε, λέγοντας ότι οι χώρες της Ευρώπης δεν πρέπει να χαλαρώσουν ταυτόχρονα τα μέτρα απαγόρευσης.

Έξι κριτήρια για τη χαλάρωση των μέτρων

Νέες συστάσεις προς τις χώρες που μελετούν άρση των περιοριστικών μέτρων πρόκειται να εκδώσει αύριο Τρίτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Οι συστάσεις θα έχουν έξι κριτήρια τα οποία θα πρέπει να λάβουν υπόψη στον σχεδιασμό τους τα κράτη που σκέφτονται να προχωρήσουν σε χαλάρωση των μέτρων.

Οι επικεφαλής του ΠΟΥ σημείωσαν επίσης κατά την σημερινή ενημέρωση, ότι η ιατρική και ερευνητική κοινότητα παίρνει πολύ σοβαρά τις δυνατότητες της χλωροκίνης και της υδροχλωροκίνης.

Αναφορικά με τις πρόσφατες αιχμές αλλά και τις έμμεσες απειλές που εκτόξευσε ο Πρόεδρος Τραμπ για διακοπή χρηματοδότησης του Οργανισμού, ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντάνομ Γεμπρεγεσούς είπε: «Αυτό που ξέρω είναι ότι (ο Τραμπ) ειναι υποστηρικτικός. Ελπιζω ότι η χρηματοδότηση θα συνεχιστεί. Η σχέση που έχουμε είναι καλή και ελπίζω να συνεχιστεί».

Δέκα φορές πιο θανατηφόρος ο κοροναϊός από τον Η1Ν1

Ο νέος κορονοϊός είναι δέκα φορές πιο θανατηφόρος από τον ιό της γρίπης τύπου Α (Η1Ν1), που εμφανίστηκε στα τέλη Μαρτίου 2009 στο Μεξικό, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

«Τα δεδομένα από αρκετές χώρες μας δίνουν μια σαφέστερη εικόνα αυτού του ιού, πώς συμπεριφέρεται, πώς να τον σταματήσουμε. Γνωρίζουμε ότι η Covid-19 εξαπλώνεται γρήγορα και γνωρίζουμε ότι είναι θανατηφόρος: Δέκα φορές περισσότερο από τον ιό που είναι υπεύθυνος για την πανδημία της γρίπης του 2009», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους στην ψηφιακή συνέντευξη Τύπου από τη Γενεύη.

Παράλληλα τόνισε πως η παραγωγή ενός «ασφαλούς και αποτελεσματικού» εμβολίου είναι αναγκαία για να σταματήσει εντελώς η μετάδοση της Covid-19, που έχει σκότωσει σχεδόν 115.000 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

«Η εποχή της παγκοσμιοποίησης σημαίνει ότι ο κίνδυνος της επαναφοράς και αναζωπύρωσης της Covid-19 θα συνεχίσει να υπάρχει. Ουσιαστικά, η παραγωγή και η διανομή ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου θα είναι αναγκαία για την πλήρη διακοπή της μετάδοσης», πρόσθεσε ο Τέντρος.

Η συνέντευξη τύπου του επικεφαλής Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους


Με πληροφορίες από το tovima.gr και who.int

About the author

OM Newsroom

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας

Πρόσφατα άρθρα