ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δομή προσφύγων στην Πιερία | Πρώτα θα γίνουν τα 10 hot spots και θα ακολουθήσουν τα υπόλοιπα

Πιθανά σήμερα η κυβερνητική σύσκεψη για τα “κλειστού τύπου κέντρα” – Και η Πιερία ανάμεσα στις επιλεγμένες περιοχές – Άγνοια συνεχίζουν να δηλώνουν δήμοι και βουλευτές της συμπολίτευσης – Μεγάλα τα οικονομικά ανταλλάγματα για τους δήμους

Πιθανά σήμερα θα γίνει στην Αθήνα η κυβερνητική σύσκεψη που αφορά τα 20 νέα κέντρα αιτούντων ασύλου. Όπως έγινε ήδη γνωστό (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ) η κυβέρνηση έχει επιλέξει καταρχήν 20 περιοχές (μεταξύ των οποίων και η Πιερία) και το πιθανότερο είναι να καταλήξει τελικά σε 10.

Στο μικροσκόπιο βρίσκονται δύο περιοχές στην Κρήτη (Ρέθυμνο, Ηράκλειο), τέσσερις στην Πελοπόννησο (Μεσσήνη, Ναύπλιο, Τρίπολη, Σπάρτη), δύο στη Δυτική Ελλάδα (Πύργος Αμφιλοχία), πέντε στη Στερεά Ελλάδα (Άμφισσα, Οινόφυτα, Θήβα, Λιβαδειά, Μαυρομαντήλα Φθιώτιδας), δύο στη Θεσσαλία (Τρίκαλα, Λάρισα), τρεις στην Ήπειρο (Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα), τρεις στη Δυτική Μακεδονία (Γρεβενά, Φλώρινα, Κοζάνη) και μία στην Κεντρική Μακεδονία (Πιερία).

Τις λιγότερες πιθανότητες για την τελική επιλογή φέρονται να έχουν – σύμφωνα με πληροφορίες – οι τοποθεσίες που έχουν προεπιλεγεί από την ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας.

Άγνοια συνεχίζουν να δηλώνουν δήμοι και βουλευτές της συμπολίτευσης για το θέμα

Άγνοια δηλώνουν οι δήμοι της Πιερίας και οι βουλευτές της συμπολίτευσης για το θέμα. Έως τώρα δεν έχει γίνει γνωστό εάν οι βουλευτές της Πιερίας θα συμμετέχουν στην ευρεία κυβερνητική σύσκεψη που αναμένεται να γίνει σήμερα στην Αθήνα.

Την ίδια ώρα, γίνονται γνωστά τα “οφέλη” για τους δήμους που θα “φιλοξενήσουν” δομές φιλοξενίας. Σύμφωνα με ρεπορτάζ στο χθεσινό κεντρικό δελτίο του STAR (δείτε σχετικά ΕΔΩ), σήμερα το πρωί κατατίθεται κατεπείγουσα τροπολογία που αναμένεται εντός των επόμενων ωρών να αποτελέσει νόμο του κράτους, σύμφωνα με την οποία ζητείται απογραφή όλων των εργαζομένων στις ΜΚΟ που εμπλόκονται στο μεταναστευτικό.

Παράλληλα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ετοιμάζεται μαζική μετακίνηση από τα νησιά στην ενδοχώρα και αυτό προκύπτει από τα εξής σημεία της τροπολογίας:

Προβλέπεται για λόγους δημοσίου συμφέροντος:

  • Αλλαγή χρήσης σε κοινόχρηστους χώρους και χερσαίες ζώνες λιμανιών
  • Η άμεση παραχώρηση ανενεργών στρατοπέδων

Αυτά για να φιλοξενηθούν πρόσφυγες και μετανάστες. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το ελάχιστο εμβαδόν για εγκατάσταση των δομών αναμένεται να είναι 4 στρέμματα.

Τα αντισταθμιστικά μέτρα για του δήμους θα είναι 150 € το άτομο για το 2019 και ένα “Ταμείο Αλληλεγγύης”, για τον σκοπό αυτό, 50 εκ. ευρώ.

logo podas

About the author

OM Newsroom

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας