ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Δύο χιλιάδες γυναικόπαιδα πέρασαν μέχρι στιγμής από τον Προμαχώνα

Περίπου 2.100 Ουκρανοί πρόσφυγες, στην συντριπτική τους πλειοψηφία γυναίκες και παιδιά έχουν περάσει μέχρι στιγμής τα ελληνοβουλγαρικά σύνορά στον Προμαχώνα. 

Είναι άνθρωποι οι οποίοι ήρθαν με ιδιωτικά ΙΧ αλλά και με λεωφορεία προκειμένου να φιλοξενηθούν είτε σε σπίτια φίλων και συγγενών που έχουν στην Ελλάδα, είτε σε καταλύματα στα οποία έχουν ξαναβρεθεί στο παρελθόν ως τουρίστες. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το 80% όσων έχουν ήδη περάσει τα σύνορα του Προμαχώνα έχουν ως τελικό προορισμό την Αθήνα ενώ οι υπόλοιποι τη Θεσσαλονίκη, τη Χαλκιδική και την Πιερία. Ήδη έχει ενεργοποιηθεί έκτακτο σχέδιο αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης και των ροών προσφύγων από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ενώ την ίδια στιγμή προετοιμάζονται οι δομές σε Σιντική και Σέρρες, σε συνεργασία με τους αυτοδιοικητικούς φορείς.

Στο πλαίσιο αυτής της προετοιμασίας σήμερα το πρωί επισκέφθηκε το τελωνείο του Προμαχώνα ο Γενικός Γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο, Μάνος Λογοθέτης. 

Όπως διευκρίνισε κατά την επίσκεψή του «Στις δομές θα φιλοξενηθούν όσοι ζητήσουν τη φιλοξενία μας. Δεν θα πιέσουμε κανέναν, δεν είναι υποχρεωτική η φιλοξενία, εμείς υποχρεούμαστε σε όποιον ζητήσει να δώσουμε φιλοξενία”. Πάντως όσοι Ουκρανοί έχουν μπει, μέχρι στιγμής, από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα στην Ελλάδα είναι βέβαια ταλαιπωρημένοι αλλά είναι οργανωμένοι, έχουν τα έγγραφα τα οποία απαιτούνται και ζητούν στα σύνορα περισσότερες διευκρινίσεις για να φτάσουν στον προορισμό τους. 

Στα σύνορα παρέχονται οι πρώτες υπηρεσίες μαζί με τις πρώτες βοήθειες με τη συμβολή του Ερυθρού Σταυρού και του ΕΟΔΥ για τα τεστ covid, σε συνεργασία με το  υπουργείο και την τοπική αυτοδιοίκηση. 

Όπως τόνισε ο ΓΓ Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο «η κάλυψη της συνοριακής μονάδας στον Προμαχώνα θα είναι 24ωρη όπως και η αστυνόμευση» καθώς και ότι υπάρχουν εκεί ειδικά άτομα που μπορούν να βοηθήσουν τις αστυνομικές αρχές για να παρέχουν στους ανθρώπους αυτά που χρειάζονται για την άφιξή τους και αν χρειαστεί ήδη έχουμε κινηθεί για να το ενισχύσουμε».

About the author

OM Newsroom

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας

Πρόσφατα άρθρα