ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κορωνοϊός | Ποιοι υποχρεώνονται να κλείσουν και ποιοι παραμένουν ανοικτοί

Σύμφωνα με τα τελευταία μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊου, τα οποία ανακοινώθηκαν πριν λίγο, η λίστα με τις δραστηριότητες που ΟΦΕΙΛΟΥΝ να αναστείλουν τη λειτουργία τους, με τις δραστηριότητες που ΟΦΕΙΛΟΥΝ να προσαρμόσουν τη λειτουργία τους και με τις δραστηριότητες που συνεχίζουν ΚΑΝΟΝΙΚΑ τη λειτουργία τους είναι η παρακάτω:

Η τελική λίστα

Ιδιωτικός τομέας

Κλείνουν (αυστηρά και εξαντλητικά) *

1. λιανεμπόριο, shops in a shop, εκπτωτικά χωριά, εμπορικά κέντρα, mall.
2. Εστίαση: οι επιχειρήσεις που έχουν αποκλειστικά παροχή καθίσματος και σερβιρίσματος (με εξαίρεση τις επιχειρήσεις εστίασης κατά το μέρος που πραγματοποιούν διανομή προϊόντων (delivery) και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away) / γενικός κανόνας καμία ουρά σε αυτές τις περιπτώσεις άνω των ατόμων / όσες επιχειρήσεις αυτής της κατηγορίας παραμείνουν ανοιχτές δε δικαιούνται αναστολή ΦΠΑ και ασφαλιστικών εισφορών αλλά μπορούν να λάβουν ενίσχυση σε περίπτωση που μειωθεί ο τζίρος τους.
3. Υπηρεσίες τροφοδοσίας για εκδηλώσεις (catering).
4. Δραστηριότητες παροχής ποτών : καφετέριες, καφενεία, μπαρ, κέντρα διασκέδασης.
5. Κινηματογράφοι, θέατρα, αίθουσες θεαμάτων.
6. Βιβλιοθήκες.
7. Μουσεία, αρχαιολογικοί χώροι και ιστορικοί χώροι.
8. Πρακτορεία τυχερών παιγνίων, καζίνο, λέσχες παιγνίων / εξαιρούνται πλανόδιοι πωλητές και διαδικτυακά τυχερά παιχνίδια.
9. Αθλητικές εγκαταστάσεις, αθλητικοί όμιλοι, πολιτιστικοί όμιλοι και σωματεία (εξαιρούνται οι ανοιχτοί χώροι άθλησης για μεμονωμένη άθληση).
10. Πάρκα αναψυχής και άλλα θεματικά πάρκα (λούνα παρκ κλπ) /εξαιρούνται οι δημόσιοι χώροι αναψυχής.
11. Κουρεία, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής-μασάζ, οίκοι ανοχής, κέντρα δερματοστιξίας (τατουάζ) και τρυπήματος δέρματος /σώματος.

* Για όλες τις παραπάνω δραστηριότητες οι επιχειρήσεις διατηρούν τη δυνατότητα να εκτελούν εργασίες εντός των επιχειρήσεων κεκλεισμένων των θυρών.

Μένουν ανοιχτά (ενδεικτικά)

1. πρωτογενής και δευτερογενής τομέας (θα δοθεί αναλυτικά λίστα)
2. Λιανεμπόριο (με εξαίρεση την περίπτωση (1) της παραπάνω κατηγορίας)
3. ξενοδοχεία (αυστηρά για εξυπηρέτηση των τουριστών που διαμένουν στα καταλύματά τους με δυνατότητα να ρυθμίζουν τη λειτουργία των μπαρ και εστιατορίων που λειτουργούν εντός ώστε να μην προκύπτει μαζική συνάθροιση πελατών).
4. Λιανεμπόριο τροφίμων
5. Φούρνοι και ζαχαροπλαστεία χωρίς τραπεζοκαθίσματα
6. φαρμακεία
7. ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας
8. καφετέριες κατά το μέρος που κάνουν διανομή προϊόντων και take away
9. Τράπεζες (με οδηγίες για άδεια παρουσίας έως 5 άτομα σε κάθε κατάστημα / γκισέ με μέτρα προστασίας, δυνατότητα επιμήκυνσης ωραρίου και καταβολή συντάξεων σε περισσότερες ημέρες /λειτουργίες πχ δανείων σε απογευματινές ώρες).
10. Ζωολογικοί και βοτανικοί κήποι με γενικές οδηγίες από ΕΟΔΥ
11. Τηλεφωνικά κέντρα με οδηγίες για απόσταση τουλάχιστον 2 μέτρων (ακτίνα) μεταξύ των εργαζομένων
12. Εκκλησίες, μονές και άλλοι θρησκευτικοί χώροι

Ειδικότερα μέτρα για τον Δημόσιο τομέα

1. Ευπαθείς ομάδες δημοσίων υπαλλήλων μεταφέρονται σε back office εφόσον εργάζονται σε θέσεις παροχής υπηρεσιών στο κοινό ή εργάζονται εξ αποστάσεως.
2. Καρκινοπαθείς και μεταμοσχευμένοι απουσιάζουν δικαιολογημένα από την εργασία τους αν δεν μπορούν να δουλέψουν εξ αποστάσεως με άδεια ειδικού σκοπού ή εργάζονται από το σπίτι τους εφόσον μπορούν να εργαστούν με τηλε-εργασία
3. Τροποποιείται το ωράριο των ΚΕΠ ως εξής: από 08:00 έως 19:30 σε 07:30 έως 15:00 και αναστέλλεται η λειτουργία τους το Σάββατο
4. Εκ περιτροπής εργασίας και εργασία εξ αποστάσεως
5. Θα εξεταστεί η εφαρμογή προσωπικού ασφαλείας (1/3 του προσωπικού) την επόμενη εβδομάδα.

About the author

OM Newsroom

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας