ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πώς ο Μάριο Ντράγκι έσωσε το «κορίτσι από το Αφγανιστάν»

Έγινε σύμβολο της προσφυγιάς και μία από τις ισχυρότερες εικόνες των τελευταίων δεκαετιών. Το «κορίτσι από το Αφγανιστάν», που έγινε γνωστό σε όλο τον κόσμο όταν εμφανίστηκε στο εξώφυλλο του περιοδικού National Geographic το 1985, εξασφάλισε άσυλο στην Ιταλία, κατόπιν απόφασης του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι. 

Η Σαρμπάτ Γκούλα ήταν 12 ετών, ένα από τα ορφανά προσφυγικού καταυλισμού στα σύνορα Αφγανιστάν-Πακιστάν, όταν φωτογραφήθηκε το 1984. Έναν χρόνο μετά, η φωτογραφία αυτή δημοσιεύτηκε στο National Geographic. Θα γινόταν μία από τις πιο δυνατές εικόνες του ’80 και του ’90. 

Δεκαετίες αργότερα, η Γκούλα εντοπίστηκε στο Πακιστάν όπου ζούσε, καθώς για πολλά χρόνια, το όνομά της παρέμενε άγνωστο. 

Τώρα, διανύοντας την τέταρτη δεκαετία της ζωής της, έφτασε στη Ρώμη. 

«Το 1985, χάρη στη φωτογραφία του Στιβ ΜακΚάρι, ο οποίος τον προηγούμενο χρόνο την είχε φωτογραφίσει σε πολύ μικρή ηλικία, η Σαρμπάτ Γκούλα έγινε γνωστή παγκοσμίως, στο σημείο ώστε έφτασε να γίνει σύμβολο για τις αντιξοότητες και τις συγκρούσεις στη φάση της ιστορίας που περνούσαν το Αφγανιστάν και οι άνθρωποί του», αναφέρει η ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του Ντράγκι. 

«Απαντώντας στα αιτήματα της κοινωνίας πολιτών και ειδικά των μη κερδοσκοπικών οργανισμών που είναι ενεργοί στο Αφγανιστάν, οι οποίοι έπειτα από τα γεγονότα του περασμένου Αυγούστου έλαβαν την έκκληση της Σαρμπάτ Γκούλα να βοηθηθεί ώστε να φύγει από τη χώρα, ο πρωθυπουργός ανέλαβε προσωπικά και οργάνωσε τη μεταφορά της στην Ιταλία». 

To 2014, η Γκούλα βρέθηκε να ζει στο Πακιστάν, όμως κρύφτηκε, όταν οι αρχές την κατηγόρησαν ότι είχε αγοράσει μία πλαστή πακιστανική ταυτότητα και διέταξαν την απέλασή της. Από εκεί, πέταξε για την Καμπούλ, όπου ο πρόεδρος τη δέχθηκε σε δεξίωση στο προεδρικό μέγαρο και της παρέδωσε τα κλειδιά ενός νέου σπιτιού. 

moneyreview.gr

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας