ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κοροναϊός | Δεδομένη η περαιτέρω εξάπλωση του ιού στην χώρα μας

Αναμένεται πολλαπλασιασμός των ασθενών μέσα στο επόμενο διάστημα – Τα επόμενα στάδια της επιδημίας και τα μαθηματικά μοντέλα

Την Πέμπτη ανακοινώθηκαν 22 νέα κρούσματα στη χώρα μας, όλοι συνταξιδιώτες του 67χρονου από την Ηλεία που είχε συμμετάσχει σε εκδρομή στην Αίγυπτο και το Ισραήλ. Ανάμεσα στους ασθενείς είναι και η σύζυγος του 67χρονου -που θεωρείται το πρώτο σοβαρό κρούσμα στη χώρα μας- ενώ αρνητικά ήταν τα αποτελέσματα των εξετάσεων της κόρης του.

Έτσι, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα μας ανέρχεται πλέον σε 31, με την πλειοψηφία τους να εντοπίζεται στην περιοχή της Ηλείας και της Αχαΐας και λιγότερα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Οι αρμόδιες Αρχές συνεχίζουν και τις ιχνηλατήσεις των επαφών των ταξιδιωτών και μέχρι στιγμής έχουν εξεταστεί 400 άνθρωποι.

Εκτός από τον 66χρονο, η κατάσταση της υγείας του οποίου κρίνεται σοβαρή, άλλοι δύο ασθενείς έχουν εμφανίσει πνευμονία ενώ οι υπόλοιποι έξι που νοσηλεύονται έχουν πολύ πιο ήπια συμπτώματα.

Όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας, οι υπόλοιποι ασθενείς που βρέθηκαν θετικοί στον ιό παραμένουν στα σπίτια τους, σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Σε καραντίνα είναι και 11 γιατροί και νοσηλευτές του νοσοκομείου του Ρίου, οι οποίοι ήρθαν σε επαφή με τον 67χρονο πριν εκείνος διαγνωστεί.

Κατά τη χθεσινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, ο κ. Τσιόδρας διευκρίνισε πως με την εξέλιξη της επιδημίας θα νοσηλεύονται στα νοσοκομεία μόνο τα σοβαρά περιστατικά της νόσου ενώ τα υπόλοιπα κρούσματα θα παραμένουν απομονωμένα στα σπίτια τους.

Τα επόμενα στάδια της επιδημίας και τα μαθηματικά μοντέλα

Η εξέλιξη της επιδημίας στη χώρα μας έχει ήδη αρχίσει να τροποποιεί και τον τρόπο αντιμετώπισής του από τις Αρχές.

Από χθες, έχουν γίνει γνωστές ανακατατάξεις στη λειτουργία του νοσοκομείου του Ρίου ενώ πραγματοποιήθηκαν και αλλαγές στις εφημερίες.

Η οφθαλμολογική κλινική του πανεπιστημιακού νοσοκομείου του Ρίου, η οποία δεν είχε ασθενείς, έχει ήδη αρχίσει να διαμορφώνεται κατάλληλα ώστε να φιλοξενηθούν τυχόν νέα σοβαρά κρούσματα ενώ εάν κριθεί απαραίτητο το ίδιο θα ισχύσει και για την κλινική ΩΡΛ του νοσοκομείου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», στο σχεδιασμό του υπουργείου είναι σε επόμενα στάδια της επιδημίας τα περιστατικά κορωνοϊού να νοσηλεύονται σε ξεχωριστές πτέρυγες του νοσοκομείου ή ακόμη και να εκκενωθούν μικρές μονάδες υγείας ώστε να χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά.

Μάλιστα, σε οκτώ νοσοκομεία –«Γ. Γεννηματάς», Λαϊκό, Σωτηρία, Σισμανόγλειο, Αττικόν, Κρατικό Νίκαιας, Ψυχιατρικό Θεσσαλονίκης και νοσοκομείο Καστοριάς- τοποθετούνται ειδικά σημεία διαλογής και υποδοχής ύποπτων κρουσμάτων, τα λεγόμενα isolation boxes.

Ο κ. Τσιόδρας τόνισε χθες πως ολόκληρη η Ευρώπη βρίσκεται πλέον σε επιδημική φάση, με μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων.

Επέμεινε δε στο γεγονός ότι τα πραγματικά κρούσματα είναι πολλαπλάσια από τα επιβεβαιωμένα, λόγω υποδιάγνωσης σε ήπια και ασυμπτωματικά περιστατικά, που όμως μεταδίδουν τον ιό.

Αυτό συμβαίνει και στη χώρα μας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις περιοχές της Αχαΐας και της Ηλείας. Η Αμαλιάδα, μάλιστα, έχει περάσει στη φάση ΙΙ, δηλαδή της εξάπλωσης του κορωνοϊού στην κοινότητα.

Ωστόσο, «δεν θα γίνει καμιά καραντίνα η οποία δεν συστήνεται από κανέναν».

Με πληροφορίες από το cnn.gr

About the author

OM Newsroom

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας