MEDIA ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κοροναϊός | Πολλά «ύποπτα άτομα» με ταξιδιωτικό ιστορικό στην Ιταλία ελέγχονται στη Θεσσαλονίκη

Τα δείγματα πολλών ατόμων που είχαν ταξιδέψει στη Βόρεια Ιταλία ελέγχονται στο Εργαστήριο Αναφοράς του Α.Π.Θ, ως “ύποπτα” – Οι επιβάτες που κάθονταν στο αεροπλάνο κοντά στην 38χρονη ασθενή είναι πολύ πιθανόν να έχουν μολυνθεί, δήλωσε η καθηγήτρια Παθολογίας ΕΚΠΑ, Ελένη Γιαμαρέλου

Τόσο η ιχνηλάτηση των επαφών της 38χρονης από το ταξίδι της προς την Ελλάδα, μέχρι και τη στιγμή που εισήχθη στο νοσοκομείο, όσο και ο εντοπισμός άλλων ύποπτων κρουσμάτων ατόμων που είχαν ταξιδέψει στη Βόρεια Ιταλία, δημιουργούν την υποψία ότι μπορεί να εντοπιστούν μέχρι αύριο και άλλα κρούσματα της νόσου COVID-19 στη χώρα μας.

Μέχρι στιγμής, οι ενέργειες – σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr – στις οποίες έχουν προβεί οι υγειονομικές αρχές μετά τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος κορονοϊού στη χώρα, με στόχο την αποφυγή διασποράς του ιού, είναι οι κάτωθι:

–        Ιχνηλάτηση επαφών- με βάση ειδικό αλγόριθμο- της 38χρονης από το ταξίδι της  προς την Ελλάδα, μέχρι και τη στιγμή που εισήχθη στο νοσοκομείο. Συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν οι επιβάτες που κάθονταν δύο σειρές θέσεων  μπροστά, πίσω, αριστερά και δεξιά από τη θέση που καθόταν η ασθενής που νοσεί, καθώς επίσης η οικογένεια και οι άνθρωποι που ήρθαν σε στενή επαφή μαζί της όταν επέστρεψε από την Ιταλία.

–        Οι παραπάνω άνθρωποι ειδοποιούνται, ενημερώνονται, και τίθενται σε επιτήρηση της υγείας τους, έτσι ώστε αν εμφανίσουν συμπτώματα να διαγνωστούν γρήγορα και να τεθούν σε απομόνωση για διάστημα 14 ημερών. Δεν συνίσταται να ταξιδεύουν, ούτε να έχουν κοινωνικές επαφές.

–        Έχουν καταγραφεί πολλά ύποπτα κρούσματα που αφορούν κυρίως ανθρώπους που είχαν ταξιδέψει στη Βόρεια Ιταλία. Αυτοί οι ασθενείς ελέγχονται.

Αναμένονται νέες ανακοινώσεις το μεσημέρι της , από τον επιστημονικό υπεύθυνο του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ για τον κορωνοϊό στη χώρα μας, καθηγητή λοιμωξιολογίας, Σωτήρη Τσιόδρα.

Ελένη Γιαμαρέλου: «Έχουν μολυνθεί και άλλοι άνθρωποι – Έχουν μπει σε καραντίνα στο σπίτι τους»

Αποκαλυπτική σχετικά με το πρώτο περιστατικό κορωνοϊού στη χώρα μας, ήταν η καθηγήτρια Παθολογίας, κα. Ελένη Γιαμαρέλου, μιλώντας στην εκπομπή Live News του Mega και τον Νίκο Ευαγγελάτο.

Όπως τόνισε η κα. Γιαμαρέλου, έχουν μπει, ήδη, σε εθελούσια καραντίνα στο σπίτι τους άνθρωποι οι οποίοι ήρθαν σε επαφή με την 38χρονη γυναίκα από τη Θεσσαλονίκη, ενώ κρίνει ότι είναι σχεδόν βέβαιο, ότι υπάρχουν και άλλα κρούσματα του ιού.

“Είναι τόσο κοντά η Ιταλία, που είναι αδύνατον να μην έχουμε”, είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: “Η γυναίκα γύρισε την Κυριακή το βράδυ και ήταν τελείως καλά. Και την Δευτέρα ήταν τελείως καλά, αλλά ο μπελάς με αυτόν τον ιό, είναι το γεγονός ότι μεταδίδεται στο στάδιο επώασης, όταν δηλαδή δεν έχεις απολύτως κανένα σύμπτωμα”.

Ελένη Γιαμαρέλου: “Το έχει μεταδόσει και σε άλλους”

Θεωρείται βέβαιο ότι ο ιός έχει ήδη μεταδοθεί και σε άλλους ανθρώπους στη χώρα μας, δήλωσε η καθηγήτρια κα. Ελένη Γιαμαρέλου:

“Πιθανότατα το έχει μεταδόσει και σε άλλους, τους βρήκαν όλους. Όλοι με χαρά δεχθήκαν να μπουν σε καραντίνα 14 ημερών. Και απ’ ότι ξέρω έγινε ανίχνευση και στο αεροπλάνο με ποιους ήταν. Γιατί ισχύει οι δύο σειρές που είναι μπροστά σου και οι δύο σειρές που είναι πίσω, όπως και τα δύο πλάγια έχουν πιθανότητα, να έχουν μολυνθεί. Το ποσοστό είναι πολύ δύσκολο να σας το πω”.

Όσον αφορά την κλινική εικόνα της ασθενούς, η κα. Γιαμαρέλου δήλωσε ότι δεν χρειάζεται νοσηλεία και θα μπορούσε να είναι και στο σπίτι της:

“Η 38χρονη έχει χαμηλό πυρετό, λίγο πονόλαιμο, λίγο βήχα, όχι κάτι ιδιαίτερο. Δεν είναι από τα κρούσματα εκείνα που πραγματικά πρέπει να νοσηλευθούν, αλλά επειδή εδώ γίνεται η διερεύνηση για το πρώτο κρούσμα, πολύ σωστά την νοσήλευσαν την ασθενή αυτή”, είπε η καθηγήτρια.

“Ψυχραιμία και όχι πανικό”, κατέληξε η κα. Γιαμαρέλλου.

Με πληροφορίες από iatropedia.gr

About the author

OM Newsroom

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας

Πρόσφατα άρθρα