ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΚΕ | Λέμε όχι στην εμπορευματοποίηση των βουνών και την προσπάθεια επιβολής εισιτηρίου στον Όλυμπο.

Ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής Πιερίας του ΚΚΕ:

Το σχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ να προωθήσει και να υλοποιήσει απόφαση, με την οποία  προτίθεται να θεσπίσει εισιτήριο εισόδου στον Όλυμπο και να εκχωρήσει αρμοδιότητες ελέγχου σε ιδιωτικές εταιρείες, έρχεται την ώρα που έχουν γίνει στάχτη  εκατοντάδες χιλιάδες δασικών και καλλιεργήσιμων εκτάσεων, σπίτια, καταστήματα, αυτοκίνητα, αποθήκες, ζώα και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, την ώρα που ακόμα  τα πύρινα μέτωπα σκορπίζουν την καταστροφή σε όλη τη χώρα.  

Οι ευθύνες όλων των κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ- ΣΥΡΙΖΑ  ειναι εγκληματικές λόγω της ανυπαρξίας ολοκληρωμένης πολιτικής δασοπροστασίας-πυροπροστασίας, της υποχρηματοδότησης αλλά και της εμπορευματοποίησης της γης που προωθείται διαχρονικά απο τις αστικές κυβερνήσεις, όπως και με τον αντιπεριβαλλοντικό νόμο 4685/20 που ψήφισε πέρσι η κυβέρνηση εν μέσω πανδημίας, δίνοντας νέες διευκολύνσεις για επενδύσεις σε δασικές εκτάσεις ακόμη και προστατευόμενες περιοχές.

Η απόφαση έχει τίτλο “Θέσπιση εισιτηρίου εισόδου στην περιοχή του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου με κωδικό GR 1250001 και ονομασία Όρος Όλυμπος” και δεν είναι  κεραυνός εν αιθρία  μια που βουλευτής της ΝΔ στην Πιερία, σε συνέντευξή του (Οκτώβρης 2020)  δήλωσε την επιβολή  “ενδεχομένως εισιτηρίου εισόδου στον Ολύμπο”  με πρόσχημα την ασφάλεια των επισκεπτών.

Εξάλλου η κυβέρνηση με διάφορους τρόπους ενισχύει την εμπορευματοποίηση της δασικής γης, τις επενδύσεις μέσα στα δάση, τις οποίες επιδοτεί, μετατρέποντάς τα σε δάση ανεμογεννητριών . Σε συνδυασμό με τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού περί επιχειρηματικών ομίλων – «αναδόχων» για το πρόγραμμα αναδασώσεων, που θα λειτουργεί ως εργαλείο κερδοφορίας, με τις αναδασώσεις ή τμήματά τους να δίνονται μέσω ΣΔΙΤ, με μελέτες και έργα όχι μέσω της Δασικής Υπηρεσίας αλλά διαφόρων «ευαγών» ιδρυμάτων, καταλαβαίνει κανείς ότι προσφέρεται σε επιχειρηματικούς ομίλους ένα νέο πεδίο κερδοφόρας δράσης.

Η ΤΕ Πιερίας του ΚΚΕ καλεί τον λαό και τους μαζικούς φορείς της Πιερίας σε αγώνα, για να μην περάσει η κυβερνητική πρόθεση για επιβολή εισιτηρίου ανόδου στον Όλυμπο και γενικότερα η πολιτική εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης των ορεινών όγκων και δασών. 

  • Να ακυρωθούν όλοι οι δασοκτόνοι νόμοι της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που αποχαρακτηρίζουν δασικές εκτάσεις και νομιμοποιούν καταπατητές. Να προστατευθούν οι καμένες δασικές εκτάσεις από καταπατητές και να αναδασωθούν.
  • Καµία επιχειρηµατική δραστηριότητα στα δασικά οικοσυστήµατα.  Όχι στην  εμπορευματοποίηση των δασών, ολοκληρωµένη προστασία και διαχείριση των δασικών οικοσυστηµάτων µε κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες.
  • Να ενισχυθούν οι αρμόδιες δυνάμεις πυροπροστασίας με τα αναγκαία μέσα και να εξασφαλισθούν τα απαραίτητα χρήματα για τη βελτίωση των υποδομών, των τεχνικών μέσων και επίγειων, με ενίσχυση και ανανέωση του μηχανολογικού εξοπλισμού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σε πυροσβεστικά οχήματα και σύγχρονα πλωτά μέσα στους Πυροσβεστικούς και Λιμενικούς Σταθμούς.
  • Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι πυροσβέστες, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Να ενισχυθεί το Πυροσβεστικό Σώμα και η Δασική Υπηρεσία με μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων.
  • Ενιαίο αντιπυρικό σχεδιασμό εξειδικευμένο για κάθε ορεινό όγκο με την ευθύνη των Δασικών Υπηρεσιών και την επικουρική στήριξη των δήμων και Περιφερειών.
  • Να μετατραπεί σε δημόσια περιουσία η ιδιοκτησία των μεγάλων ιδιωτικών εκτάσεων και των εκτάσεων της Εκκλησίας στα βουνά, στις δασικές εκτάσεις.
  • Να καταργηθεί ο αντιπεριβαλλοντικός νόμος της ΝΔ 4685/20 και όλοι οι δασοκτόνοι νόμοι ΝΔ, ΠΑΣΟΚ ΣΥΡΙΖΑ, που αποχαρακτηρίζουν δάση, δασικές εκτάσεις, ακόμη και αναδασωτέες περιοχές και νομιμοποιούν τους καταπατητές και ανοίγουν το δρόμο για επενδύσεις σε δασικές εκτάσεις, ακόμα και σε περιοχές Νatura.

About the author

OM Newsroom

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας

Πρόσφατα άρθρα