ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πύδνας – Κολινδρού | Αποκλεισμένοι από την αιμοδοσία, λόγω ελονοσίας

Αιγίνιο, Καταχάς, Μ. Γέφυρα, και Παλιάμπελα βρίσκονται στην λίστα με τις επηρεαζόμενες από ελονοσία περιοχές και αποκλείονται από την αιμοδοσία, σύμφωνα με πρόσφατο επικαιροποιημένο έγγραφο του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (Αριθ. Πρωτοκ. 9168/18-12-2019).

Αναλυτικά το εν λόγω έγγραφο του ΕΚΕΑ αναφέρει:

Οι ΕΠΗΡΕΑΖΟΜΕΝΕΣ από ελονοσία περιοχές είναι:
Από τη Π.Ε. Πιερίας και συγκεκριμένα από τον Δήμο Πύδνας-Κολινδρού:

1. Αιγίνιο, Καταχάς, και Μεγάλη Γέφυρα (από την Δημοτική Ενότητα Αιγινίου)

2. Παλιάμπελα (από τη Δημοτική Ενότητα Κολινδρού)

Σας παρακαλούμε πολύ να λάβετε υπ΄ όψιν σας τα παρακάτω:

  • Αιμοδότες που κατοικούν ή εργάζονται στις επηρεαζόμενες από ελονοσία περιοχές, αλλά και όσοι επισκέφθηκαν έστω και μία από αυτές και παρέμειναν εκεί έστω και μία νύκτα, χρειάζεται να το δηλώνουν σε όποια Υπηρεσία Αιμοδοσίας μεταβαίνουν.
  • Για όσους κατοικούν ή εργάζονται σε επηρεαζόμενη περιοχή, ΔΕΝ επιτρέπεται η αιμοδοσία, έως ότου υπάρξει η δυνατότητα κατάλληλου εργαστηριακού ελέγχου (με ορολογικό έλεγχο και με μοριακή τεχνική) ή έως τον αποχαρακτηρισμό της περιοχής.

Προς το παρόν, ισχύει αποκλεισμός από αιμοδοσία, διότι δεν υπάρχει δυνατότητα ελέγχου.

  • Υποψήφιοι αιμοδότες που ταξίδεψαν και παρέμειναν έστω και μία μόνο νύκτα σε κάποια επηρεαζόμενη περιοχή (παραμονή από τις πρώτες βραδινές έως τις πρώτες πρωινές ώρες), δεν πρέπει να προσφέρουν αίμα πριν συμπληρωθούν 6 ΜΗΝΕΣ από την αποχώρηση-επιστροφή τους.”

Το έντονο πρόβλημα των κουνουπιών που αντιμετωπίζουν αρκετές περιοχές του Δήμου Πύδνας – Κολινδρού, εδώ και πολλά χρόνια, πλέον παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις, καθώς από απλή όχληση, εξελίσσεται σε επικίνδυνο θέμα δημόσιας υγείας.

Το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει πλήρως το πρόβλημα και χρειάζονται στοχευμένες, τοπικές παρεμβάσεις, το κόστος των οποίων οφείλει να αναλάβει ο Δήμος.

Τα τελευταία χρόνια οι επιμέρους τοπικοί ψεκασμοί δεν πραγματοποιούνται λόγω των περιορισμένων οικονομικών του Δήμου, σε συνδυασμό με την αδυναμία σύναψης σύμβασης με την εταιρία που διενεργεί το πρόγραμμα καταπολέμησης, καθώς ο Δήμος της οφείλει χρήματα, από παλαιότερα έτη (σύμφωνα με πληροφορίες το ποσό ανέρχεται στις 70.000€).

Αν και βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα, δεν είναι μακριά η περίοδος, που θα ξεκινήσουν οι γεωργικές καλλιέργειες που επιτείνουν το πρόβλημα, τα κουνούπια θα κάνουν την εμφάνισή τους, η δημόσια υγεία θα κινδυνεύει και ο πολυπληθής και ισχυρός Αιμοδοτικός Σύλλογος Αιγινίου δεν θα μπορεί να προσφέρει τις σημαντικότατες υπηρεσίες του.

About the author

Ηλίας Τοπτσής

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Αιγίνιο Πιερίας.
Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος (Msc) στα «Προηγμένα Συστήματα Υπολογιστών και Επικοινωνιών» με κατεύθυνση στις «Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών του Ήχου και της Εικόνας για την Εκπαίδευση και την Παραγωγή», από την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ.
Στα φοιτητικά του χρόνια συνεργάστηκε με εφημερίδες της Θεσσαλονίκης (ΣΠΟΡ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ και ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ) καθώς και με διαφημιστικά γραφεία της πόλης.
Το 2007 ξεκίνησε να διδάσκει στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ, ως διδάσκων 407, σε εργαστηριακά μαθήματα ραδιοφωνικής και τηλεοπτικής παραγωγής. Από το 2012 έως σήμερα είναι εκπαιδευτής ενηλίκων στα Δημόσια ΙΕΚ στην ειδικότητα «Δημοσιογραφίας, Συντακτών και Ρεπόρτερ» στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία.

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας