«Η Ελλάδα επέστρεψε δυναμικά στο παγκόσμιο και περιφερειακό γίγνεσθαι» λένε κυβερνητικές πηγές – Η ιστορική ομιλία του πρωθυπουργού στο Κογκρέσο, τα «καρφιά» για Πούτιν και Ερντογάν, αλλά και για την πώληση αμερικανικών F-16 στην Τουρκία – «Το τίμημα που πληρώσαμε με τους λαϊκιστές» – Χειροκροτήθηκε τουλάχιστον δέκα φορές

Καταχειροκροτούμενος, τουλάχιστον δέκα φορές, από τους Αμερικανούς βουλευτές και γερουσιαστές που παρακολούθησαν την ιστορική, πρώτη ομιλία Έλληνα πρωθυπουργού στο Κογκρέσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης «άδραξε» την χρονική συγκυρία του πολέμου στην Ουκρανία και την αξιοποίησε, τόσο για να επαναλάβει την σταθερή υποστήριξη της χώρας μας στον δοκιμαζόμενο ουκρανικό λαό, όσο και για να στείλει πολλαπλά μηνύματα στη γείτονα Τουρκία για τη συνεχιζόμενη προκλητική της συμπεριφορά.
Αποτιμώντας την παρουσία και τις επαφές του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, κυβερνητικές πηγές έκαναν λόγο για μια απόλυτα επιτυχημένη επίσκεψη, τονίζοντας ότι η Ελλάδα επέστρεψε δυναμικά στο παγκόσμιο και περιφερειακό γίγνεσθαι, ως ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια και τη νοτιοανατολική Ευρώπη. Μια χώρα πόλος σταθερότητας, δικαίου, ασφάλειας και ανάπτυξης, μια χώρα που κρατάει τα κλειδιά της ειρήνης και της ενεργειακής σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, μια χώρα της οποίας η κληρονομιά, σε αξίες και αρχές, αναγνωρίζεται ως η πηγή του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού.
«Η Ελλάδα είναι ο ηθικός θεματοφύλακας της ελευθερίας και της δημοκρατίας» σημείωναν οι ίδιες πηγές, υπογραμμίζοντας ότι «η Ελλάδα και οι ΗΠΑ, πέρα από ιστορική φιλία, σήμερα έχουν αμοιβαία συμφέροντα και κοινές καταστατικές αρχές. Η Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια δυναμώνει με την πρόοδο που εξασφαλίζει η αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της και του ανθρώπινου δυναμικού της, χάρη στο σχέδιο της κυβέρνησης».
«Ο λαός είδε τα αποτελέσματα των μεγάλων πολιτικών μας επιλογών και της εργώδους προσπάθειάς μας. Είμαστε πια στο επίπεδο που μας αξίζει και αυτό είναι αφετηρία για να πάμε ακόμα καλύτερα» κατέληγαν.
Τα «καρφιά» για Τουρκία και… ΗΠΑ – «Όχι» στον ιστορικό αναθεωρητισμό
Χωρίς να την κατονομάσει, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην Τουρκία, μιλώντας για την εισβολή στην Κύπρο και τη διχοτόμηση του νησιού, στις υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά και στην αμφισβήτηση της εθνικής κυριαρχίας (την οποία ξεκαθάρισε ότι η χώρα μας δεν θα επιτρέψει), ενώ κάλεσε και τις ΗΠΑ, εμμέσως πλην σαφώς, να το… ξανασκεφτούν, πριν προχωρήσουν στην προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού στην Άγκυρα -και δη, στην πώληση F-16 στην Τουρκία.
«Παραδώσαμε ανθρωπιστική βοήθεια, δώσαμε όπλα στους Ουκρανούς για να υπερασπιστούν τη χώρα τους και υποδεχθήκαμε πρόσφυγες. Δεν πρέπει να τα καταφέρει ο Πούτιν, φαντασιώνεται έναν κόσμο στρατών. Όχι μόνο για το καλό της Ουκρανίας, αλλά και για να σταλεί ένα μήνυμα προς όλους τους άλλους ηγέτες ότι καμία άλλη αναθεωρητική συμπεριφορά δεν θα γίνει ανεκτή από την οικογένεια των δημοκρατικών κρατών» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, «δείχνοντας» ουσιαστικά και τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.
Και συμπλήρωσε: «Δεν μπορεί να υπερισχύσει ο αναθεωρητισμός. Να μην ξεχνάτε, σας παρακαλώ, μία ανοιχτή πληγή που προκαλεί πόνο, την παράνομη διχοτόμηση της Κύπρου -αυτό το ζήτημα πρέπει να επιλυθεί βάσει του διεθνούς δικαίου, όπως είπα και χθες στον πρόεδρο Μπάιντεν. Κανείς ποτέ δεν θα αποδεχθεί τη λύση δύο κρατών στην Κύπρο».
«Η Ελλάδα πάντα τείνει χείρα φιλίας στους γείτονές της, όμως μόνο ένα πλαίσιο υπάρχει για την επίλυση των διαφορών μας με τους γείτονες, αυτό του διεθνούς δικαίου. Δεν θα ανεχθούμε παραβιάσεις της κυριαρχίας μας και τις υπερπτήσεις πάνω από τα κατοικημένα νησιά, οι οποίες πρέπει να πάψουν άμεσα. Σας ζητώ να λάβετε υπόψη σας τον κίνδυνο αστάθειας στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, όταν λαμβάνετε αποφάσεις για την προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού στην περιοχή» κατέληξε στην αναφορά του.
Οι δεσμοί Ελλάδας – ΗΠΑ
Εκτός από τα μηνύματα με αποδέκτες την Άγκυρα και το ΝΑΤΟ, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε εκτενώς στους δεσμούς ανάμεσα στον ελληνικό και τον αμερικανικό λαό, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η Δημοκρατία που γεννήθηκε στην Ελλάδα ενέπνευσε την αμερικανική. Παράλληλα, εξέφρασε την απόλυτη συμπαράσταση της Ελλάδας στην Ουκρανία, ενώ δεν παρέβλεψε και το γεγονός ότι χειροκροτήθηκε κατ’ επανάληψη, σχολιάζοντας αστειευόμενος ότι ούτε στο ελληνικό Κοινοβούλιο δεν τον χειροκροτούν τόσο.
«Δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή για τον εκλεγμένο ηγέτη του λαού που δημιούργησε τη δημοκρατία να απευθύνεται στους αιρετούς του λαού που υπεραμύνθηκαν των δημοκρατικών ιδεωδών από τη στιγμή της δημιουργίας του κράτους τους» ανέφερε απευθυνόμενος στην κοινή σύνοδο της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων, στην έναρξη της ομιλίας του. «Γνωρίζω τους ιδιαίτερους δεσμούς ανάμεσα στα δύο έθνη μας σε μία εποχή που τίθενται σε δοκιμασία οι αξίες μας. Είναι μία επιπρόσθετη χαρά και τιμή να απευθύνομαι στην Ολομέλεια του Κογκρέσου. Όπως όλοι οι Έλληνες, κάθε φορά που επισκέπτομαι την Ουάσιγκτον νιώθω πως επιστρέφω σπίτι μου. Μία βόλτα γύρω από το μνημείο του Λίνκολν είναι σαν μία βόλτα γύρω από τον Παρθενώνα, τουλάχιστον πριν ο Λόρδος Έλγιν υφαρπάξει τα Μάρμαρα» τόνισε χαρακτηριστικά.
«Οι δύο χώρες μας πάντα βρέθηκαν στη σωστή πλευρά της ιστορίας, πολέμησαν τους εσωτερικούς τους δαίμονες, αλλά εξήλθαν ισχυρότερες, δικαιώνοντας τις αξίες των προγόνων μας. Αυτή η 200ή επέτειος (σ.σ. από την Επανάσταση του 1821) είναι μία υπενθύμιση των αξιών που μας φέρνουν κοντά και των καθηκόντων που έχουμε μπροστά μας» υπογράμμισε σε άλλο σημείο.
Μιλώντας για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, είπε ότι οι Έλληνες γνωρίζουν τι σημαίνει να πρέπει να αντιμετωπίσεις μια εισβολή, τι σημαίνει ο ηρωισμός του αδύναμου, για τον οποίο η πρώτη νίκη είναι να μην υποταχθεί στη μοίρα του, κατανοούν την αξία των συμμάχων. «Χωρίς αυτούς οι Έλληνες, παρά τον ηρωισμό τους, δεν θα είχαν καταφέρει να κερδίσουν την ελευθερία τους. Και αυτό κάνουμε, είμαστε με την Ουκρανία και κατά της εισβολής του Πούτιν» τόνισε.
Το τίμημα που πλήρωσε η Ελλάδα με τους λαϊκιστές
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για εσωτερικό κατακερματισμό των δημοκρατιών. «Οι δημοκρατίες μας απειλούνται από φωνές λαϊκιστών. Στην Ελλάδα πληρώσαμε το βαρύ τίμημα» είπε, «φωτογραφίζοντας» τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Έκανε, δε, ιδιαίτερη αναφορά στα Γλυπτά του Παρθενώνα: «Κάθε φορά που ατενίζουμε το θαύμα των Γλυπτών του Παρθενώνα, κάθε φορά που βλέπουμε τα εκθέματα -κάποια είναι στο βρετανικό μουσείο και όχι στο μουσείο της Ακρόπολης, όπως θα έπρεπε- θυμόμαστε το θαύμα της Δημοκρατίας στην Αθήνα».
Και ολοκλήρωσε την ομιλία του στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, κάνοντας μνεία στην ελληνοαμερικανική κοινότητα: «Είναι μια ιδιαίτερη στιγμή, γιατί βλέπω πολλούς μαζί μας. Η χώρα σας υποστήριξε τα κύματα μεταναστών τα οποία ήρθαν σε αναζήτηση καλύτερης ζωής. Εκείνοι που κίνησαν για αυτή τη χώρα δεν ήταν φιλόσοφοι ή ποιητές, όπως οι προγονοί τους. Ήταν απλοί εργάτες. Παρά το γεγονός ότι δεν ήταν μορφωμένοι, είχαν πάντα αποφασιστικότητα. Προσέφεραν λαμπρό μέλλον στα παιδιά τους. Η επόμενη γενιά θα πρέπει να ζει καλύτερα από την προηγούμενη. Ποτέ δεν λησμόνησαν από πού ξεκίνησαν. Έξι εξ αυτών βρίσκονται στο Κογκρέσο. Ένας από τους λόγους για τους οποίους οι Έλληνες έγιναν αποδεκτοί στην Αμερική έγκειται στο γεγονός ότι οι αξίες είναι κοινές. Μία λέξη δύσκολο να μεταφραστεί είναι η σωφροσύνη. Ο Αριστοτέλης έγραψε ότι η ζωή σύμφωνα με τη λογική είναι καλύτερη και πιο ευχάριστη. Η λογική είναι ο άνθρωπος. Οι Έλληνες και οι Αμερικανοί έχουμε πολλά περισσότερα να συνεισφέρουμε στη Δημοκρατία. Εδώ σήμερα κομίζω τις ευχαριστίες του ελληνικού λαού και τη φωνή του ότι είμαστε αλληλέγγυοι με τον αμερικανικό λαό. Ζήτω η φιλία μεταξύ Ελλάδος και ΗΠΑ».
Σχολιάστε το άρθρο