ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεσσαλονίκη | Τοποθέτηση Δρόσου Τσαβλή στο Δημοτικό Συμβούλιο της 17ης/5/2021

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Τις τελευταίες μέρες γίνομαι δέκτης πολλών παραπόνων από πολίτες για δύο πολύ βασικά θέματα που έχουν προκύψει στην πόλη και οφείλω να τα μεταφέρω εδώ και να τα θέσω υπόψη της Διοίκησης και του Σώματος.

  1. Το πρώτο, είναι  ασυδοσία που επικρατεί στην τοποθέτηση των τραπεζοκαθισμάτων στην πόλη, τα οποία καταλαμβάνουν το  δημόσιο χώρο, όχι ύπουλα και μυστικά, όχι σιγά-σιγά και προσεκτικά για να μην γίνουν αντιληπτά, αλλά με παρρησία θα έλεγα και πλήρη αδιαφορία για νόμους, κανονιστικές, εγκυκλίους και οδηγίες. Χωρίς κανέναν σεβασμό στον πεζό, στα ΑΜΕΑ, στις μανάδες με τα καρότσια αλλά κυρίως στην ομορφιά, την τάξη, την αρμονία και τη λειτουργικότητα του δημόσιου χώρου. Με μία λέξη την «ΕΥΤΑΞΙΑ» που τόσο συγκινητικά διαφήμιζε ο κ. Δήμαρχος προεκλογικά και όλοι όσοι τον υποστηρίζαμε τότε. Τα πράγματα φαίνεται πως έχουν αλλάξει όμως. Δεν ξέρω ειλικρινά τι φταίει. Είναι  υπεύθυνη η πλαισίωση του Δημάρχου από ανθρώπους  που αδιαφορούν για την κατάσταση? Από ανθρώπους που εσκεμμένα αφήνουν να εκτυλίσσεται αυτή η δυναμική ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων? Από ανθρώπους που με κάποιον τρόπο κερδίζουν από αυτήν την κατάσταση και της επιτρέπουν να δημιουργείται? (πρέπει να το πούμε και αυτό δυστυχώς). Ή μήπως από ανθρώπους που έχουν παντελή άγνοια αστικού σχεδιασμού? Γνωρίζει ο Δήμαρχος? Ενημερώνεται? Αποφασίζει? Πήγε καμία βόλτα στην πόλη? Στην πλατεία Τσιρογιάννη ας πουμε? Περάσατε καθόλου να δείτε  με τα μάτια σας κ. Δήμαρχε, να μιλήσετε με πολίτες και επαγγελματίες ή τουλάχιστον σας  ενημέρωσε κάποιος από τους ικανούς συνεργάτες σας που συνέχεια επικαλείστε, για την πολεμική κατάσταση που επικρατεί σε πλατείες που έχουν μόνιμους κατοίκους και συγχρόνως καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος? Δεν τηρείται καμία απόσταση, δεν τηρείται καμία κανονιστική, δεν τηρείται κανένας υγειονομικός κανόνας περιορισμού μετάδοσης της πανδημίας. Την ευθύνη, ξέρετε, την έχετε κι εσείς που έχετε ορκιστεί να προστατεύετε το συμφέρον αυτής της πόλης και την ασφάλεια των πολιτών της. Ειδικά για τα καταστήματα που βγάζουν τραπεζάκια στο δρόμο!! Όπως στην Εθνικής Αμύνης. Συμφέρον είναι και η υγεία τους. Και ο δικός σας ρόλος είναι να εφαρμόσετε τους νόμους και τις κανονιστικές. Με τον τρόπο αυτό, όλοι θα βγουν κερδισμένοι. Και οι απλοί πολίτες αλλά και οι καταστηματάρχες. Οι ευρωπαϊκές και πολλές άλλες ελληνικές πόλεις που θρήνησαν χιλιάδες νεκρούς από τον ιό και που δειλά-δειλά ανοίγουν  την αγορά και την εστίασή τους εργάζονται υποδειγματικά πάνω σε αυτό το ζήτημα. Τηρούνται οι αποστάσεις μεταξύ των καταστημάτων και των τραπεζιών ευλαβικά. ΤΟ σημαντικότερο όμως είναι ότι εκεί γίνονται ΕΛΕΓΧΟΙ κ. Δήμαρχε. Η παρουσία της δημοτικής αστυνομίας είναι εντονότατη και δεν περιορίζεται ο ρόλος της σε κλήσεις παρκαρίσματος. Τα στελέχη στη Δημοτική Αστυνομία μας είναι  ικανότατα, άξια, ενήμερα των νόμων και κανόνων. Αφήστε τα να κάνουν τη δουλειά τους και μην χαρίζεστε σε συμφέροντα. Αυτό τουλάχιστον λέγατε και λέγαμε προεκλογικά. Αλλά δυστυχώς στην πορεία άλλα γίνονται. Ίσως γιατί δεν διοικεί η παράταξή σας αλλά φιλοξενούμενοι που είχαν άλλα σχέδια και άλλο πρόγραμμα από την αρχή.

 H διοικητική σας ανεπάρκεια σας τυφλώνει, και δεν μπορείτε να βρείτε τη χρυσή τομή ανάμεσα στο συμφέρον του επαγγελματία εστίασης και του πολίτη πεζού ή ΑΜΕΑ. Επιπλέον δημιουργείτε μεγάλες ανισότητες ανάμεσα στους επιχειρηματίες. Κάποιοι είναι και γνωστοί σας κι έχουν πάρει και απευθείας αναθέσεις από το Δήμο για επίσημα τραπεζώματα. Δείτε το λίγο…

2. Το δεύτερο, παρόμοιο με το πρώτο είναι η συγκέντρωση μεγάλου αριθμού πολιτών, κυρίως νέων, στην περιοχή της αρχαίας αγοράς. Καταλάβετε επιτέλους ότι πρέπει να γίνονται έλεγχοι και να λειτουργεί η Δημοτική Αστυνομία. Αφήστε την να παίξει το ρόλο που της αξίζει. Όχι η καταστολή, όχι η βία, αλλά η πρόληψη και η συμβουλευτική παρέμβαση όταν πάει να ξεφύγει η κατάσταση εκεί. Οι πολίτες δικαιούνται προστασίας και αυτήν την περίοδο δικαιούνται προστασίας από την εξάπλωση του κορωνοϊού μέσω του περιορισμού των συναθροίσεων.

Τέλος,  κλείνω , με το να σας ευχαριστήσω, εντός εισαγωγικών πάντα, που ΔΕΝ μπήκατε στον κόπο να κοινοποιήσετε σε μένα (τον άμεσα ενδιαφερόμενο δηλαδή) την αντικατάστασή μου από την επιτροπή Covid του Δήμου Θεσσαλονίκης. Όταν σας ρώτησα στο προηγούμενο συμβούλιο δεν είπατε κάτι, ίσως γιατί δεν γνωρίζατε ότι με είχατε ήδη αντικαταστήσει, αφού κάποιος άλλος το έκανε για εσάς χωρίς να σας ενημερώσει, ως συνήθως.  Αλλά αν το γνωρίζατε ήταν ατόπημά σας να μην με ενημερώσετε. Οι εργαζόμενοι του Δήμου και οι συνάδελφοι δημοτικοί σύμβουλοι  πρέπει να ξέρουν σε ποιανού χέρια είναι η τύχη τους στη διάρκεια της πανδημίας. Και ποιος λογοδοτεί όταν στραβώσουν τα πράγματα όπως πολύ πρόσφατα συνέβη στο Δήμο. Παρόλα αυτά, εγώ συνεχίζω και τους συμβουλεύω προσωπικά και τηλεφωνικά και είμαι πάντα στη διάθεσή τους  και δεν τους παραπέμπω στις υπηρεσίες όπως κάνουν οι αντιδήμαρχοί σας.

Σας ευχαριστώ πολύ

About the author

OM Newsroom

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας

Πρόσφατα άρθρα