ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ημερίδα Αστροφυσικής για μαθητές Β’ και Γ’ Γυμνασίου

Το Ολύμπιο Κέντρο Αστροφυσικής (OCfA) σε συνεργασία με το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών (ΕΚΦΕ) Πιερίας και τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας διοργανώνουν ημερίδα Αστροφυσικής για μαθητές Β’ και Γ’ Γυμνασίου, την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2019 στο Πνευματικό Κέντρο Κατερίνης (ΕΚΑΒΗ)

Η ημερίδα περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα τριών ομιλιών που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα έρευνας στην Αστροφυσική, από το κοντινό μας αστέρι, τον Ήλιο, μέχρι τους μακρινούς γαλαξίες και τη σύγχρονη κοσμολογία. Πιο συγκεκριμένα, θα μιλήσουν οι: Δρ. Κωνσταντίνος Τζιότζιου (Αστροφυσικός, συνεργαζόμενος ερευνητής στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών) με θέμα “Ο εκρηκτικός ήλιος”, Δρ Θωμάς Μπίσμπας (Αστροφυσικός, συνεργαζόμενος ερευνητής στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Κολωνίας, Γερμανία) με θέμα “Ο κύκλος ζωής των άστρων: από τη γέννησή τους έως το θάνατό τους”, και Κος Νικόλαος Ιωάννου (Φυσικός, υπεύθυνος ΕΚΦΕ) με θέμα “Η μέτρηση της περιφέρειας της Γης από τον Ερατοσθένη”. Η ομαδική συμμετοχή των μαθητών αποφασίζεται κατ’ αποκλειστικότητα από τις Διευθύνσεις των σχολείων τους, καθώς οι ομιλίες λαμβάνουν χώρα πρωινές ώρες.

Η δράση αυτή, όπως και οι αντίστοιχες που διοργανώνονται από το Δεκέμβριο 2015 με μεγάλη επιτυχία και την αμέριστη βοήθεια του ΕΚΦΕ και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας, γίνονται στο πλαίσιο των κοινωφελών δράσεων του Κέντρου με σκοπό την έγκυρη ενημέρωση των μαθητών της Πιερίας σε θέματα Αστροφυσικής. Έως σήμερα, η συνολική συμμετοχή των μαθητών υπερβαίνει τις 2.600. Με την ημερίδα αυτή, το Ολύμπιο Κέντρο Αστροφυσικής στοχεύει όχι μόνο στο να επιμορφώσει τους μαθητές, αλλά επίσης να διεγείρει την έμπνευση και τη δημιουργικότητά τους και να τους παροτρύνει να αγαπήσουν και να ασχοληθούν με την Επιστήμη και την ακαδημαϊκή έρευνα. Απώτερος -αλλά και φιλόδοξος- στόχος είναι να εμπνεύσει μαθητές να ασχοληθούν επαγγελματικά με την Αστροφυσική και να εξελιχθούν σε μελλοντικούς ερευνητές επιστήμονες. Η δράση αυτή εντάσσεται επίσης στο πλαίσιο των εορτασμών των 100 χρόνων από την ίδρυση της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης (International Astronomical Union – IAU) που γίνονται σε όλο τον κόσμο με μία πληθώρα σχετικών εκδηλώσεων στις οποίες συμμετέχει ενεργά και το Ολύμπιο Κέντρο Αστροφυσικής.

Το Ολύμπιο Κέντρο Αστροφυσικής είναι μία μη κερδοσκοπική εταιρεία που ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2015 με σκοπό τον συντονισμό και οργάνωση πολύπλευρων επιστημονικών και εκπαιδευτικών δράσεων ενημέρωσης και συνεργασίας, κοινωφελούς χαρακτήρα, στην ευρύτερη περιοχή του Νομού Πιερίας, στους τομείς της Αστρονομίας, Αστροφυσικής και Διαστημικής Φυσικής. Στο πλαίσιο των δράσεων του έχει οργανώσει ήδη τρία διεθνή συνέδρια Αστροφυσικής (Ολύμπιο Συμπόσιο) και ένα διεθνές σχολείο Αστροφυσικής στην Παραλία Κατερίνης, ομιλίες Αστροφυσικής για το ευρύ κοινό και ημερίδες Αστροφυσικής για μαθητές Γυμνασίων και Λυκείου. Φέτος διοργανώνει επίσης και το “Μαγικό Πανεπιστήμιο” για μαθητές Δημοτικού, μιας πρωτότυπης δράσης βιωματικής διδασκαλίας μαθημάτων που δεν ανήκουν στον βασικό κορμό της εκπαίδευσης των μαθητών.

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας