ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο νέος χάρτης της καθημερινότητας για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους – Τι αλλάζει από Δευτέρα

Πού επιτρέπεται και πού απαγορεύεται η είσοδος για τους ανεμβολίαστους – Τι ισχύει για σούπερ μάρκετ, κομμωτήρια, φαρμακεία – Σήμερα η εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από τον υπ. Υγείας

Νέα μέτρα περιορισμού για τους μη εμβολιασμένους πολίτες τίθενται σε εφαρμογή από τη Δευτέρα, σε μία κίνηση προστασίας της δημόσιας υγείας αλλά και ενθάρρυνσης -όπως διευκρίνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάγγελμά του- του εμβολιασμού έναντι του κορoνοϊού, προκειμένου να χτιστεί το τείχος ανοσίας που η επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα επιβάλλει.

Πιο συγκεκριμένα, από την Δευτέρα 22 Νοεμβρίουοι μη εμβολιασμένοι πολίτες -πέραν της εστίασης- δεν θα μπορούν να εισέρχονται σε κανέναν κλειστό χώρο ψυχαγωγίας, καθώς δεν θα γίνονται πλέον δεκτά τα αρνητικά rapid ή PCR test.

«Όλοι οι ενήλικες ανεμβολίαστοι πολίτες, πέραν της εστίασης, δεν θα εισέρχονται και σε άλλες κλειστές αίθουσες ούτε και με την επίδειξη τεστ. Σε σινεμά, θέατρα, μουσεία ή γυμναστήρια, για παράδειγμα. Είναι μία άμεση ενέργεια προστασίας και, ασφαλώς, μία έμμεση προτροπή να εμβολιαστούν» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Η νέα δέσμη των μέτρων, με βασική στόχευση τους ανεμβολίαστους, έχει ορίζοντα δύο μηνών.

Στη σημερινή συνέντευξη τύπου του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, θα γίνει εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. Στην συνέντευξη θα παραστούν ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας Άγγελος Μπίνης και ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος.

Τι ισχύει για την πρόσβαση σε συγκεκριμένες δραστηριότητες

Μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, οι κανόνες δημόσιας υγείας και πρόσβασης σε συγκεκριμένες δραστηριότητες διαμορφώνεται ως εξής:

Στις αγορές τροφίμων (σούπερ μάρκετ, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φούρνοι, λαϊκές και ζαχαροπλαστεία), στα φαρμακεία και τα ΜΜΜ για τις αστικές μετακινήσεις, είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας και δεν απαιτείται έλεγχος covid pass. Μπορούν δηλαδή να έχουν πρόσβαση εμβολιασμένοι, νοσήσαντες και ανεμβολίαστοι.

Στα ΜΜΜ για τις υπεραστικές μετακινήσεις, στην εκπαίδευση, στους χώρους εργασίας (δημόσιους και ιδιωτικούς), στους χώρους λατρείας, στο λιανεμπόριο στα κομμωτήρια και στους ανοικτούς χώρους εστίασης είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας και θα γίνεται έλεγχος covid pass. ‘Αρα πρόσβαση έχουν οι εμβολιασμένοι, οι νοσήσαντες και οι ανεμβολίαστοι με αρνητικό PCR -RAPID test.

Στους κλειστούς χώρους εστίασης, στα θέατρα και τους κινηματογράφους, στα μουσεία, τα γυμναστήρια και τα γήπεδα είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας και θα έχουν πρόσβαση μόνο εμβολιασμένοι και νοσήσαντες.

Επίσης υπενθυμίζεται ότι από τις 13 Δεκεμβρίου αναγκαία προϋπόθεση εισόδου για τους άνω των 60 ετών εμβολιασμένους πολίτες θα είναι η αναμνηστική δόση μετά την παρέλευση 7μήνου από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού.

Για τους ανήλικους 4-17 ετών επιτρέπεται η είσοδος στους ανοικτούς χώρους εστίασης, στους κλειστούς χώρους εστίασης, στα θέατρα και τους κινηματογράφους, στα μουσεία, τα γυμναστήρια και τα γήπεδα με επίδειξη self test.

Εν τω μεταξύ, οι έλεγχοι θα συνεχιστούν, ακόμα πιο εντατικά. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο πρωθυπουργός, «δεν υπάρχουν “κορόιδα” και “έξυπνοι σε μία εθνική μάχη. Και σε αυτήν πρέπει να μπουν πιο αποφασιστικά όλοι, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες τους: το κράτος, η αυτοδιοίκηση, οι επιστημονικοί φορείς αλλά και οι επιμέρους επαγγελματικές ενώσεις».

Διαβάστε περισσότερα >>

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας

Πρόσφατα άρθρα