ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λευκός Οίκος: Σε εξέλιξη η συνάντηση Μητσοτάκη με τον Τζο Μπάιντεν

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μπάιντεν σε Μητσοτάκη: «Σας ευχαριστώ για την ηγεσία σας» Μητσοτάκης: «Οι χώρες μας είναι πάντα στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, έτσι και στον πόλεμο της Ουκρανίας»

«Ήμασταν πάντα μαζί στην σωστή πλευρά της ιστορίας», είπε ο κ. Μητσοτάκης στις σύντομες δηλώσεις των δύο ηγετών πριν από την έναρξη της κατ’ ιδίαν συνάντησής τους. «Είναι προνόμιο μου να είμαι στο Λευκό Οίκο», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Βρισκόμαστε στην καλύτερη στιγμή μας», είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Οι δύο άνδρες θα θέσουν επί τάπητος σειρά θεμάτων, ενώ κατέστησαν σαφές στις δηλώσεις τους ότι ένα από τα κυρίαρχα ζητήματα θα είναι η ενεργειακή ασφάλεια.

Πρόκειται για τη δεύτερη επίσκεψη του πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο, καθώς είχε συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ τον Ιανουάριο του 2020. Το τετ α τετ με τον Αμερικανό πρόεδρο ήταν προγραμματισμένο για πέρυσι, αλλά αναβλήθηκε λόγω πανδημίας.

Οι δηλώσεις των δύο ανδρών πριν την κατ’ ιδίαν συνάντηση

Η ατζέντα της συνάντησης

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναδείξει τον ρόλο της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας, κάτι που επισφραγίστηκε και με την πρόσφατη ψήφιση της τροποποίησης της MDCA, την περασμένη Πέμπτη.

Η ατζέντα της συνάντησης με τον κ. Μπάιντεν αναμένεται να περιλαμβάνει διμερή ζητήματα Ελλάδας-ΗΠΑ και φυσικά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Στην ατζέντα θα περιληφθούν διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, ενώ βέβαιο θεωρείται πως στο πλαίσιο αυτό θα τεθεί και το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, άλλωστε, έχει ήδη θέσει το θέμα των τουρκικών υπερπτήσεων πάνω από ελληνικό έδαφος και ως ζήτημα που υπονομεύει και θέτει σε κίνδυνο τη συνοχή του ΝΑΤΟ σε μια εποχή που απαιτείται ενότητα. Πολύ ψηλά στην ατζέντα και τα ενεργειακά, καθώς η Ελλάδα επιδιώκει να γίνει ο κόμβος μεταφοράς αερίου και καθαρής ενέργειας από τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο προς τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και να συμβάλει ενεργά στην απεξάρτηση της Ευρώπης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα και στη διαφοροποίηση των ενεργειακών διαδρομών.

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας

Πρόσφατα άρθρα