ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεσμοθετημένη πρόσβαση στο πεδίο βολής Λιτοχώρου θα αποκτήσουν οι Αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ στο “Πρώτο Θέμα” – Την Πέμπτη στην Ουάσιγκτον η υπογραφή πενταετούς αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ

Θεσμοθετημένη πρόσβαση στο πεδίο βολής Λιτόχωρου θα αποκτήσουν οι Αμερικανικές Ενοπλες Δυνάμεις

Στην πενταετή συμφωνία που αναμένεται να υπογραφεί την Πέμπτη 14/10 στις ΗΠΑ οι Αμερικανικές Ενοπλες Δυνάμεις προβλέπεται να αποκτήσουν θεσμοθετημένη πρόσβαση στο πεδίο βολής Λιτόχωρου.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το protothema.gr εκτός από τη Σούδα, οι Αμερικανοί θα έχουν βάσεις και σε Στεφανοβίκειο, Λιτόχωρο και Αλεξανδρούπολη.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται:

Ενδεικτικό της σημασίας που δίνει η ελληνική πλευρά στη διμερή συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι το γεγονός ότι το πρωτόκολλο θα επισημοποιηθεί από τον ίδιο τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια που μεταβαίνει στην Ουάσινγκτον για την επίσημη τελετή με τον επικεφαλής του State Department Αντονι Μπλίνκεν. Οι υπογραφές αναμένεται να πέσουν την επόμενη Πέμπτη 14 Οκτωβρίου, στις 9 τοπική ώρα στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η συμφωνία θα έχει πενταετή διάρκεια και θα δίνει στις Αμερικανικές Ενοπλες Δυνάμεις το δικαίωμα να χρησιμοποιούν ακόμη περισσότερες στρατιωτικές βάσεις στην Ελλάδα. Οπως πληροφορείται το «protothema.gr», εκτός από τις διευκολύνσεις στον ναύσταθμο της Σούδας, οι Αμερικανικές Ενοπλες Δυνάμεις θα αποκτήσουν θεσμοθετημένη πρόσβαση στο πεδίο βολής του Λιτοχώρου, στην Ταξιαρχία της Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο της Μαγνησίας και στην Αλεξανδρούπολη, πύλη για την ανάπτυξη και αναδίπλωση των Αμερικανικών Στρατιωτικών Δυνάμεων που σταθμεύουν στην Ανατολική Ευρώπη.

About the author

OM Newsroom

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας