ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τέλος επιτηδεύματος | Για ποιες επιχειρήσεις και επαγγελματίες καταργείται από το 2023

Τέλος επιτηδεύματος | Για ποιες επιχειρήσεις και επαγγελματίες καταργείται από το 2023

Σχέδια για κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος από το 2023 κάνει το υπουργείο Οικονομικών.

Έτσι, υπό επεξεργασία βρίσκονται σχέδια για ένα πακέτο φοροελαφρύνσεων το οποίο αναμένεται να υλοποιηθεί κατά διαστήματα και σε βάθος τετραετίας.

Περιλαμβάνει ελαφρύνσεις για μισθωτούς με παρεμβάσεις στη φορολογική κλίμακα και τους συντελεστές, αλλά και μείωση του φόρου για επιχειρήσεις, «κούρεμα» συντελεστών ΦΠΑ και την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

Το τέλος επιτηδεύματος

Το τέλος επιτηδεύματος επιβλήθηκε στα χρόνια των Μνημονίων και καταλογίζεται με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης ανεξάρτητα από το εάν οι επιχειρήσεις είχαν το περασμένο έτος κέρδη ή ζημιές.

Το τέλος επιτηδεύματος, εξακολουθεί να επιβαρύνει περίπου 1.200.000 επιτηδευματίες και 200.000 μικρομεσαίες αλλά και μεγάλες επιχειρήσεις ανεξαρτήτως του τζίρου και των κερδών που εμφανίζουν ετησίως. Ο μνημονιακός αυτός φόρος επιβαρύνει παράλογα τους επαγγελματίες με 650 ευρώ το χρόνο ενώ αν πρόκειται για εταιρείες οποιασδήποτε μορφής το ετήσιο «χαράτσι» είναι 1.000 ευρώ. 

Ο συγκεκριμένος φόρος σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες ήταν να καταργηθεί από το 2023 και είχε περιληφθεί στην αρχική ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ αλλά λόγω της εκτίναξης των τιμών των καυσίμων αποφασίστηκε τελευταία στιγμή να αποσυρθεί η πλήρης κατάργησης και να ισχύσει η κατάργηση μόνο στην περίπτωση που κάποιος επαγγελματίες ή επιχείρηση προχωρήσει έστω και σε μία πρόσληψη.

Το ποσό που θα έλειπε από τον κρατικό προϋπολογισμό από την εν λόγω κατάργηση αποφασίστηκε τελικά να καλύψει την πρόσθετη επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης. 

Όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα κατάργησης του συγκεκριμένου φόρου οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση επιθυμεί αυτό να γίνει εντός της επόμενης 2ετίας-3ετίας, ενώ η αντιπολίτευση ζητάει να καταργηθεί εδώ και τώρα.

Υπάρχει πάντως μία πιθανότητα αν τα έσοδα του κράτους έχουν καλύτερη πορεία από αυτήν που προβλέπει ο προϋπολογισμός η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος να έρθει ακόμη νωρίτερα, δηλαδή από τα φετινά εισοδήματα που θα δηλωθούν στη φορολογική δήλωση το επόμενο έτος.  

Πηγή: ot.gr

About the author

OM Newsroom

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας