MEDIA ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ξύπνησαν μνήμες Τσέρνομπιλ στην Ουκρανία

Νύχτα χάους στην Ουκρανία και τρόμου για ολόκληρη την Ευρώπη με το πυρηνικό εργοστάσιο να έχει χτυπηθεί από τους Ρώσους και ένα τμήμα του να έχει τυλιχτεί στις φλόγες.

Μπορεί η πυρκαγιά, παρά τα αρχικά ανησυχητικά μηνύματα ουκρανών αξιωματούχων, να ξέσπασε σε κτήριο που χρησιμοποιείτο για εκπαίδευση των εργαζομένων, εκτός της περιμέτρου της εγκατάστασης, ωστόσο το γεγονός ότι οι μάχες στην περιοχή μαίνονται δεν δίνει καμιά νότα αισιοδοξίας δεδομένου ότι ανά πάσα στιγμή η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει από τον έλεγχο.

Αυτό μάλιστα φρόντισε να επισημάνει σε μεταμεσονύχτιο μήνυμά του ο ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος κατηγόρησε τη Ρωσία για πυρηνική τρομοκρατία και κάλεσε τους Ευρωπαίους να κινητοποιηθούν, ξυπνώντας μνήμες Τσερνόμπιλ.

Το ευτύχημα, πάντως, είναι ότι δεν διαπιστώνεται διαρροή ραδιενέργειας από κανέναν αντιδραστήρα, όπως διαβεβαίωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ).

Τρία τα χτυπήματα στο πυρηνικό εργοστάσιο

Το πυρηνικό εργοστάσιο όπως φαίνεται σε υλικό που έχει έρθει στο «φως», χτυπήθηκε 3 φορές. Τα χτύπημα σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, γύρω στις 02.30. όπως έχει γίνει γνωστό δεν έχει χτυπηθεί περιμετρικός αντιδραστήρας, αλλά σε κτίριο που βρισκόταν στο χώρο και το οποίο χρησίμευε για την εκπαίδευση των εργαζόμενων.

«Ελπίζω η επίθεση να έγινε από λάθος»

Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησε σχετικά ο διδάκτωρ Γεωπολιτικής και καθηγητής Ευρωπαϊκών Θεμάτων, Γιώργος Φίλης.

«Δεν μπορώ να φανταστώ ότι έγινε επίτηδες, πιστεύω ότι οι Ρώσοι θέλουν να πάρουν τις μεγάλες μονάδες παραγωγής ηλεκτρισμού, για να ελέγχουν μετά τη χώρα. Η επίθεση με στρατιωτικούς όρους, είναι κατανοητή. Το να ρίχνεις βλήματα στο συγκεκριμένο μέρος, ελπίζω να έγινε κατά λάθος», ανέφερε ο κ. Φίλης.

«Οι μισθοφόροι δε θα θεωρούνται αιχμάλωτοι πολέμου»

Για τους κινδύνους που «κρύβει» το να έχει μία χώρα μισθοφορικό στρατό, ο κ. Φίλης εξήγησε ότι «Στην Ουκρανία υπάρχουν μισθοφόροι από πολλές χώρες. Φαίνεται ότι η Ρωσία πέρασε νόμο ότι οι μισθοφόροι που θα πιάνονται αιχμάλωτοι δε θα υπάγονται στους νόμους του πολέμου. Θεωρητικά μπορούν και να τους εκτελούν. Οι μισθοφόροι είναι πολλοί και από τις δύο πλευρές. Όσο τραβάει αυτή η ιστορία, ίσως περισσότεροι δυτικοί εκπαιδευμένοι στρατιώτες μπορεί να μπαίνουν στη μάχη. Πάμε σε ακραίες καταστάσεις που η Ευρώπη έχει να δει από τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο και οι διακρατικές σχέσεις διαταράσσονται».

«Θα δούμε και άλλες επιχειρήσεις και στενές πολιορκίες. Οι Ρώσοι πάνε να υπερκεράσουν την Οδησσό, να πάρουν και το τελευταίο κομμάτι ακτογραμμής της Ουκρανίας. Έχει συνέχεια η όλη υπόθεση», προέβλεψε ο ίδιος.

«Η Ουκρανία είναι τα προεόρτια των όσων μπορεί να συμβούν μετά»

Σχολιάζοντας, τέλος, την αντίδραση της Δύσης, ο κ. Φίλης τόνισε ότι: «Επειδή δεν έχει βοηθηθεί η Ουκρανία, και δεν μπορεί να βοηθηθεί, διαρρηγνύουμε τα ιμάτιά μας για να πούμε ότι κάναμε αντίσταση. Πρέπει να έχουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας. Το καλό σενάριο είναι να πάμε σε Ψυχρό Πόλεμο. Η γραμμή αντιπαράθεσης που θα δημιουργηθεί θα είναι αφορμή πολέμου. Μπορεί να οδηγηθούμε σε μια κατάσταση πολέμου φθοράς, που μπορεί να οδηγήσει ανά πάσα στιγμή σε θερμό επεισόδιο και πέραν της Ουκρανίας. Η Ουκρανία είναι τα προεόρτια των όσων μπορεί να συμβούν μετά».

About the author

OM Newsroom

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας

Πρόσφατα άρθρα