ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μηνύματα για την 82η επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940

Μήνυμα Φώντα Μπαραλιάκου για την Εθνική Επέτειο του ΟΧΙ

Συμπατριώτισσες, 

συμπατριώτες,

Στις 28 Οκτωβρίου ο απανταχού Ελληνισμός γιορτάζει. Είναι η μέρα, που η Ελλάδα μας βροντοφώναξε «ΟΧΙ»ενάντια στον ωμό εκβιασμό των δυνάμεων του Άξονα. 

Το «ΟΧΙ» της 28ης Οκτωβρίου 1940 ερχόταν από πολύ παλιά. Από τις Θερμοπύλες του “Μολών λαβέ”, από το “ου φεισόμεθα της ζωής ημών” του τελευταίου αυτοκράτορα του Βυζαντίου, από το “Ελευθερία ή θάνατος” του 1821. 

Η 28η Οκτωβρίου 1940 αποτελεί μία γενναία απόφαση των προγόνων μας να πολεμήσουν απέναντι στην υπεροπλία Ιταλών και  Γερμανών  προτάσσοντας το ελεύθερο και ακατάβλητο φρόνημά τους. Αυτούς τους προγόνους τιμούμε και εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας για την θυσία τους.  

Ένας λαός μικρός σε πληθυσμό αλλά ιστορικά ταγμένος στην προάσπιση υψηλών ιδανικών, πέτυχε σπουδαίες νίκες στο πεδίο της μάχης, δείχνοντας πως ο εχθρός δεν είναι ανίκητος.

Στη σημερινή συγκυρία, ο εορτασμός του Έπους του 40’ είναι επίκαιρος και διδακτικός όσο ποτέ. 

Στην ιστορία μας βρίσκεται η κατάλληλη απάντηση στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το Έθνος μας. 

Αυτό το “ΟΧΙ” υπερασπίζονται οι ένοπλες δυνάμεις μας, άγρυπνοι φρουροί στον Έβρο, στο Αιγαίο, σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια. 

Και τονίζουμε σε κάθε κατεύθυνση: θα αντιτάσσουμε πάντοτε ένα σθεναρό “ΟΧΙ” στις προσπάθειες καταπάτησης της εθνικής μας κυριαρχίας.

Χρόνια πολλά Ελλάδα!

Χρόνια πολλά Έλληνες!


Η 28η Οκτωβρίου συμβολίζει την εθνική υπερηφάνεια και τη δύναμη που πηγάζει από την ενότητα. Η εποποιία του 1940 συνιστά μια κορυφαία στιγμή στη μακρά πορεία του Ελληνισμού. Το 1940 οι Έλληνες αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την πατρίδα και την ελευθερία.

Είναι καθήκον όλων μας να συνεχίσουμε να τιμούμε όσους, με πράξεις μεγαλείου και αυταπάρνησης, έδωσαν τη ζωή τους, για να μπορούμε εμείς να απολαμβάνουμε τα αγαθά της ελευθερίας.

Στους στίχους του ποιητή μας, Κωστή Παλαμά, αποτυπώνεται πλήρως το έπος του 1940: «Η Μεγαλοσύνη των λαών δεν μετριέται με το στρέμμα. 

Με της καρδιάς το πύρωμα μετριέται και με το αίμα.»

Ζήτω το ΟΧΙ!

Ζήτω η 28η Οκτωβρίου!

Χρόνια πολλά Ελλάδα!

Μήνυμα του Βουλευτή Πιερίας Σάββα Χιονίδη για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940

Η 28η Οκτωβρίου αποτελεί σημείο αναφοράς για τον Ελληνισμό, καθώς επιβεβαίωσε, για ακόμα μια φορά, την ακλόνητη προσήλωση του Έθνους μας σε ιδανικά για τα οποία είμαστε υπερήφανοι.


Οι αρχές και τα ιδανικά που ενσαρκώνει το έπος του ‘40 συνιστούν διαχρονικές αξίες, που και σήμερα συντηρούν και φωτίζουν τον απανταχού ελληνισμό, ο οποίος αντλεί δύναμη και αισιοδοξία από το πνεύμα της επετείου. Παράλληλα, αποτελούν παρακαταθήκη και πηγή έμπνευσης, ιδιαίτερα για τη νέα γενιά, που καλείται να κρατήσει ζωντανή τη μνήμη των οραμάτων για ελεύθερη πατρίδα και πανανθρώπινη ειρήνη.


Χρόνια πολλά Ελλάδα!


Μήνυμα του δημάρχου Κατερίνης για την 28η Οκτωβρίου

Το Έπος του ’40 αποτελεί για εμάς τους Έλληνες κορυφαία στιγμή της νεότερης ιστορίας, καθώς και της αγάπης μας, για Ελευθερία.

Η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου, αναδεικνύει τη δύναμη της ενότητας. Οφείλουμε κάθε τιμή και σεβασμό στους ήρωες του ’40 που αψήφησαν τις αντιξοότητες προτάσσοντας το «εμείς» από το «εγώ». Με οδηγό τη θυσία τους, είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε πρόκληση και να πορευτούμε με σιγουριά στο παρόν και το μέλλον.

Χρόνια πολλά!

Κώστας Κουκοδήμος

Δήμαρχος Κατερίνης

Μήνυμα του υποψήφιου δημάρχου Κατερίνης Ι. Ντούμου για την 82η Επέτειο του «ΟΧΙ» 

Το ηρωικό «ΟΧΙ» του Έθνους μας, που κοίταξε στα μάτια τον πανίσχυρο εχθρό, αντηχεί σήμερα μέσα στις καρδιές όλων των Ελλήνων. 

Μας συγκινεί η λεβεντιά των ατρόμητων παππούδων μας που δε δείλιασαν μπροστά στις απειλές και τις προκλήσεις υψώνοντας το ανάστημά τους απέναντι στην εχθρική υπεροπλία.

Και τα κατάφεραν γιατί το ‘λεγε η καρδιά τους! Για να ζούμε εμείς ελεύθεροι, να εμπνεόμαστε από την ηρωική τους στάση παραμένοντας ακοίμητοι φρουροί της εθνικής μας ανεξαρτησίας. 

Χρόνια Πολλά Ελλάδα! 

Γιάννης Ντούμος

Υπ. Δήμαρχος Κατερίνης 


Μήνυμα για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940

Η Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940, μνημονεύει τον ηρωισμό και το σθένος των Ελλήνων και τονίζει μια σπουδαία στιγμή της ιστορίας μας.

Πολεμήσαμε για την Ελευθερία, την Ειρήνη και την Αξιοπρέπεια μας.
Ας κρατήσουμε στη μνήμη μας αυτή τη στιγμή της εθνικής υπερηφάνειας και αυτοπεποίθησης οδηγό για το μέλλον.

Οι Έλληνες έχουμε χρέος να μείνουμε άγρυπνοι και να αντισταθούμε και σήμερα αν χρειαστεί σε κάθε μορφή μισαλλοδοξίας.

Νίκος Τσακιρίδης
Υπ. Δήμαρχος Κατερίνης


Μήνυμα του Δημάρχου Δίου-Ολύμπου Βαγγέλη Γερολιόλιου για την Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940

Στην 82η Επέτειο του Έπους του 1940, αποτίουμε φόρο τιμής στους αγωνιστές που είπαν «ΟΧΙ», που πολέμησαν το φασισμό και το ναζισμό, που αντιστάθηκαν και δεν υποτάχθηκαν.

Ο αγώνας και η θυσία τους παραμένουν σήμερα πιο επίκαιρα από ποτέ και εξακολουθούν να συγκινούν και να εμπνέουν όλους εμάς, που απολαμβάνουμε την ελευθερία.

Διατηρώντας στη μνήμη μας άσβεστο τον ηρωικό αγώνα, πορευόμαστε στο αύριο με ομοψυχία και ενότητα.

Χρόνια πολλά!

Βαγγέλης Γερολιόλιος
Δήμαρχος Δίου-Ολύμπου


Μήνυμα επικεφαλής συνδυασμού “Προοπτική για το Δημό-τη” δήμου Δίου-Ολύμπου Πέτρου Κιάφα

28 Οκτωβρίου 1940: Η αποφράδα ημέρα κατά την οποία η φασιστική Ιταλία απαίτησε από τη μικρή Ελλάδα να απεμπολήσει την ελευθερία της και την ανεξαρτησία της. Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί αυτό που θα ακολουθούσε το “ΟΧΙ΄’ που βροντοφώναξε ο ελληνικός λαός στον Μουσολίνι. Η μικρή Ελλάδα, ο Δαβίδ, γονάτισε τον Γολιάθ, την Ιταλία. Και αυτό ήταν μόνο ο προάγγελος όσων ακολούθησαν. Από την πρώτη στιγμή που ο κατακτητής πάτησε το πόδι του στη χώρα μας οι Έλληνες ενωμένοι υψώσαμε τη σημαία της αντίστασης. Τα ανδραγαθήματά μας έγιναν γνωστά στα πέρατα της γης και υποχρέωσαν τον Τσόρτσιλ να πει το ιστορικό πια “από τώρα και στο εξής δε θα λέμε ότι οι Έλληνες πολεμούν σαν ήρωες αλλά ότι οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες”. Ας κρατήσουμε στις καρδιές μας και ας αποτελεί για όλους μας πηγή έμπνευσης το μήνυμα της σημερινής ημέρας: “όταν οι Έλληνες είμαστε ενωμένοι κανείς εχθρός δεν μπορεί να μας λυγίσει”.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΕΛΛΑΔΑ, ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΕΛΛΗΝΕΣ

Πέτρος Κιάφας

Επικεφαλής του Συνδυασμού

ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ για τον Δήμο-τη

Χρόνια Πολλά!


Μήνυμα Προέδρου Επιμελητηρίου Πιερίας για την Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

Την 28η  Οκτωβρίου γιορτάζουμε την ιστορική στιγμή όταν η μικρή Ελλάδας μας ύψωσε το ανάστημά της και βροντοφώναξε “ΟΧΙ”, υπερασπίζοντας με το αίμα των παιδιών της την ελευθερία μας.

Οι αθάνατοι νεκροί που έπεσαν στα βουνά της Πίνδου έγιναν αιώνια σύμβολα της φιλοπατρίας και της αυτοθυσίας των Ελλήνων όποτε η πατρίδα μας το απαιτούσε.

Ευχόμαστε οι νέες γενιές να σταθούν στο ύψος των προγόνων τους ενόψει των σημερινών απειλών που δέχεται η χώρα μας.

Ηλίας Χατζηχριστοδούλου

Πρόεδρος Επιμελητηρίου ΠιερίαςΜήνυμα του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Πιερίας Γεωργίου Μακρή για τη Γιορτή της Σημαίας και την 28η Οκτωβρίου

Αγαπητοί εκπαιδευτικοί, μαθητές και μαθήτριες,

Τη σημερινή μέρα 27η Οκτωβρίου τιμάμε τη γιορτή της Ελληνικής Σημαίας. Στην όψη, στις πτυχές και στο ανέμισμά της περικλείονται οι ευσεβείς πόθοι, τα ιδανικά και η ανάμνηση όλων αυτών που αγωνίστηκαν για την ελευθερία και την εθνική ανεξαρτησία. Βέβαια, στην πορεία των ετών η σημαία μας άλλαξε μορφή κι εμφανίστηκε κατά καιρούς με διάφορες παραλλαγές, ωστόσο αυτό συνάδει με την εξελικτική πορεία του ελληνικού έθνους, καθώς φέρει επάνω της την ιστορία της φυλής μας. Οι συμβολισμοί της είναι έντονοι και παραπέμπουν σε αξίες σημαντικές για τους Έλληνες, όπως η ελευθερία, η πίστη, η αυτοθυσία, η φιλοτιμία και η ενότητα.

Και φυσικά μέρα-σταθμός για τη νεοελληνική ιστορία είναι η αυριανή. Την 28η Οκτωβρίου τιμάται η επέτειος του «ΟΧΙ» στους Ιταλούς και η έναρξη του ελληνο-ιταλικού πολέμου που σηματοδότησε την είσοδο της χώρας στο Β’ Παγκόσμιο πόλεμο. Είναι μια μέρα που μας γεμίζει εθνική υπερηφάνεια για την αντίσταση των Ελλήνων απέναντι σε δυνάμεις υπέρτερες, αλλά όχι ανώτερες σε ψυχικό σθένος και φρόνημα. Με το «ΟΧΙ» ο ελληνικός λαός διατράνωσε τη βούλησή του για τη διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας της χώρας μας. Μπαίνοντας έτσι στον πόλεμο οι Έλληνες υπερασπίστηκαν όχι μόνο την ταυτότητά τους, αλλά κυρίως το υπέρτατο ιδανικό της ελευθερίας και της αυτοδιάθεσης.

Γι’ αυτό, λοιπόν, χρειάζεται να διατηρηθεί αναλλοίωτη στη συλλογική μνήμη η μαχητικότητα και η αποφασιστικότητα με την οποία οι Έλληνες αντιμετώπισαν τον κοινό εχθρό. Οι αγώνες και οι θυσίες τους πρέπει να αποτελούν σημείο αναφοράς κι έμπνευσης για τη νεολαία μας. Και φυσικά το αγωνιστικό φρόνιμα, η ευψυχία, η ομοψυχία αλλά και η ευθύνη που επέδειξαν στο παρελθόν είναι χρήσιμο να διατηρούνται και στο παρόν σε όλες τις περιστάσεις της καθημερινής μας ζωής. Η ιστορική μνήμη επιβάλλεται να είναι ζώσα και να αποτελεί οδοδείκτη για τις μελλοντικές γενιές. Διότι μόνο έτσι τιμάμε τους ήρωές μας, όταν δηλαδή η ιστορική γνώση μεταλαμπαδεύεται και όταν οι αξίες και τα ιδανικά των προγόνων περνούν στις επόμενες γενιές ως κληροδότημα. Οι εκπαιδευτικοί μας και το σχολείο εν γένει διαδραματίζουν διαχρονικά καίριο ρόλο για την επίτευξη αυτού του σκοπού.

Χρόνια πολλά σε όλους!

Ο Διευθυντής  Δευτεροβάθμιας   Εκπαίδευσης Πιερίας

Δρ. Γεώργιος Χρ. Μακρής


Μήνυμα της βουλεύτριας Ε. Σκούφα για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

Πέρασαν 82 χρόνια από την ημέρα που ο Ελληνικός Λαός είπε το ΟΧΙ και αντιστάθηκε μέχρις εσχάτων στους φασίστες εισβολείς, προσφέροντας χωρίς δισταγμό τη ζωή του για να παραμείνει η πατρίδα μας ελεύθερη.

Γυναίκες, άνδρες, ακόμη και παιδιά, πολέμησαν με αυτοθυσία στα χιονισμένα βουνά της Ηπείρου και αργότερα, μετά την παράδοση της χώρας στους Γερμανούς, αντιστάθηκαν και αγωνίστηκαν μέσα από τις οργανώσεις της Εθνικής μας Αντίστασης μέχρι την τελική απελευθέρωση της πατρίδας μας από την τριπλή κατοχή Γερμανών, Ιταλών και Βουλγάρων.

Η πείνα και οι κακουχίες δεν φόβισαν το Λαό μας!

Αντίθετα τον πείσμωσαν περισσότερο οδηγώντας τον στην τελική νίκη!

Ο αγώνας όμως ενάντια στον ολοκληρωτισμό και στο φασισμό συνεχίζεται αδιάκοπα.

Τιμούμε την επέτειο του ΟΧΙ!, φέρνοντας στη μνήμη μας τα δεινά που προκάλεσε στην χώρα μας και στον υπόλοιπο κόσμο ο φασισμός.

Καθήκον και υποχρέωσή μας, να μην αφήσουμε το τέρας να σηκώσει ξανά το κεφάλι του!

Μπέττυ Σκούφα

Βουλεύτρια Πιερίας (ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ)

Μέλος Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων

Μέλος Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων


Μήνυμα Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940

Ημέρα γιορτής και μνήμης η 28η Οκτωβρίου για το Ελληνικό Έθνος. Ημέρα τιμής και δόξας για το έπος του ’40. Για το σθένος, τη γενναιότητα και την αρετή με την οποία αγωνίστηκαν οι πρόγονοί μας για την ελευθερία και τα εθνικά ιδεώδη της ομοψυχίας και της ενότητας.

Ένα μεγάλο και ηχηρό “ΌΧΙ” στην υποδούλωση, τη βία, το ναζισμό και το φασισμό, αποτέλεσε σταθμό στην ελληνική ιστορία. Περίτρανη απόδειξη πως η δύναμη της ψυχής είναι ισχυρότερη από τη δύναμη  της ισχύος.

Ένα μικρό κράτος με μεγάλη θέληση για ελευθερία και ανεξαρτησία απέδειξε πως κάθε αγώνας μπορεί να οδηγήσει στη νίκη με πίστη, αποφασιστικότητα  και ισχυρή θέληση.

Ας υψώσουμε περήφανα τη σημαία μας αποδίδοντας φόρο τιμής σε αυτούς που έδωσαν σώμα και ψυχή για την ελευθερία της πατρίδας μας στο ηρωικό έπος του ’40.

Ας παραδειγματιστούμε και ας διδαχθούμε από  την ακεραιότητα και την αφοσίωση των προγόνων μας και ας κάνουμε κτήμα μας τα υψηλά  ιδανικά που θα μας βοηθήσουν να πετύχουμε κάθε ευγενή στόχο.

Με οδηγό το παρελθόν ας αφήσουμε και εμείς το αποτύπωμά μας ώστε να συνεχίσουν να γράφονται ένδοξες σελίδες στην ιστορία μας, υπηρετώντας καθένας από τη θέση του τον τόπο και το κοινωνικό σύνολο.

Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας

Σοφία Μαυρίδου


Μήνυμα Δημάρχου Πύδνας-Κολινδρού για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940

«Με το χαμόγελο στα χείλη παν οι φαντάροι μας μπροστά…»

Ήταν η γενιά που δημιούργησε το Έπος του ’40…

     «Έπος του ‘40» !!! Το Έπος που δημιούργησαν κοινοί θνητοί που έγιναν λιοντάρια. Νέοι που ανδρώθηκαν με ιδανικά. Παλικάρια που γαλουχήθηκαν με πίστη στο Θεό και αγάπη στην Πατρίδα. 

     28η Οκτωβρίου 1940. Ήταν λίγο πριν τα ξημερώματα. Ο πρέσβυς της Ιταλίας Εμμανουέλε Γκράτσι ξυπνά τον Ιωάννη Μεταξά και του ζητά να επιτρέψει στην Ιταλία να καταλάβει “ορισμένα στρατηγικά σημεία του Ελληνικού εδάφους” προκειμένου να διέλθουν χωρίς αντίσταση Ιταλικά στρατεύματα. “Alors, c’est la guerre” δηλαδή “Τότε, είναι πόλεμος” ήταν η αυτολεξεί απάντηση του Μεταξά. Ήταν η περιφραστική έκφραση του ΟΧΙ, της λέξεως που έγινε ο θρύλος της εποποιίας. Οι Έλληνες μαχητές με θάρρος και αποφασιστικότητα, όχι μόνον απέκρουσαν την ιταλική επίθεση αλλά μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου προωθήθηκαν πέραν των συνόρων, έως τις πόλεις της Βορείου Ηπείρου Κορυτσά, Πόγραδετς, Άγιοι Σαράντα, Αργυρόκαστρο και Χειμάρρα.   

     Η ελληνική νίκη επηρέασε αποφασιστικά την έκβαση του Β´ Παγκοσμίου Πολέμου. Έδειξε ότι η Ιταλία των “οκτώ εκατομμυρίων λογχών” -όπως έλεγε ο υπερφίαλος Ιταλός δικτάτορας Μπενίτο Μουσολίνι- δεν ήταν ανίκητη. Εμψύχωσε και άλλους ευρωπαϊκούς λαούς να ορθώσουν το ανάστημά τους απέναντι στις δυνάμεις του Άξονος που μέχρι τότε θεωρούνταν ανίκητες. Δεν είναι υπερβολική η άποψη ότι η “μικρή” Ελλάδα έσωσε την Ευρώπη. 

     28η Οκτωβρίου 2022.  82 χρόνια μετά το ιστορικό ΟΧΙ, η Πατρίδα μας είναι έτοιμη να βροντοφωνάξει πάλι την ίδια φράση στον εξ ανατολών  γείτονά μας ο οποίος -όπως έκανε και ο δικτάτορας Μουσολίνι- νομίζει ότι η πληθυσμιακή υπεροχή του μπορεί να υπερνικήσει την Ελληνική ψυχή και τη δύναμη που δίνει η πίστη στο δίκαιο του αγώνος. Είμαστε εδώ και έτοιμοι να βροντοφωνάξουμε για άλλη μια φορά ένα νέο ΟΧΙ. 

Ζήτω η 28η Οκτωβρίου 1940

Ζήτω η Μακεδονία μας 

Ζήτω η Ελλάδα μας

Αναστάσιος Δ. Μανώλας

Δήμαρχος Πύδνας-Κολινδρού

About the author

OM Newsroom

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας