ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κλιμακώνεται η ουκρανική κρίση – Μπαίνει στο παιχνίδι το ΝΑΤΟ – Απειλεί Φινλανδία και Σουηδία η Ρωσία

Κλιμακώνεται η ουκρανική κρίση - Μπαίνει στο παιχνίδι το ΝΑΤΟ - Απειλεί Φινλανδία και Σουηδία η Ρωσία

Κλιμακώνεται επικίνδυνα η ουκρανική κρίση. Μπαίνει στο παιχνίδι το ΝΑΤΟ με πιο δυναμικό τρόπο εξοπλίζοντας τόσο την Ουκρανία όσο κι όλες τις βαλτικές χώρες. Την ίδια στιγμή η Ρωσία τραβάει το σχοινί απειλώντας ανοικτά Φινλανδία και Σουηδία πως θα υποστούν πλήγματα αν προσπαθήσουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ με τη Φινλανδία πάντως να απαντάει πως θα προχωρήσει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ.

Οι ηγέτες των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ ανακοίνωσαν χτες ότι θα αναπτύξουν περισσότερα στρατεύματα στην Ανατολική Ευρώπη μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ανακοινώνοντας την πρόθεση της Συμμαχίας, οι ηγέτες των μελών της τονίζουν ότι η Μόσχα είπε ψέματα αναφορικά με τις προθέσεις της. Στην έκτακτη σύνοδο που έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης, με σκοπό να συζητηθούν οι εξελίξεις μετά την εισβολή στην Ουκρανία από τη Ρωσία, συμμετείχαν επίσης η Σουηδία, η Φινλανδία και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί.

Νωρίτερα, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα είχε εκτοξεύσει απειλές κατά της Φινλανδίας και της Σουηδίας, λέγοντας πως τυχόν ένταξή τους στο ΝΑΤΟ «θα είχε σοβαρές στρατιωτικές και πολιτικές συνέπειες, που θα απαιτούσαν από τη χώρα μας να απαντήσει».

Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ είπε πως υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία από τις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ που βρίσκονται κοντά στην Ουκρανία, επειδή πιστεύεται ότι η Ρωσία δεν θα περιοριστεί στην Ουκρανία.

Είπε επίσης ότι το ΝΑΤΟ θα στείλει στην Ουκρανία στρατιωτικό υλικό και εξοπλισμό. «Έχουμε αναπτύξει αμυντικές χερσαίες και αεροπορικές δυνάμεις στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας και θαλάσσια μέσα στην περιοχή του ΝΑΤΟ», λέει δήλωση του ΝΑΤΟ που δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή.

«Κανείς δεν πρέπει να ξεγελαστεί από το μπαράζ ψεμάτων της ρωσικής κυβέρνησης», αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι ηγέτες των 30 χωρών μετά τη βιντεοδιάσκεψη, στην οποία προήδρευσε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ. «Τώρα κάνουμε σημαντικές, πρόσθετες αποστολές δυνάμεων στο ανατολικό τμήμα της συμμαχίας» ανέφερε η ανακοίνωση, χωρίς περισσότερες διευκρινίσεις.

«Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ αναπτύσσουν τη Δύναμη Αντίδρασης του ΝΑΤΟ σε στεριά, θάλασσα και σε αέρα για να ενισχύσουν περαιτέρω τη στάση τους και να ανταποκριθούν γρήγορα σε κάθε ενδεχόμενο», δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ. «Οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και οι Ευρωπαίοι Σύμμαχοι έχουν αναπτύξει χιλιάδες ακόμη στρατεύματα στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας. Έχουμε πάνω από 100 αεριωθούμενα αεροσκάφη σε κατάσταση συναγερμού που λειτουργούν σε περισσότερες από 30 διαφορετικές τοποθεσίες και πάνω από 120 πλοία από τον Βορρά μέχρι τη Μεσόγειο. Τόνισε, επίσης, ότι δεν πρέπει να υπάρχει χώρος για λανθασμένους υπολογισμούς ή παρεξηγήσεις, «θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να προστατεύσουμε και να υπερασπιστούμε κάθε Συμμάχο και κάθε εκατοστό του εδάφους του ΝΑΤΟ».

Οι ηγέτες σήμερα κατέστησαν επίσης σαφές ότι πρέπει να συνεχίσουν την υποστήριξή τους στην Ουκρανία, είπε ο Στόλτενμπεργκ. Η συλλογική απάντηση του ΝΑΤΟ και της ΕΕ θα είναι περισσότερη υποστήριξη σε χώρες όπως η Γεωργία, η Μολδαβία και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, «για να τους βοηθήσουμε να επιτύχουν με τις δημοκρατικές τους μεταρρυθμίσεις, και να ακολουθήσουν τον δρόμο που ελεύθερα έχουν επιλέξει», πρόσθεσε.

Ο Στόλτενμπεργκ ανέφερε, τέλος, ότι κατά την τηλεδιάσκεψη οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ ανακοίνωσαν τι είδους οπλικό υλικό και στήριξη θα παράσχουν στην Ουκρανία, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν και συστήματα αεράμυνας. «Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συνεχίζουν να παρέχουν στήριξη στρατιωτική, αλλά και διαφορετικά είδη εξοπλισμού στην Ουκρανία», είπε ο Γ.Γ.

Οι ηγέτες των κρατών-μελών της Συμμαχίας καταδίκασαν απερίφραστα τη ρωσική επιθετικότητα, ως κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, του δικαιώματος των κρατών να ζουν ελεύθερα, και των διεθνών υποχρεώσεων της ίδιας της Ρωσίας. Εξέφρασαν την αταλάντευτη στήριξή τους στην εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας, καθώς και την αλληλεγγύη τους στον δοκιμαζόμενο ουκρανικό λαό. Εξέτασαν τις επιπτώσεις από την απρόκλητη και παράνομη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και αποφάσισαν ότι θα λάβουν κάθε απαραίτητο μέτρο για την προστασία των συμμάχων.

Για τη «σοβαρότερη απειλή για την ευρωατλαντική ασφάλεια εδώ και δεκαετίες», κάνουν λόγο οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ, στη δήλωσή τους

Για τη «σοβαρότερη απειλή για την ευρωατλαντική ασφάλεια εδώ και δεκαετίες», κάνουν λόγο οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ, στη δήλωσή τους, μετά την έκτακτη τηλεδιάσκεψη για την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, στην οποία συμμετείχαν οι ηγέτες της Φινλανδίας και της Σουηδίας, καθώς και η ΕΕ.

«Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, την οποία επέτρεψε η Λευκορωσία. Καλούμε τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τη στρατιωτική της επίθεση, να αποσύρει όλες τις δυνάμεις της από την Ουκρανία και να επιστρέψει από τον δρόμο της επιθετικότητας που επέλεξε», τονίζουν οι ηγέτες του ΝΑΤΟ, ενώ επισημαίνουν ότι η «βάναυση και εντελώς απρόκλητη και αδικαιολόγητη επίθεση» στην Ουκρανία, ήταν σχεδιασμένη από καιρό.

Χτες το βράδι μετά τις αποφάσεις αυτές στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ η Γερμανία ανακοίνωσε την στρατιωτική ενίσχυση τόσο της Ουκρανίας όσο κι άλλων χωλών της περιοχής καθώς και στην ενίσχυσης της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ με προσωπικό.

Πηγή: makthes.gr

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας