ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κόντρα Μητσοτάκη – Τσίπρα στην Βουλή για τα μέτρα κατά της ακρίβειας

Σε υψηλούς τόνους αναμένονται οι τοποθετήσεις του πρωθυπουργού και του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενώ συζητείται νομοσχέδιο που περιλαμβάνει τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για την εκρηκτική άνοδο των τιμών

Κόντρα Μητσοτάκη – Τσίπρα στην Βουλή για τα μέτρα κατά της ακρίβειας

“Τα ξίφη τους θα διασταυρώσουν” σήμερα Τετάρτη στη Βουλή Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας, αφού θα συζητηθεί το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών το οποίο περιλαμβάνει τα μέτρα κατά της ακρίβειας που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.

Τα νέα μέτρα αφορούν τις ανατιμήσεις στην ενέργεια και τα καύσιμα, τα οποία πρόκειται να ενσωματωθουν ως τροπολογία στο νομοσχέδιο για τον νέο ΕΝΦΙΑ, το οποίο μετά τη συζήτηση αναμένεται να ψηφιστεί.

Στις 12:00 το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα εξηγήσει το σχέδιο της κυβέρνησης για την προστασία των ευάλωτων πολιτών.

Η τακτική του Κυριάκου Μητσοτάκη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί σήμερα στην Βουλή αφού χθες περιόδευσε στην Λαχαναγορά του Ρέντη, επιχειρώντας έτσι να «απαντήσει» στην κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης για έλλειψη επικοινωνίας με τους πολίτες. Σύμφωνα με το news247.gr, στην τοποθέτησή του στην Βουλή αναμένεται να εστιάσει στα δύο μέτωπα όπου η κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Πιο συγκεκριμένα στο «εξωτερικό μέτωπο» και στις προτάσεις που έχει καταθέσει ο έλληνας πρωθυπουργός στην Ευρώπη προκειμένου να υπάρξουν δομικές λύσεις για το πρόβλημα της ακρίβειας. Για το ζήτημα αυτό άλλωστε μετείχε χθες σε τηλεδιάσκεψη υπό τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σάρλ Μισέλ. Εκεί ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην ακρίβεια «τόνισε την ανάγκη να υπάρξει ευρωπαϊκή απάντηση σε ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα, παράλληλα με τα μέτρα που λαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο» ζητώντας «να υπάρξει κοινή προμήθεια αερίου σε επίπεδο Ε.Ε., όπως είχε γίνει με την προμήθεια εμβολίων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην αρχή της πανδημίας». Ο πρωθυπουργός αναμένεται να επαναλάβει ότι η φύση της κρίσης ακρίβειας έχει διεθνή χαρακτήρα και ουσιαστικά «εισάγεται» στην Ελλάδα.

Όσον αφορά τα μέτρα που λαμβάνονται στο εσωτερικό της χώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να αναφερθεί σε αυτά που θα νομοθετηθούν όπως η επιδότηση κατανάλωσης καυσίμων σε εισοδήματα έως 30.000 ευρώ, σε αυτά που συνεχίζονται πως η επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου αλλά και σε αυτά που θα έλθουν στο άμεσο μέλλον όπως η έκτακτη ενίσχυση σε ευάλωτους πολίτες πριν το Πάσχα. Παράλληλα όμως αναμένεται να σημειώσει ότι τα μέτρα κινούνται στην βάση των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας. Όπως άλλωστε επισήμανε στην τελευταία ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου όλα «κινούνται στα όρια που επιτάσσει η ανάγκη δημοσιονομικής σταθερότητας, καθώς το εθνικό συμφέρον και το όφελος της κοινωνίας επιτάσσουν να μην διαλύσουμε τα δημόσια οικονομικά».

Τι αναμένεται από τον Αλέξη Τσίπρα

Σφοδρή κριτική όμως αναμένεται από τον Αλέξη Τσίπρα. Μια «πρόγευση» έδωσε χθες με την παρέμβασή του στην συνεδρίαση του Πολιτικού Κέντρου του κόμματος τονίζοντας πως «η έκρηξη της ακρίβειας που βιώνουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις εδώ και έξι μήνες με αποκλειστική ευθύνη του κ. Μητσοτάκη και των επιλογών του απειλεί την κοινωνία πλέον όχι μόνο με ενεργειακή φτώχεια αλλά και με μία νέα, ακόμα πιο βαθιά ανθρωπιστική κρίση». Παράλληλα επισήμανε ότι «η απροθυμία του κ. Μητσοτάκη να συγκρουστεί με τα καρτέλ και την αισχροκέρδεια, τα άκρως ανεπαρκή μέτρα στήριξης και η ραγδαία συρρίκνωση του εισοδήματος έχουν βάλει την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη σε ένα ανεπίστρεπτο καθοδικό σπιράλ».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να εγκαλέσει τον πρωθυπουργό για ανεπαρκή μέτρα, θυμίζοντας πως οι περισσότερες χώρες στην Ευρώπη έχουν επιδείξει μέριμνα μειώνοντας φόρους και αυξάνοντας όχι μόνον τις επιδοτήσεις αλλά και τον κατώτερο μισθό. Με την Ελλάδα να αποτελεί εξαίρεση παρά το γεγονός ότι η ίδια η Κομισιόν έχει δώσει συγκεκριμένες κατευθύνσεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Θα επαναφέρει τη πρόταση του για μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης. Μάλιστα αναμένεται να αντικρούσει το επιχείρημα περί δημοσιονομικής σταθερότητας σημειώνοντας πως η κυβέρνηση δεν έλαβε αυτό τον παράγοντα υπόψη της όταν προχώρησε στην ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης, επιλογή με δημοσιονομικό κόστος που θα μπορούσε να καλύψει μέτρα ανακούφισης των νοικοκυριών.

Με ενδιαφέρον αναμένεται το αν και σε αυτή την κοινοβουλευτική αντιπαράθεση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Αλέξης Τσίπρας θα θέσει θέμα εκλογών. Χθες πάντως μιλώντας στο Πολιτικό Κέντρο του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την εκτίμηση πως «το επίδικο δεν είναι εάν θα κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ για να διώξει την κυβέρνηση της νεοφιλελεύθερης Δεξιάς. Θα κερδίσει, ο κ. Μητσοτάκης έχει τελειώσει. Το επίδικο είναι τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ για να μπορέσει να στηρίξει την κοινωνία».

Πηγή: makthes.gr

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας

Πρόσφατα άρθρα