ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τσιόδρας: Γιατί είναι πολύ λιγότερες οι γυναίκες-θύματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα

Αυξημένα ποσοστά σοβαρής νόσησης και θνησιμότητας από τον κορωνοϊό παρουσιάζουν οι άνδρες στη Ελλάδα, καθώς τόσο τα θύματα όσο και τα σοβαρά περιστατικά της Covid-19 αφορούν τους άνδρες.

Από τους 22 νεκρούς έως την Τετάρτη στη χώρα μας, μόνο δύο είναι γυναίκες, ενώ το 60% όσων νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση αυτή τη στιγμή είναι άνδρες. Οπως εξήγησε την Τετάρτη ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, οι γυναίκες φέρεται να είναι περισσότερο προστατευμένες από τον συγκεκριμένο ιό για δύο λόγους.

Ο πρώτος είναι ότι το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι πιο «δυνατό» και δεύτερον επειδή καπνίζουν λιγότερο από τους άνδρες. «Ενας αποδυναμωμένος πνεύμονας εξαιτίας του καπνίσματος είναι πιο ευαίσθητος στις αναπνευστικές λοιμώξεις», είπε για ακόμη μία φορά ο καθηγητής.

Οσον αφορά το «ισχυρό» ανοσοποιητικό στις γυναίκες, ο κ. Τσιόδρας εξήγησε ότι μελέτες που έγιναν κατέδειξαν ότι το ανοσοποιητικό σύστημα των γυναικών είναι πιο ανθεκτικό από αυτό των ανδρών, λόγω των οιστρογόνων που το διεγείρουν και έτσι καταπολεμούν τους παθογόνους οργανισμούς, όπως είναι οι ιοί, πιο επιθετικά. Τα οιστρογόνα είναι οι κατ’ εξοχήν γυναικείες ορμόνες.

About the author

OM Newsroom

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας

Πρόσφατα άρθρα