ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προκήρυξη εκλογών στις 9 Μαρτίου και κάλπες στις 9 Απριλίου, το βασικό σενάριο

Ο κύβος ερρίφθη και οι εκλογές της απλής αναλογικής αναμένεται να γίνουν στις 9 Απριλίου, ενώ το μόνο που απομένει είναι η προκήρυξή τους. Σύμφωνα  με πληροφορίες στο  Μέγαρο Μαξίμου έχουν ληφθεί οι αποφάσεις και τις επόμενες δύο εβδομάδες θα κλείσουν όλα τα ανοιχτά ζητήματα,  προκειμένου να ξεκινήσει και επισήμως η προεκλογική περίοδος.

Το επόμενο υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 3 Μαρτίου προκειμένου να περάσει η αύξηση του κατώτατου μισθού (θα μπει σε εφαρμογή την 1η Απριλίου). Από εκεί και πέρα το μόνο που μένει είναι να προκηρυχθούν οι κάλπες κάτι που αναμένεται να γίνει στις 9 Μαρτίου, με τις ανακοινώσεις να γίνονται πιθανότατα με τηλεοπτικό μήνυμα του πρωθυπουργού  (ή εναλλακτικά σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου).  Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί την Πρόεδρο της Δημοκρατίας,  ενώ στις 10 του μήνα το Προεδρικό  Διάταγμα θα θυροκολληθεί στη Βουλή και θα ξεκινήσει επισήμως η προεκλογική περίοδος.

Δίλημμα και συγκρίσεις

Μάλιστα αναμένεται να γίνει και μια κοινή «συνεδρίαση» των βουλευτών και της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας – στα γραφεία του κόμματος- που θα σηματοδοτήσει την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου για τους γαλάζιους. Θα ακολουθήσει ένα μπαράζ περιοδειών του πρωθυπουργού, με στόχο τόσο την παρουσίαση των πεπραγμένων από το 2019 μέχρι τώρα όσο και την προβολή του προγράμματος για την επόμενη τετραετία.

Από την κυβέρνηση  προσέρχονται στις κάλπες με βασικό δίλημμα «σταθερότητα ή περιπέτειες», ενώ το βάρος πέφτει σε μια στρατηγική συγκρίσεων με το ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Αυτό που θέλουν είναι  ένα καλό ποσοστό στην κάλπη της απλής αναλογικής προκειμένου να πετύχουν τον στόχο της αυτοδυναμίας στις δεύτερες κάλπες (καθώς εκτιμούν πως από την πρώτη αναμέτρηση δεν θα προκύψει κυβέρνηση).

«Άσκηση ισορροπίας»

Να σημειωθεί ακόμα πως από τη Νέα Δημοκρατία επιχειρείται μια …άσκηση ισορροπίας στην προεκλογική περίοδο. Ειδικότερα στόχος είναι να μην υπάρξουν διαρροές προς τα δεξιά και να συσπειρωθεί ένα παραδοσιακό ακροατήριο, ώστε να μην επιλέξει μια… χαλαρή ψήφο στις εκλογές της απλής αναλογικής. Ταυτόχρονα βέβαια θα συνεχιστεί το άνοιγμα  σε ένα πιο κεντρώο ακροατήριο. «Έχουμε και πολλούς φίλους, οι οποίοι δεν ήταν παραδοσιακοί υποστηρικτές της Νέας Δημοκρατίας» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «αυτή τη φορά βλέποντας και το έργο μας και τις προσπάθειές μας, αλλά κυρίως το όραμά μας για την Ελλάδα του αύριο, θα μας εμπιστευτούν και αυτό είναι κάτι το οποίο με κάνει πολύ αισιόδοξο και για την έκβαση του τελικού εκλογικού αποτελέσματος».

Όσον αφορά στα γαλάζια ψηφοδέλτια έχουν ουσιαστικά κλείσει – απομένουν ελάχιστες εκκρεμότητες- και θα ακολουθήσει η επίσημη ανακοίνωση τους το αμέσως προσεχές διάστημα. Κομματικές πηγές  επισημαίνουν ότι θα υπάρξει μεγάλη ανανέωση στις εκλογικές λίστες και με έντονη την γυναικεία παρουσία, η οποία θα ξεπεράσει την προβλεπόμενη από το νόμο ποσόστωση.

Με πληροφορίες από naftemporiki.gr

Πρόσφατα άρθρα