ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πενταρόφσκι: Να αλλάξουν άμεσα οι πινακίδες στην Ελλάδα που γράφουν Σκόπια ή πΓΔΜ

Πενταρόφσκι: Να αλλάξουν άμεσα οι πινακίδες στην Ελλάδα που γράφουν Σκόπια ή πΓΔΜ

Με γνώμονα τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο πρόεδρος των Σκοπίων, Στέβο Πενταρόφσκι, ζήτησε από τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να αντικατασταθούν οι οδικές πινακίδες στη βόρεια Ελλάδα που αναφέρονται στο γειτονικό κρατίδιο με την ονομασία “Σκόπια” ή “πΓΔΜ” και να γράφουν “Βόρεια Μακεδονία”.

Συζητώντας την πιστή τήρηση των όσων προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών, τόσο με την Ελληνίδα ομόλογό του Κατερίνα Σακελλαροπούλου όσο και με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο κ. Πενταρόφσκι ζήτησε ν’ αλλάξουν άμεσα οι πινακίδες που υπάρχουν στο οδικό δίκτυο της Βόρειας Ελλάδας.

Σύμφωνα με ΜΜΕ στα Σκόπια ο Πρόεδρος της χώρας δήλωσε πως έθεσε το θέμα και έλαβε διαβεβαιώσεις πως θα γίνουν αλλαγές και πως η αντικατάσταση αποτελεί αρμοδιότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

«Όσον αφορά τις πινακίδες που φέρουν το παλαιό όνομα της χώρας μας, έλαβα διαβεβαιώσεις πως θ’ αλλάξουν και πως είναι αρμοδιότητα των δήμων στο βόρειο τμήμα της Ελλάδας, πριν από τα σύνορα» δήλωσε ο κ.Πενταρόφσκι.

Στην δυτική και κεντρική Μακεδονία, οι οδικές πληροφοριακές πινακίδες αναφέρουν τη γειτονική χώρα ως «ΠΓΔΜ» ή «Σκόπια». Με βάση τη Συμφωνία των Πρεσπών η αναφορά θα πρέπει να αντικατασταθεί ως «Βόρεια Μακεδονία» ή με το διεθνές πρόθεμα της χώρας «MKD».

Πηγή: protothema.gr

About the author

OM Newsroom

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας