ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βαρόμετρο Βόρειας Ελλάδας | Κυρίαρχος ο Τζιτζικώστας

Ακρίβεια, ανεργία, χαμηλοί μισθοί, συνθήκες εργασίας, συγκοινωνίες, εγκληματικότητα και δημόσια ασφάλεια τα μεταλύτερα προβλήματα των κατοίκων στις περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου

Βαρόμετρο Βόρειας Ελλάδας | Κυρίαρχος ο Τζιτζικώστας

Την ακτινογραφία κάθε μιας από τις τέσσερις περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας παρουσιάζει το δεύτερο μέρος του ετήσιου Βαρόμετρου το οποίο αφορά τη συγκεκριμένη περιοχή. Ειδικότερα, παρουσιάζονται τα σημαντικότερα προβλήματα τα οποία απασχολούν τους κατοίκους στις περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου καθώς και ο βαθμός αξιολόγησης των τεσσάρων περιφερειαρχών όσον αφορά το έργο τους, αλλά και την εικόνα τους. Ανάλογη αξιολόγηση γίνεται και για τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης.

Το Βαρόμετρο της Βόρειας Ελλάδας, το πρώτο μέρος του οποίου παρουσιάστηκε στη «Μακεδονία της Κυριακής» την περασμένη Κυριακή, είναι μία έρευνα των τάσεων και στάσεων της κοινής γνώμης, πάνω σε συγκεκριμένους θεματικούς άξονες όπως το γενικό πολιτικό και κοινωνικό κλίμα, την αξιολόγηση των θεσμικών – πολιτικών οργανισμών και προσώπων, την καταγραφή – αξιολόγηση των κύριων προβλημάτων και προτεραιοτήτων και την αποτύπωση των πολιτικών τάσεων της περιόδου σε Κεντρικό και Περιφερειακό επίπεδο.

Η έρευνα διεξήχθη από την εταιρεία Palmos Analysis για λογαριασμό της Populus (Strategy and Insights), το διάστημα 14 έως 19 Ιουνίου, σε δείγμα 2.061 άνδρες και γυναίκες, ηλικίας άνω των 17 ετών, με αναλογική κατανομή στις περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου.

tautotita.jpg

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας


kentriki-pita.jpg

Όπως σε όλες τις περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας, έτσι και στην Κεντρική Μακεδονία, ως μεγαλύτερο πρόβλημα οι πολίτες αξιολογούν σε ποσοστό 58% αυτό της ακρίβειας. Ακολουθούν τα προβλήματα της ανεργίας 35%, οι χαμηλοί μισθοί και οι συνθήκες εργασίας 27%, οι συγκοινωνίες, η εγκληματικότητα και η δημόσια ασφάλεια 25%, η υγεία και η περίθαλψη 19% και η πανδημία η οποία έχει υποχωρήσει πλέον στο 12%. Χαμηλότερα είναι το προσφυγικό/μεταναστευτικό όπως και οι προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης (9%), περιβαλλοντικά θέματα (7%) κ.ο.κ.

tzitzi1.jpg
tzitzi2.jpg

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας καταγράφει από τις υψηλότερες επιδόσεις μεταξύ των τεσσάρων περιφερειαρχών της Βόρειας Ελλάδας καθώς περισσότεροι από ένας στους δύο έχουν θετική γνώμη γι’ αυτόν και δηλώνουν ικανοποιημένοι από το έργο του. Συγκεκριμένα, στο ερώτημα «εσείς τι γνώμη θα λέγατε ότι έχετε για τον περιφερειάρχη Απ. Τζιτζικώστα;» το 50% των ερωτηθέντων στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δηλώνουν ότι έχουν «θετική και μάλλον θετική γνώμη» έναντι μόλις 22% που δηλώνουν πως έχουν «αρνητική και μάλλον αρνητική γνώμη».

Από τα ενδιαφέροντα στοιχεία είναι ότι «θετική και μάλλον θετική γνώμη» για τον κ. Τζιτζικώστα έχει το 35% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ (αρνητική και μάλλον αρνητική γνώμη έχει μόλις το 28%) και φυσικά το 73% όσων ψήφισαν ΝΔ στις εκλογές του 2019 (αρνητική γνώμη έχει μόλις το 10%).

Τα υψηλότερα ποσοστά θετικής γνώμης ο κ. Τζιτζικώστας επιτυγχάνει στις περιφερειακές ενότητες Κιλκίς (57%), Χαλκιδικής (55%) και Πέλλας (54%), σε Θεσσαλονίκη και Ημαθία είναι στο 50%, ενώ τα χαμηλότερα είναι στις Σέρρες (47%) και στην Πιερία (41%). Ενδιαφέρον έχει το στοιχείο ότι το υψηλότερο ποσοστό αρνητικής γνώμης (27%) είναι στη Θεσσαλονίκη και ακολουθεί η Πιερία (16%).

Οι άνδρες έχουν περισσότερο θετική γνώμη (52%) για τον περιφερειάρχη σε σχέση με τις γυναίκες (48%), ενώ όσον αφορά τις ηλικιακές κατηγορίες τα υψηλότερα ποσοστά συμπάθειας ο κ. Τζιτζικώστας τα καταγράφει στις ηλικίες 45-54 (51%), 55-64 (54%) και στους άνω των 65 (74%). Αλλά και στις μικρότερες ηλικίες το ισοζύγιό του είναι θετικό αφού στους 17-34 οι θετικές γνώμες είναι στο 34% και οι αρνητικές στο 28%.

Στο ερώτημα «είστε ικανοποιημένος/η από το έργο του περιφερειάρχη Απ. Τζιτζικώστας;» το 52% απαντά «ναι» και «μάλλον ναι» και το 36% «όχι» και «μάλλον όχι». Ικανοποίηση εκφράζουν εφτά στους δέκα ψηφοφόρους της ΝΔ (71%), αλλά και τέσσερις στους δέκα του ΣΥΡΙΖΑ (41%).

Όσον αφορά τις περιφερειακές ενότητες τα υψηλότερα ποσοστά ικανοποίησης από το έργο του περιφερειάρχη καταγράφονται σε Ημαθία (62%) και Κιλκίς (58%), ενώ στη Θεσσαλονίκη είναι στο 52%. Τα χαμηλότερα είναι στις Σέρρες (47%).

Τέλος, περισσότερο ικανοποιημένοι από το έργο του κ. Τζιτζικώστα εμφανίζονται οι άνω των 65 ετών (σε ποσοστό 68%) και λιγότερο οι νέοι ηλικίας 17-34 (39%).

tzitzi3.jpg
tzitzi4.jpg

Διαβάστε περισσότερα στο makthes.gr >>

About the author

OM Newsroom

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας