ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ 2019 στον συμπολίτη μας καθ. της Ιατρικής Αθηνών, Αθανάσιο Γ. Παπαβασιλείου

Η ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ, στην Πανηγυρική της Συνεδρία της 19ης Δεκεμβρίου 2019, απένειμε το Βραβείο Λουκά Μούσουλου, εις μνήμην του ακαδημαϊκού Λ. Μούσουλου, στον διακεκριμένο Καθηγητή Βιοχημείας, Διευθυντή του Εργαστηρίου Βιολογικής Χημείας & Μοριακής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Θανάση Γ. Παπαβασιλείου, με τον συνεργάτη του αναπληρωτή καθηγητή Μιχάλη Καραμούζη.

Το Βραβείο Λουκά Μούσουλου είναι το σημαντικότερο βραβείο της Τάξης των Θετικών Επιστημών. Η βραβευθείσα ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον συμπολίτη μας καθηγητή Θ. Γ. Παπαβασιλείου, ασχολείται τα τελευταία 20 χρόνια με τη διαλεύκανση των μοριακών μηχανισμών δράσης συγκεκριμένων γονιδίων που εμπλέκονται στην καρκινογένεση, έχει δημοσιεύσει πληθώρα μελετών και επιστημονικών άρθρων στο συγκεκριμένο πεδίο, χαίρει διεθνούς καταξίωσης και έχει αποσπάσει σημαντικότατα βραβεία και πλήθος τιμητικών διακρίσεων.

Η ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ έχει βραβεύσει τον καθηγητή Θαν. Γ. Παπαβασιλείου για πρωτοποριακές εργασίες του στον καρκίνο άλλες δύο φορές, τα έτη 1999 και 2009. Το Βραβείο Λουκά Μούσουλου 2019 αφορά στην “Μοριακή και γενετική συμμετοχή στην καρκινογένεση” με θέμα την πρόσφατη πειραματική μελέτη της ερευνητικής ομάδας του καθηγητή, «HER-3 targeting alters the dimerization pattern of ErbB protein family members in breast carcinomas», η οποία δημοσιεύθηκε στο υψηλού κύρους διεθνές ιατρικό περιοδικό Oncotarget, και αναφέρεται στον καρκίνο του μαστού.

Τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής αποσαφηνίζουν το πώς η συμπεριφορά στοχευμένων παραγόντων επηρεάζει την απόκριση ασθενών με καρκίνο μαστού στη χημειοθεραπεία, ενώ παράλληλα ανοίγουν τον δρόμο για το σχεδιασμό νέων στοχευμένων θεραπευτικών στρατηγικών που θα βασίζονται στην εκλεκτική και συνδυαστική τροποποίηση των μοριακών στοιχείων του όγκου. 

About the author

OM Newsroom

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας

Πρόσφατα άρθρα