ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμφάνιση γερανών στο Δέλτα του Αλιάκμονα τις ημέρες των γιορτών

Η παρουσία, του σπάνιου στην Ελλάδα είδους, εντυπωσίασε τους επισκέπτες και αποτέλεσε πόλο έλξης για φωτογράφους και ορνιθοπαρατηρητές

Μία ομάδα 50 πανέμορφων και σπάνιων γερανών έκανε την εμφάνισή της στο Δέλτα του Αλιάκμονα τις ημέρες αυτές, προκαλώντας φωτογράφους και ορνιθοπαρατηρητές να επισκεφτούν την περιοχή.

Οι γερανοί φωλιάζουν στις βόρειες ευρωπαϊκές χώρες (Φινλανδία, Ρωσία κ.α.) και τον χειμώνα κατεβαίνουν στην Ισπανία ή στη Γαλλία. Από τη χώρα μας περνούν κατά τη μετανάστευση, κυρίως από το Αιγαίο, την Ανατολική και Βορειοανατολική Ελλάδα. Τελευταία φορά φώλιασαν στην Ελλάδα το 1960, στο Δέλτα του Έβρου, από όπου όμως τους εκτόπισαν τα έργα αποξήρανσης στο δέλτα του ποταμού και το εντατικό κυνήγι.

Οι γερανοί, κατεξοχήν μονογαμικό είδος, είναι γνωστοί για τις εντυπωσιακές χορευτικές επιδείξεις τους κατά τη διάρκεια του ζευγαρώματος με μικρά πηδήματα, υποκλίσεις και πιρουέτες με ανοιγμένα τα φτερά.

«Οι γερανοί θεωρούνται αγγελιοφόροι των θεών, πουλιά της ευτυχίας και της μακροζωίας σύμφωνα με τις παραδόσεις των λαών της Ιαπωνίας και της Κίνας, άγρυπνοι φρουροί των νόμων της μοναστικής ζωής για τους χριστιανούς», σύμφωνα με την Καλλιόπη Στάρα, μέλος της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας.

Φωτογραφίες: Μιχάλης Βαμβακάς

About the author

OM Newsroom

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας

Πρόσφατα άρθρα