ΠΟΛΙΤΙΚΗ

“Μονομαχία” Μητσοτάκη – Τσίπρα σήμερα στη Βουλή και στο βάθος… εκλογές

"Μονομαχία" Μητσοτάκη – Τσίπρα σήμερα στη Βουλή και στο βάθος... εκλογές

Εφ’ όλης της ύλης αναμένεται να είναι η σύγκρουση στη Βουλή του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση και το προεκλογικό κλίμα που διαπερνά οριζόντια το πολιτικό σύστημα μεταφέρθηκε χθες στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο με αφορμή την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σήμερα Τετάρτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει στη Βουλή, στις 12:00, στο πλαίσιο της συζήτησης που γίνεται ύστερα από αίτημά του, σύμφωνα με τον άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής, με αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος σχετικά με τις κοινωνικές πολιτικές της κυβέρνησης.

Νωρίτερα, στις 8:30 ο πρωθυπουργός θα έχει πρόγευμα εργασίας με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Μάικ Πομπέο.

Διπλός στόχος του Κυρ. Μητσοτάκη

Η συζήτηση στη Βουλή διεξάγεται με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού, ο οποίοσ, σύμφωνα με πληροφορίες έχει διπλό στόχο. Ο πρώτος είναι η ανάδειξη του κυβερνητικού έργου με αφορμή τη συμπλήρωση 3 χρόνων διακυβέρνησης από τη ΝΔ και ο δεύτερος να αντιπαραβάλει το έργο της με το αντίστοιχο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Κανείς, ωστόσο, δεν μπορεί να αποκλείσει δυο ακόμα ενδεχόμενα. Το πρώτο είναι ο πρωθυπουργός να ανοίξει τα χαρτιά του σε ότι αφορά τις πρόωρες εκλογές (όχι βέβαια να δώσει ημερομηνία αλλά να δώσει… στίγμα προθέσεων) και το δεύτερο είναι, μέσα στο… προεκλογικό πλαίσιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης να αναφερθεί σε νέες παρεμβάσεις για τη μείωση των τιμών σε ρεύμα και καύσιμα ή ακόμα και την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης με χρονικό ορίζοντα το φθινόπωρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα εστιάσει στην έξοδο της χώρας από την ενισχυμένη εποπτεία τον Αύγουστο αλλά και οι προγραμματικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης, οι οποίες υλοποιήθηκαν, όπως η μείωση φόρων και εισφορών, μέσα σε ένα δύσκολο διεθνές περιβάλλον.

Από την πλευρά του Αλέξη Τσίπρα είναι δεδομένο πως θα έχει άρωμα εκλογών και υπάρχουν αυτοί που σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να ζητήσει επιτακτικά προσφυγή στις κάλπες «εδώ και τώρα». Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στις προθέσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ είναι να… κηρύξει την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας για το κόμμα του!

Προφανώς και θα έχει μεγάλη αξία η απάντηση του πρωθυπουργού μπροστά σε μια τέτοια πρόκληση αφού είναι πιθανό σε αυτό το σημείο να φανούν κάποιες από τις προθέσεις του.

ΣΥΡΙΖΑ: «Θα σας πάμε μέχρι τέλους για Novartis»

Επιπλέον, ο Αλέξης Τσίπρας είναι αποφασισμένος να παίξει «σκληρό ροκ» και μέσα στη Βουλή θα σηκώσει πού ψηλά όχι μόνο τα θέματα της ακρίβειας, αλλά και το νόμο για τα πανεπιστήμια και τα εθνικά θέματα για τα οποία θα κατηγορήσει την κυβέρνηση, αλλά και το θέμα της Novartis. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ήδη δώσει το στίγμα του επ’ αυτής της υπόθεσης λέγοντας: «Εμείς θα σας πάμε μέχρι τέλους, κύριε Μητσοτάκη». Μάλιστα στην Κουμουνδούρου πιστεύουν ότι αυτό το θέμα κάνει κακό και στο εσωτερικό της ΝΔ, λόγω της εμπλοκής του ονόματος του Αντώνη Σαμαρά και γι’ αυτό θα επιχειρήσουν να το συντηρήσουν αρκετά ψηλά όχι μόνο στη σημερινή συζήτηση, αλλά και μέχρι τις εκλογές.

Πηγή: makthes.gr

About the author

OM Newsroom

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας

Πρόσφατα άρθρα