ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίκαιρη ερώτηση Κρ. Αρσένη για τις ανεμογεννήτριες στα Πιέρια

Επίκαιρη Ερώτηση

Προς Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας

Θέμα:  Πιέρια Όρη:  ανεμογεννήτριες στα 2.188 μέτρα υψόμετρο

Στα Απάτητα Βουνά των Πιερίδων Μουσών, στα μοναδικά κατάφυτα δάση με πλούσια και ποικίλη βλάστηση, αυτή τη στιγμή υπάρχουν 37 τουλάχιστον εγκρίσεις για ανεμογεννήτριες που η εγκατάστασή τους θα καταστρέψει εντελώς το οικοσύστημα, θα ισοπεδώσει τουλάχιστον 1.500.000 τ.μ. κορυφών, καθώς και υπερδιπλάσιες εκτάσεις του βουνού για την κατασκευή των απαραίτητων δρόμων για την μεταφορά των ανεμογεννητριών.

Στην κορυφογραμμή των Πιερίων στα 2.188 μ. υψόμετρο ετοιμάζεται να εγκατασταθεί βιομηχανικό ΑΣΠΗΕ με 13 Α/Γ ισχύος 44,85 MW. Το έργο έλαβε από τη ΡΑΕ, στις 14/10/2020, βεβαίωση παραγωγού ηλεκτρικής ενέργειας.

Στην Άνω Μηλιά Πιερίας σε παρθένο δάσος, μοναδικού κάλλους, σε μια περιοχή με τεράστια ιστορική σημασία στη θέση ‘Πέντε Πύργοι’ στα 1.600 μ. υψόμετρο υπάρχει ήδη ΑΕΠΟ για 11 Α/Γ (που έγιναν πλέον 6 μεγαλύτερες) ισχύος 21,60 MW. Η προηγούμενη δημοτική διοίκηση διευκόλυνε το συγκεκριμένο έργο, παραχωρώντας τις συγκεκριμένες  δημοτικές εκτάσεις.

Ο ΑΣΠΗΕ που θα εγκατασταθεί στη θέση «Παπά Χωράφια» ισχύος 29,40 MW, ένα χιλιόμετρο μακριά από το χιονοδρομικό κέντρο Ελατοχωρίου, στα 1.400 μ. υψόμετρο συναντά την ομόθυμη αντίδραση κατοίκων και φορέων της περιοχής. Ωστόσο, το έργο βρίσκεται στο τελικό στάδιο της αδειοδότησης (δημόσια διαβούλευση).

Δεδομένου ότι:

Ο τέως υφυπουργός κ. Οικονόμου στις 22.12.2020 είχε δεσμευτεί πως “το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο  προχωράει πολύ γρήγορα, δεν θα έχει καθυστερήσεις, όπως κάποια άλλα. Στο τέλος του 2021 θα έχει ολοκληρωθεί!” ωστόσο ακόμα αγνοείται.

Τα Δημοτικά Συμβούλια και οι τοπικές κοινότητες στο σύνολό τους είναι αντίθετες με τα ‘έργα’ αυτά.

Ερωτάται  ο κ. Υπουργός:

Γνωρίζει ότι στις Περιβαλλοντικές Μελέτες που κατατέθηκαν  η παρουσίαση συνολικά της πανίδας καλύπτει λιγότερη από μισή σελίδα; Αν ναι, τι προτίθεται να πράξει έτσι ώστε να μην εδραιωθεί η διαδικασία της περιβαλλοντικής αδειοδότησης ως μια ευτελής διαδικασία;

Γνωρίζει ότι η  εγκατάσταση των εν λόγω ΑΣΠΗΕ στα Πιέρια Όρη θα γίνει σε φυσικές και ορεινές περιοχές χαμηλής κατάτμησης από δρόμους; Δέχεται ότι υπάρχει σοβαρή αντίφαση από τη μια η Πολιτεία να αναγνωρίζει και να θεσμοθετεί τις Περιοχές Άνευ Δρόμων και από την άλλη να προχωρούν έργα ΑΠΕ σε περιοχές με υψηλή φυσικότητα, χαμηλή κατάτμηση δρόμων και σε μεγάλα υψόμετρα;

Ο ερωτών Βουλευτής

Κρίτων Αρσένης

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας

Πρόσφατα άρθρα