ΚΟΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

New York Times για υποκλοπές στην Ελλάδα: “Σκάνδαλο που ξυπνά μνήμες από τη χούντα”

Η αμερικανική εφημερίδα μιλά για “εκτεταμένο σκάνδαλο που συγκλονίζει την κορυφή της ελληνικής κυβέρνησης” και το οποίο παράλληλα “εγείρει φόβους για εκτεταμένη επιτήρηση σε όλη την Ευρώπη”

New York Times για υποκλοπές στην Ελλάδα: "Σκάνδαλο που ξυπνά μνήμες από τη χούντα"

Με τίτλο “ένα ελληνικό σκάνδαλο αντηχεί καθώς οι υποκλοπές επεκτείνονται στην Ευρώπη” το ρεπορτάζ να παραθέτει τα γεγονότα, ξεκινώντας από τα αναπάντητα ερωτήματα του Παναγιώτη Κοντολέοντος στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, μέχρι τη στιγμή που ξέσπασε η πολιτική θύελλα, αρχικά με την παραίτηση του πρώην διοικητή της ΕΥΠ, αλλά και του Γρ. Δημητριάδη.

Στην αρχή του άρθρου γίνεται αναφορά και συγκεκριμένα στον Κυριάκο Μητσοτάκη “έναν συντηρητικό που ανέλαβε τον προσωπικό έλεγχο του χαρτοφυλακίου πληροφοριών το 2019 και του οποίου ο πατέρας αποδυναμώθηκε από τις κατηγορίες για πολιτική κατασκοπεία όταν ο ίδιος διετέλεσε πρωθυπουργός πριν από περίπου 30 χρόνια”, σημειώνοντας πως “απέλυσε τον πιστό του αρχηγό κατασκοπείας (Παναγιώτη Κοντολέοντα), αποδέχθηκε την παραίτηση του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης, Γρηγόρη Δημητριάδη -που είναι επίσης ανιψιός του- και έδωσε μια εθνική τηλεοπτική ομιλία αυτή την εβδομάδα γεμάτη αρνήσεις και προτάσεις για μεταρρύθμιση της υπηρεσίας”. Μάλιστα αναφέρεται και η φράση του πρωθυπουργού ότι “Δεν το ήξερα και προφανώς δεν θα το επέτρεπα ποτέ”.


Έπειτα, οι NYT κάνουν λόγο για “εκτεταμένο σκάνδαλο που συγκλονίζει την κορυφή της ελληνικής κυβέρνησης” και το οποίο παράλληλα “εγείρει φόβους για εκτεταμένη επιτήρηση σε όλη την Ευρώπη”, ενώ “δυνητικά θέτει μια άλλη ρωγμή στο ενιαίο μέτωπο της Ευρώπης κατά της Ρωσίας”.

Γίνεται εκτενής αναφορά σε “πρόγραμμα παρακολούθησης με περισσότερες από 15.000 παραγγελίες μόνο πέρυσι”, ενώ το “Predator”, το κακόβουλο λογισμικό υποκλοπής που χρησιμοποιείται για να διεισδύσει στα κινητά τηλέφωνα, “έχει γίνει μέρος του ελληνικού λεξιλογίου”.

Γράφουν μάλιστα ότι “το σκάνδαλο ξυπνά μνήμες από τις παλιές σκοτεινές μέρες της στρατιωτικής χούντας της Ελλάδας”, πριν παραθέσουν άλλα αντίστοιχα παραδείγματα πολιτικών που έχουν πέσει θύματα παρακολούθησης για να τονίσουν την ανησυχητική διάσταση του προβλήματος, όπως ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσες, που “έχει γίνει στόχος του ισχυρού spyware Pegasus, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μκαρόν, ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου και κορυφαία στελέχη της ΕΕ”.

Και σημειώνει: “Υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία ότι η Ευρώπη, που τόσο περήφανη είναι για την προστασία της ιδιωτικής της ζωής και το κράτος δικαίου, μοιάζει ανεξέλεγκτη με συσκευές κατασκοπείας σε μια στιγμή που οι δημοκρατίες της απειλούνται από τη ρωσική επιθετικότητα”.

Μάλιστα, τονίζει πως “η Ελλάδα βρίσκεται πλέον στην κορυφή της λίστας ανησυχιών”

“Σκοτεινές δυνάμεις” και υποθέσεις για “τουρκικό δάκτυλο”

Οι NYT φιλοξενούν δηλώσεις και του Υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, στις οποίες φέρεται, σύμφωνα με το άρθρο, να αναφέρθηκε σε “απειλή”, όχι απλώς για την ελληνική σταθερότητα, αλλά και “για τον κοινό σκοπό κατά της Ρωσίας”.

Η δήλωση του κ. Γεωργιάδη όπως ακριβώς τη μεταφέρουν οι ΝΥΤ: “Αν ήμουν ο κ. Πούτιν, θα ήμουν πολύ χαρούμενος αν έπεφταν οι κυβερνήσεις που ήταν αντίθετες στη Ρωσία”. Μάλιστα, το άρθρο αναφέρει πως ο Υπουργός Ανάπτυξης, ενώ τόνισε ότι δεν κατηγορεί τη Ρωσία για το χακάρισμα, πρόσθεσε ότι η χώρα είχε ασκήσει επιρροή στην Ελλάδα στο παρελθόν, συμπληρώνοντας: “Αν το έκαναν στο παρελθόν, γιατί να μην το κάνουν τώρα;”.

About the author

OM Newsroom

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας

Πρόσφατα άρθρα