ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκούφα | “Είναι επιτακτική η ανάγκη στήριξης των μη κρατικών δομών που φιλοξενούν πρόσφυγες από την Ουκρανία”

Το φωτεινό παράδειγμα της Πιερίας

Σκούφα | "Είναι επιτακτική η ανάγκη στήριξης των μη κρατικών δομών που φιλοξενούν πρόσφυγες από την Ουκρανία"

Τη στήριξη των μη κρατικών δομών που φιλοξενούν πρόσφυγες από την Ουκρανία που βρίσκονται στην Ελλάδα, ακόμη και σε ιδιωτικές κατοικίες, ζητούν με ερώτησή τους στη Βουλή, η βουλεύτρια Πιερίας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα και ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργος Ψυχογιός.

Το φωτεινό παράδειγμα αλληλεγγύης της Πιερίας

Στην ερώτηση, την οποία συνυπογράφουν 24 ακόμη βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο πολιτιστικό κέντρο «Καπνικός Σταθμός Κατερίνης», στα ιστορικά κτίρια του οποίου η «Εθελοντική Ομάδα Δράσης», έγινε εδώ και καιρό το φωτεινό παράδειγμα που ενθάρρυνε την αυτοοργάνωση των πολιτών και την αξιοποίηση σχολαζουσών κτιριακών υποδομών της πόλης της Κατερίνης. Επιστέγασμα των άοκνων εργασιών της ομάδας ήταν η δωρεάν παραχώρηση στην αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Καπνικός Σταθμός Κατερίνης» της χρήσης των αποθηκών του Καπνικού Σταθμού Κατερίνης για κοινωφελή σκοπό, το 2018 από τον τότε υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρου Αραχωβίτη.

Ανάγκη για οικονομική στήριξη των μη κρατικών δομών

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται στην ερώτηση, με την άφιξη Ουκρανών προσφύγων πολέμου στην Πιερία και τη φιλοξενία κατ’ αρχάς 19 ατόμων στον Καπνικό Σταθμό Κατερίνης, η Εθελοντική Ομάδα ήρθε αντιμέτωπη με τη δραματική αύξηση των λειτουργικών εξόδων, όπως με τον πρώτο, δυσθεώρητο λογαριασμό ρεύματος (που αγγίζει τα €1.600), ενώ οι ανάγκες αυξάνονται και θα πολλαπλασιάζονται συνεχώς, με τις αναμενόμενες αφίξεις και άλλων προσφύγων πολέμου. Η Εθελοντική Ομάδα έχει διαδικτυακά αναρτημένη την αναλυτική κατάσταση των εσόδων-εξόδων του οικονομικού της φακέλου «Κέντρο υποδοχής προσφύγων από την Ουκρανία» και τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται την οικονομική βοήθεια που λαμβάνει από τα μέλη και τους υποστηρικτές της.

19 διαμερίσματα και 2 ξενοδοχεία στην Πιερία φιλοξενούν πρόσφυγες

Όπως υπογραμμίζουν οι βουλευτές, πολλοί από τους Ουκρανούς πρόσφυγες που βρίσκονται στη χώρα μας είναι αδύναμοι οικονομικά δέχονται βοήθεια και φιλοξενία από μεμονωμένους Έλληνες πολίτες και μη κρατικές δομές. Μόνο στην Πιερία ήδη προσφέρθηκαν δωρεάν 19 κενά διαμερίσματα και δύο κενές ξενοδοχειακές μονάδες, οι τελευταίες υπό την προϋπόθεση της κάλυψης των εξόδων λειτουργίας της κεντρικής τους θέρμανσης. Ωστόσο το κόστος διαβίωσης έχει εκτοξευθεί τόσο από τις παρενέργειες της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, όσο και από την απροθυμία της Κυβέρνησης να ελέγξει τις κερδοσκοπικές εκτινάξεις τιμών σε όλο το εύρος των προσφερομένων αγαθών, πρώτης ανάγκης και ευρείας κατανάλωσης. Επιπλέον, όσοι (ιδιώτες και μη κρατικές δομές) ήδη δυσκολεύονται για τη δική τους διαβίωση, καλούνται σήμερα από την ανθρωπιστική τους προσφορά να μοιραστούν το φαγητό τους, τη στέγη τους, με τους πρόσφυγες πολέμου και αυτή η προσφορά τους χρήζει τόσο επιβράβευσης, όσο και οικονομικής στήριξης, ενώ προς ώρας, ιδιώτες και πολλές μη κρατικές δομές, σηκώνουν μόνοι τους το βάρος των εξόδων φιλοξενίας των προσφύγων.

Στήριξη με συγκεκριμένα μέτρα

Οι βουλευτές ζητούν από τον αρμόδιο υπουργό ενημέρωση για το εάν γνωρίζει το υπουργείο πόσοι πρόσφυγες πολέμου φιλοξενούνται σε μη κρατικές δομές και κατοικίες, εάν έχει εικόνα του αριθμού και της γεωγραφικής κατανομής των μη κρατικών δομών και των ιδιωτικών κατοικιών που φιλοξενούν αριθμό από τους άνω πρόσφυγες, ποιες από αυτές χρηματοδοτούνται ήδη, ποιες όχι και με βάση ποιο κριτήριο για τη χρηματοδότησή τους, και τέλος με ποια συγκεκριμένα μέτρα και πότε θα στηρίξει οικονομικά και υλικά τις μη χρηματοδοτούμενες ιδιωτικές δομές και τα νοικοκυριά που φιλοξενούν αριθμό από τους πρόσφυγες.