ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δικηγορικός Σύλλογος Κατερίνης | Απαξίωση και εμπαιγμός ενός ολόκληρου κλάδου

Μία σειρά άμεσων μέτρων προκειμένου να περιοριστούν οι επιπτώσεις της κρίσης του κορωνοϊού που πλήττουν και τον δικηγορικό κλάδο προτείνει ο Δικηγορικός Σύλλογος Κατερίνης στο πλαίσιο ψηφίσματος το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα.

Την ίδια στιγμή, αναφορικά με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, για τον δικό τους επιστημονικό κλάδο, κάνει λόγο για απαξίωση, ονειδισμό αλλά και προκλητικό εμπαιγμό των δικηγόρων της χώρας

ΨΗΦΙΣΜΑ


Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Κατερίνης


Κατά την έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Κατερίνης, ενόψει των τελευταίων κρίσιμων εξελίξεων, η οποία πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης σήμερα 28 Μαρτίου 2020, ελήφθησαν, κατόπιν διαλογικής συζήτησης, οι κάτωθι αποφάσεις:


Το ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Κατερίνης καταδικάζει με τον πιο εμφαντικό τρόπο την προκλητική υπαναχώρηση της Κυβέρνησης στο θέμα της χορήγησης του επιδόματος των 800 ευρώ.


Όπως είναι γνωστό, εδώ και ημέρες έχει εξαγγελθεί από την Κυβέρνηση η επιδότηση των κλάδων που διέκοψαν την δραστηριότητά τους στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊου – COVID 19, δεσμεύθηκε δε η Κυβέρνηση, διά στόματος κορυφαίων Υπουργών της, ότι είχαν συμπεριληφθεί και οι Δικηγόροι στους προβλεπόμενους να αποζημιωθούν ΚΑΔ, γνωρίζοντας ότι έχει ανασταλεί υποχρεωτικά οποιαδήποτε δικαστική καθώς και εξώδικη εργασία με την ΠΝΠ (ΦΕΚ 55/11-3-2020, τεύχος Α ́) και των κατόπιν αυτής εκδοθεισών σχετικών ΚΥΑ για την αναστολή λειτουργίας όλων των Δικαστηρίων, καθώς και των Υποθηκοφυλακείων και Κτηματολογικών Γραφείων της χώρας.

Όταν ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και οι συναρμόδιοι υπουργοί, απερίφραστα και ανεπιφύλακτα διαβεβαιώνουν ότι οι δικηγόροι θα λάβουν το επίδομα και αμέσως μετά αναιρούν εαυτούς, δεν πρόκειται απλώς περί πολιτικής ασυνέπειας, αλλά περί απαξίωσης και ονειδισμού ενός ολόκληρου κλάδου, που στις παρούσες έκτακτες συνθήκες στερείται πλήρως του εισοδήματός του.


Είναι, άλλωστε, αναντίλεκτο ότι οι δικηγόροι δοκιμάζονται περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο κλάδο αυτοαπασχολουμένων από την πανδημία του κοροναϊού, καθώς εκ του νόμου έχει ανασταλεί η λειτουργία των δικαστηρίων, των υποθηκοφυλακείων και κτηματολογικών γραφείων, οι δημόσιες υπηρεσίες υπολειτουργούν, οι δικαστικοί επιμελητές έχουν κηρύξει αποχή και έχει επιβληθεί απαγόρευση της κυκλοφορίας και των μετακινήσεων των πολιτών, που κατ’ αποτέλεσμα, δεν επιτρέπουν δικαστικές αλλά ούτε και εξώδικες εργασίες.


Μπροστά στην υπαρξιακή αγωνία ενός χειμαζόμενου κλάδου, μεγάλη μερίδα του οποίου αδυνατεί πλέον να ανταποκριθεί στις τρέχουσες υποχρεώσεις του και να καλύψει τις ανάγκες του, η εξαγγελία περί συμμετοχής των δικηγόρων σε επιδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης μέσω voucher (αξίας 600 € έκαστο), συνιστά προκλητικό εμπαιγμό, που υποτιμά τη νοημοσύνη όλων. Να υπενθυμίσουμε σε όλους τους εμπνευστές αυτής της απόφασης ότι οι δικηγόροι διατηρούμε συνδρομητικές βάσεις νομολογιακών και νομοθετικών δεδομένων από τη δεκαετία του 1990.

Το πρόβλημα των δικηγόρων αυτή την περίοδο δεν είναι η περαιτέρω εκπαίδευση σε ψηφιακές δεξιότητες, αλλά το γεγονός ότι δεν έχουν οικονομικούς πόρους για να συντηρήσουν τα γραφεία τους, να ζήσουν τις οικογένειές τους και να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές υποχρεώσεις τους, λόγω των μέτρων που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας.


Οι δικηγόροι αυτή την κρίσιμη ώρα έχουν ανάγκη οικονομικής και όχι εκπαιδευτικής ενίσχυσης. Με θεωρητικά μαθήματα κατάρτισης και επιμόρφωσης δεν έζησε κανένας. Μάλιστα, η κατάρτιση της πλειοψηφίας των συναδέλφων δικηγόρων είναι πολύ ανώτερη απ’ ότι οι σημερινές δομές του συστήματος της ελληνικής δικαιοσύνης μπορούν να υποστηρίξουν.


Στην πρωτοφανή κατάσταση που επικρατεί όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, με την επέλαση της πανδημίας του επικίνδυνου κορονοϊού covid -19 και τα μέτρα που ελήφθησαν για τον περιορισμό/μη διασπορά του, κατάσταση που απαιτεί ομοψυχία και συγχρονισμό δράσεων από όλους για την αντιμετώπισή της, είναι τουλάχιστον άστοχο να απομονώνονται επαγγελματικοί – επιστημονικοί κλάδοι και να τίθενται στο περιθώριο των μέτρων που ισχύουν για τους πληττόμενους, δημιουργώντας έτσι και εσφαλμένες εντυπώσεις στο κοινωνικό σύνολο.
Υπό το φως των ανωτέρω, το ΔΣ του ΔΣ Κατερίνης επικυρώνει το περιεχόμενο της από 25.3.2020 απόφασης της Συντονιστικής Επιτροπής των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και το προτεινόμενο πλαίσιο δράσης.

Α. Διεκδικητικό πλαίσιο
Περαιτέρω, το ΔΣ του ΔΣ Κατερίνης σε πλήρη σύμπλευση με την Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος διεκδικεί άμεσα από την Πολιτεία:

 1. Την υπαγωγή, έστω την ύστατη ώρα, στο καθεστώς επιδότησης των 800 ευρώ, καθώς πρόκειται για ζήτημα επιβίωσης, αλλά και αξιοπρέπειας, του δικηγορικού σώματος,
 2. Την υπαγωγή των δικηγόρων, ως πληττομένου κλάδου, στο καθεστώς μείωσης μισθώματος επαγγελματικής στέγης,
 3. Την κατάργηση της υποχρέωσης καταβολής τέλους επιτηδεύματος,
 4. Την κατάργηση προκαταβολής φόρου του προσεχούς έτους,
 5. Την άμεση ενεργοποίηση και καταβολή του βοηθήματος ανεργίας από
  τον ειδικό λογαριασμό του ΟΑΕΔ Δικηγόρων, που έχει συγκροτηθεί με χρήματα των δικηγόρων από το 2011, καθώς και την ενημέρωση – λογοδοσία από τα αρμόδια όργανα για τη διαχείρισή του μέχρι σήμερα,
 6. Την άμεση καταβολή των οφειλομένων του Δημοσίου προς τους δικηγόρους, ιδίως τις οφειλές του ΤΑΧΔΙΚ από τη νομική βοήθεια, τις οφειλές των φορέων του δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου τομέα προς συνεργαζόμενους δικηγόρους και τις οφειλές από παροχές σε είδος και χρήμα του ΕΦΚΑ, παρελθόντων ετών,
 7. Την κατ’ εξαίρεση χορήγηση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας μέχρι ένα συγκεκριμένο ποσό, που θα οριστεί, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα είσπραξης των οφειλομένων από φορείς του δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου τομέα,
 8. Την αναστολή της διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος από τη ΔΕΗ, κατά την τρέχουσα περίοδο της πανδημίας, για όλους τους πολίτες που τυχόν έχουν οφειλές.
 9. Την αναστολή της διαδικασίας ηλεκτρονικών κατασχέσεων σε τραπεζικούς λογαριασμούς πολιτών κατά την τρέχουσα περίοδο της πανδημίας, 10.Τη νομοθέτηση της αναστολής των δανειακών υποχρεώσεων, ενήμερων και μη οφειλετών, προς τις τράπεζες και τις εταιρίες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις και
  11.Να συμπεριληφθούν οι Δικηγορικοί Σύλλογοι ως νομικά πρόσωπα στους φορείς που θα τυγχάνουν των ευεργετικών διατάξεων για τις επιχειρήσεις ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στη μισθοδοσία των υπαλλήλων τους.
  Τέλος στο πλαίσιο της επιβεβλημένης κοινωνικής αλληλεγγύης αποφασίζει να ανταποκριθεί στο αίτημα του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης με το οποίο ζητήθηκε η βοήθεια του Δικηγορικού κόσμου καθώς αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα έλλειψης νοσοκομειακών ειδών. Έτσι λοιπόν αποφασίζει από κοινού με το ΛΕΑΔΙ Κατερίνης (Λογαριασμός Ενίσχυσης Δικηγόρων Κατερίνης) την αγορά υπερ-απαραίτητου νοσοκομειακού υλικού μέχρι του ποσού των τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ.
  Επιφυλασσόμαστε ανάλογα με την εξέλιξη της κατάστασης να ζητήσουμε και περαιτέρω μέτρα στήριξης.

Κατερίνη

Για τον Δικηγορικό Σύλλογο Κατερίνης

Η πρόεδρος Ασημίνα Στρίμπα

Ο Γενικός Γραμματέας Γεώργιος Γιαννούλης

About the author

OM Newsroom

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας

Πρόσφατα άρθρα