ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσαβλής: “Το λιανεμπόριο στη Θεσσαλονίκη ΠΡΕΠΕΙ να ανοίξει με τα αυστηρά μέτρα που ισχύουν”

Δήλωση του Δρόσου Τσαβλή για το λιανεμπόριο στη Θεσσαλονίκη

Τσαβλής: "Το λιανεμπόριο στη Θεσσαλονίκη ΠΡΕΠΕΙ να ανοίξει με τα αυστηρά μέτρα που ισχύουν"

Η Θεσσαλονίκη, όπως και ολόκληρη η χώρα, βιώνει τον τελευταίο χρόνο μία υγειονομική και οικονομική τραγωδία. Χάθηκαν και χάνονται πολλοί συνάνθρωποί μας από το φονικό ιό, όμως πολλοί περισσότεροι καταστρέφονται οικονομικά. Η πολιτεία όφειλε και οφείλει να πάρει οριζόντια μέτρα προφύλαξης όχι μονο για τη μη μετάδοση του ιού, αλλά και για τη στήριξη συνολικά της αγοράς, του λιανεμπορίου, της εστίασης και του τουρισμού. Ως έναν καλό βαθμό το πέτυχε.
Η πανδημία όμως χαρακτηρίζεται από αστάθεια και ανισορροπία. Γι’ αυτό και η πολιτεία πρέπει να έχει γρήγορα αντανακλαστικά κι ευελιξία. Απαιτείται συνεχής εγρήγορση, σωστή εκτίμηση των επιδημιολογικών δεδομένων, επίβλεψη για την τήρηση των μέτρων, πάρα πολλά καθημερινά διαγνωστικά τεστ και κυρίως επιτάχυνση των εμβολιασμών χωρίς να χάνεται καμία απολύτως δόση.
Το να κλείνει η αγορά και η εστίαση ενώ δεν εφαρμόζονται τα μέτρα είναι παράλογο. Ο πληθυσμός συνωστίζεται και κυκλοφορεί χωρίς αυτοπειθαρχία, χωρίς να τρομάζει από τις γεμάτες ΜΕΘ και τη γεωμετρική αύξηση των κρουσμάτων και των νοσηλειών, είτε γιατί έχει πια κουραστεί, είτε γιατί χαλάρωσε λόγω της έλευσης του πολύτιμου εμβολίου, είτε από αντίδραση. Ο καλός καιρός βοηθάει επίσης.
Αναντίρρητα, με τα δεδομένα που υπάρχουν και από τη στιγμή που αποφασίστηκε στην Αθηνα το άνοιγμα του λιανεμποριου με click away, το λιανεμπόριο στη Θεσσαλονίκη ΠΡΕΠΕΙ να ανοίξει με τα αυστηρά μέτρα που ισχύουν.
Επιδημιολογικά, βάση των στοιχείων που γίνονται γνωστά, η εικόνα στη Θεσσαλονίκη είναι ανάλογη με αυτή των Αθηνών και δεν υπάρχει λογική εξήγηση γιατί η πόλη μας και η οικονομία της να καταδικάζονται.
Η αγορά ΠΡΕΠΕΙ να ανοίξει με τη γνωστή ανακουφιστική μέθοδο του click away και η εστίαση με τις απαραίτητες αποστάσεις και τον απαιτούμενο αριθμό πελατών ανά κατάστημα.
Οι εμβολιασμοί ΠΡΕΠΕΙ να ενταθούν.
ΠΡΕΠΕΙ να υπάρχει μέριμνα από τον ΕΟΔΥ να μην χάνονται δόσεις εμβολίων στα σκουπίδια ώστε να έρθουν όλοι πιο κοντά στον εμβολιασμό.
ΠΡΕΠΕΙ να γίνει επαναξιολόγηση των ηλικιών εμβολιασμού. Να αρχίσει άμεσα ο εμβολιασμός των παραγωγικών ηλικιών μεταξύ 20-50 ετών ώστε να μπορούν να ανοίξουν η αγορά και η εστίαση.
Εκκλήσεις και γενικολογία για έξυπνες λύσεις και μπλα μπλα δεν έχουν βάση και ουσία. Δεν θέλει κόπο. Θέλει τροπο. Έτσι θα συμβεί η άμεση απελευθέρωση της αγοράς και η ελεύθερη μετακίνηση των συμπολιτών μας.
Οι πολίτες και οι άνθρωποι της αγοράς έχουν κάνει το χρέος τους μέχρι τώρα. Είναι η σειρά της πολιτείας να ανοίξει τις δραστηριότητες δίκαια και χωρίς διακρίσεις.


O Δρόσος Τσαβλής είναι ιατρός-πνευμονολόγος και ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης

About the author

OM Newsroom

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας

Πρόσφατα άρθρα