Φώντας Μπαραλιάκος: 102 χρόνια δεν ξεχνάμε
Εκατόν δύο χρόνια έχουνε περάσει από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου από το 1919. Κι όμως σήμερα υπό τις παρούσες συγκυρίες η μνήμη και η τιμή τους μοιάζει περισσότερο επίκαιρη από ποτέ.

Η τουρκική ρητορική είναι πλέον απροκάλυπτα επιθετική και προκλητική. Ως κορύφωση μετά από ένα έτος συνεχών προκλήσεων, επιθέσεων και παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς έννομης τάξης. Έβρος, νησιά, Αιγαίο, τώρα Λωρίδα της Γάζας. Η Τουρκία δεν είναι απλώς μία χώρα που προκαλεί. Παίζει παιχνίδια με τις μυστικές υπηρεσίες. Αποδεδειγμένα πολλές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που δραστηριοποιούνται σε ξένες και γείτονες χώρες ελέγχονται από τις μυστικές υπηρεσίας της Τουρκίας. Παράδειγμα το πλοίο Mavi Marmara το 2011.
Θύμα της ανηλεούς βαρβαρότητας και της εγκληματικής απόφασης των Νεότουρκων για ολοκληρωτική εξόντωση, οι Έλληνες του Πόντου, οι οποίοι εκδιώχθηκαν από τις πατρογονικές τους εστίες, όπου ευημερούσαν, παρήγαγαν και διέδιδαν πολιτισμό με την εργατικότητά τους, το ήθος τους, την ξεχωριστή σκευή.
Φέτος εν μέσω πανδημίας και έκτακτων μέτρων η Προεδρική Φρουρά στο Σύνταγμα θα τους τιμήσει με τέσσερις ποντιακής καταγωγής Εύζωνες με ποντιακή στολή, όσο στην πρόσοψη του κτηρίου της Βουλής θα προβάλλεται μήνυμα για τη Γενοκτονία των Ποντίων.
Ο ποντιακός ελληνισμός βίωσε την φρίκη της εξόντωσης, λεηλασίες, ωμότητες, την εκρίζωση και τον εκτοπισμό. Όμως ποτέ δεν ξέχασε, ούτε ξεχνά. Διατήρησε και διατηρεί αναλλοίωτη την ιστορική του μνήμη, τον δυναμισμό και την πλούσια παράδοσή του, με τα οποία μπόλιασε την ελληνική κοινωνία σε όσα μέρη της Ελλάδος εγκαταστάθηκαν Έλληνες του Πόντου.
Εμείς οι Πιεριείς σήμερα τιμούμε, θυμόμαστε και ευχαριστούμε τους δικούς μας Πόντιους για την παρουσία τους στον τόπο μας, τη συνεισφορά και το παράδειγμά τους.
Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου: 19 Μαΐου, Ημέρα Μνήμης για την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού
Η μεθοδευμένη εξόντωση των Ελλήνων του Πόντου, αποτελεί ημέρα θλιβερής μνήμης για όλο τον ελληνισμό. Οι συστηματικοί και οργανωμένοι διωγμοί, οι εξαντλητικές πορείες εξόντωσης και οι εγκλεισμοί σε τάγματα καταναγκαστικής εργασίας, ζωντανεύουν μία από τις πιο απάνθρωπες και αποτρόπαιες σελίδες της Ιστορίας.

Λεηλασίες, βιαιότητες, βιασμοί και σφαγές σε βάρος των χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολής, του άμαχου πληθυσμού και του ελληνικού στοιχείου εν γένει, αμαυρώνουν τη μνήμη και την καρδιά. Το ελληνικό κράτος αναγνωρίζοντας τη γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού καθιέρωσε το 1994 την 19η Μαΐου ως ημέρα μνήμης.
Καθήκον όλων συνιστά η απότιση φόρου τιμής στα θύματα της γενοκτονίας και η αναγνώριση της αξίας της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας, ώστε να αποτραπούν παρόμοια εγκλήματα στο μέλλον και να αποκατασταθεί η ιστορική αλήθεια.
Σάββας Χιονίδης
Σήμερα, εκατόν δύο χρόνια μετά, τιμούμε τους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που χάθηκαν, που αποτέλεσαν τα θύματα της αποτρόπαιης βάρβαρης πράξης, αποτίοντας ελάχιστο φόρο τιμής και μνήμης στη θυσία του ποντιακού ελληνισμού.

Το υψηλό φρόνημα και η ελληνική τους συνείδηση, παρότι ζούσαν αποκομμένοι από τον εθνικό κορμό στα βόρεια της Μικράς Ασίας, στην περιοχή του Πόντου, αποδεικνύει ότι είναι ευθύνη και χρέος μας να μεταδώσουμε την ιστορική μνήμη καθώς και να αγωνιστούμε για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας.Χρέος και η τιμή η διαφύλαξη της μνήμης των θυμάτων του Πόντου:
Χρέος και τιμή για τις 353.000 ψυχές των Ελλήνων του Πόντου που αναζητούν δικαίωση!
Μπέττυ Σκούφα
Φέτος τιμούμε τα 102 χρόνια ως «επέτειο» μιας από τις πιο μαύρες σελίδες της Ανθρωπότητας, της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Η 19η Μαϊου, ως ημέρα μνήμης κι απόδοσης τιμής, προκαλεί σε όλο τον Ελληνισμό αδιακρίτως, αισθήματα πόνου και οδύνης.

Δεν ξεχνάμε τις αδικοχαμένες 353.000 ψυχές που υπήρξαν θύματα της τουρκικής θηριωδίας και εθνικισμού.
Δεν λησμονούμε ένα από τα περισσότερο φρικτά και προμελετημένα εγκλήματα που έφερε σε πέρας η κυβέρνηση των Νεότουρκων με πρακτικές απάνθρωπες που ακόμη και σήμερα δεν χωρά ανθρώπινος νους…
Διωγμοί, βασανιστήρια, σφαγές, δολοφονίες…
Εκατοντάδες χιλιάδες οι νεκροί…Αίμα και ξεριζωμός…
Προσφυγιά για τους εναπομείναντες.
Χρέος όλων μας και φόρος τιμής είναι η άσβεστη διατήρηση της ιστορικής μνήμης.
Υποχρέωσή μας ο έμπρακτος αγώνας για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και της Ανατολίας. Ένας αγώνας για την αποκατάσταση της Ιστορικής Αλήθειας.
Όραμά μας η δημιουργία ενός κόσμου ειρηνικού και αλληλέγγυου για όλους τους ανθρώπους αυτού του πλανήτη.
Ευθύνη μας να αποτρέψουμε παρόμοια εγκλήματα στο μέλλον και να συνδράμουμε στην διασφάλιση της αρμονικής συνύπαρξης και δημιουργικής συνεργασίας όλων των λαών με πλήρη σεβασμό των κανόνων Διεθνούς Δικαίου.
Σχολιάστε το άρθρο