Η ομιλία Ουκρανού προέδρου στην ελληνική Βουλή διήρκεσε περίπου 10-15 λεπτά – Ποια κόμματα έδωσαν το παρών, ποια απείχαν

«Ελευθερία ή θάνατος έλεγαν οι δικοί σας επαναστάτες. Το ίδιο λέμε και εμείς σήμερα. Πρέπει να βρούμε τον τρόπο να διώξουμε τους βαρβάρους. Να μάθουν ότι όποιος επιλέγει τον πόλεμο θα χάσει». Αυτό τόνισε χαρακτηριστικά ο Ουκρανός πρόεδρος, Βονοντιμίρ Ζελένσκι, μιλώντας στην ελληνική Βουλή.
Αναφερόμενος στη Μαριούπολη έκανε λόγο για «ισοπέδωση μια ειρηνικής πόλης που εκχριστιανίστηκε από τους Έλληνες και ισοπεδώθηκε από τους βαρβάρους». «Η οδύνη είναι μεγάλη και στην ελληνική και στην ουκρανική κοινότητα από τη βαρβαρότητα εναντίον του άμαχου πληθυσμού. Θεωρούν ότι θα παραμείνουν ατιμώρητοι. Πρέπει να τους σταματήσουμε. Είναι υπόλογοι και θα λογοδοτήσουν» είπε σε άλλο σημείο ο κ. Ζελένσκι και συμπλήρωσε: «Η Φιλική Εταιρία συγκροτήθηκε εδώ, στη Μαριούπολη και έχει τεράστια σημασία αυτό. Θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε μια νέα Φιλική εταιρία να παλέψει, να σώσουμε την Ουκρανία και τον ελληνικό πληθυσμό. Η Μαριούπολη χρειάζεται την άμεση υποστήριξη σας».
«Βοηθώντας την Ουκρανία βοηθάμε την ελευθερία. Ζήτω η Ουκρανία», είπε κλείνοντας την ομιλία του ο Ουκρανός πρόεδρος.
Η τηλεσύνδεση πραγματοποιήθηκε παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, του επικεφαλής της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ Μιχάλη Κατρίνη, του εκπροσώπου εκ μέρους της ΚΟ του ΜέΡΑ 25 Γιώργου Λογιάδη, ενώ απούσες -όπως είχαν δηλώσει- είναι οι κοινοβουλευτικές ομάδες του ΚΚΕ και της Ελληνικής Λύσης.
Ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνος Τασούλας, κατά την έναρξη της ειδικής συνεδρίασης της Ολομέλειας και προσφωνώντας τον Ουκρανό Πρόεδρο Β. Ζελένσκι τόνισε «πως με ιδιαίτερη τιμή και αισθήματα αλληλεγγύης σας υποδεχόμαστε στην Ολομέλεια της Βουλής. Η ιστορική συνεδρίαση είναι αφιερωμένη στον αγωνιζόμενο και αμυνόμενοι ηρωικό λαό της Ουκρανίας απέναντι στην βάρβαρη εισβολή που, επί 43 ημέρες, γίνεται όλο και πιο απάνθρωπη. Η Ελλάδα καταδίκασε με τον πιο έντονο τρόπο την εισβολή». Επισήμανε τη βοήθεια της χώρας μας προς την Ουκρανία, υπογραμμίζοντας ότι «μας συνδέουν μοναδικοί ιστορικοί δεσμοί» και αναφέρθηκε στην μαρτυρική Μαριούπολη.
Από τα έδρανα των αξιωματούχων της Ολομέλειας παρακολούθησαν το μήνυμα που απηύθυνε ο Ουκρανός Πρόεδρος, ο πρύτανης του Διπλωματικού Σώματος, πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας Κυριάκος Κενεβέζος, ο Ουκρανός Πρέσβης Σεργκέι Σουτένκο και ο Α΄ Σύμβουλος της Γαλλικής Πρεσβείας στην Αθήνα, Νικολά Κρουαζέ. Η ομιλία Ζελένσκι είχε αποφασιστεί μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη την 25η Μαρτίου και το κάλεσμα του Έλληνα πρωθυπουργού στον πρόεδρο της Ουκρανίας να τοποθετηθεί στο ελληνικό κοινοβούλιο.
Εντύπωση πάντως προκάλεσε το γεγονός πως πριν τον πρόεδρο της Ουκρανίας μίλησαν για λίγα λεπτά δύο από τους Ουκρανους μαχητές της Μαιούπολης οι οποίοι δήλωσαν πως είναι ελληνικής καταγωγής και είναι ενταγμένοι στα Τάγματα του Αζόφ.
Το στοιχείο αυτό ήταν που προκάλεσε αντιδράσεις από κόμματα της αντιπολίτευσης.
Η γραμματέας της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Όλγα Γεροβασίλη δήλωσε: «Δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας στον Ζελένσκι, απαράδεκτο που μίλησε στη Βουλή μέλος του Τάγματος Αζόφ. Ακούσαμε σήμερα με σεβασμό και αλληλεγγύη το δημοκρατικά εκλεγμένο Πρόεδρο της Ουκρανίας, κ. Ζελένσκι, ο οποίος αντιστέκεται στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας. Από εκεί και μετά όμως, είναι απαράδεκτο ότι σήμερα στο ελληνικό Κοινοβούλιο απευθύνθηκε μαζί με τον Πρόεδρο Ζελένσκι, μέλος του Τάγματος Αζόφ. Σε λίγη ώρα έχουμε Διάσκεψη των Προέδρων και θα ζητηθούν εξηγήσεις από τον Πρόεδρο της Βουλής, τον κ. Τασούλα, αν ήταν ενημέρος, αν συμφώνησε. Διότι νομίζω ότι αυτό αποτελεί μεγάλο ατόπημα».
Ανακοίνωση εξέδωσε και το γραφείο Τύπου του ΜέΡΑ25 για την ομιλία Ζελένσκι στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 Γιώργος Λογιάδης αποχώρησε άμεσα από την αίθουσα μόλις έγινε αντιληπτό πως μέλη του Τάγματος Αζόφ πήραν τον λόγο. «Το ΜέΡΑ25 είναι αλληλέγγυο στον Ουκρανικό Λαό, όχι στο ναζιστικό Τάγμα Αζόφ! Αυτό που συνέβη σήμερα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο είναι απαράδεκτο, είναι καταδικαστέο, είναι ο απόλυτος εξευτελισμός και συνέβη με την πλήρη κάλυψη και ανοχή του Προέδρου της Βουλής και της Κυβέρνησης αλλά και όλων όσοι παρέμειναν στην αίθουσα» ανέφεραν στην ανακοίνωση.
Πηγή: makthes.gr
Σχολιάστε το άρθρο