ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

metoogreece.gr: Άνοιξε η διαδικτυακή πλατφόρμα κατά της σεξουαλικής κακοποίησης

Σε λειτουργία έθεσε η κυβέρνηση την ιστοσελίδα metoogreece.gr για την καταγγελία φαινομένων σεξουαλικής κακοποίησης ή εξουσιαστικής βίας.

«Το metoogreece.gr είναι ένα εργαλείο της Πολιτείας στη διάθεση όλων των πολιτών, ώστε να ενημερώνονται για τα θέματα σεξουαλικής παρενόχλησης, κακοποίησης και εξουσιαστικής βίας και τις δράσεις καταπολέμησής τους. Σύντομα θα υπάρχουν ανακοινώσεις για πρωτοβουλίες που σκοπό έχουν να βοηθήσουν τον καθένα και την καθεμία να αντιδράσει σε κάθε μορφή παρενόχλησης και κακοποίησης. Από σήμερα, μπορεί να σε βοηθήσει να σπάσεις τη σιωπή! Εάν χρειάζεσαι βοήθεια υπάρχουν άνθρωποι εδώ για εσένα!», αναφέρεται στην περιγραφή της σελίδα της. 

Τη δημιουργία της σελίδας είχε προαναγγείλει, νωρίτερα σήμερα, κατά την ομιλία του στη βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος, προχώρησε και σε σχετική ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η ανάρτηση του πρωθυπουργού συνοδεύεται από σχετικό βίντεο.

«Εάν έχεις υποστεί σεξουαλική ή εξουσιαστική βία. Στη δουλειά. Στον αθλητισμό. Στον πολιτισμό. Στην εκπαίδευση. Στο οικογενειακό περιβάλλον. ΜΑΖΙ ΣΠΑΜΕ ΤΗ ΣΙΩΠΗ. Η σιωπή προστατεύει τους θύτες. Δεν είσαι μόνη. Δεν είσαι μόνος. Είμαστε όλοι δίπλα σου» αναγράφεται στην ιστοσελίδα. 

Στην ιστοσελίδα υπάρχουν και τα τηλέφωνα επικοινωνίας για καταγγελίες. Περισσότερα μπορείτε να δείτε εδώ

Αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα

Από το βήμα της βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε ότι αλλάζει ο ποινικός κώδικας και αυστηροποιούνται οι ποινές για αδικήματα κατά γενετήσιας ελευθερίας. Όπως εξήγησε, «για τους ανήλικους η παραγραφή αναστέλλεται μέχρι την ενηλικίωση του θύματος με νέα ηλικιακά όρια». Πέρα από τη διαδικτυακή πύλη ανακοίνωσε τη θέσπιση ειδικού μητρώου για όλους τους επαγγελματίες που έρχονται σε επαφή με παιδιά και εφήβους.

«Το μητρώο αυτό το οποίο έχουν όλες οι σοβαρές χώρες, θα λειτουργεί σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, την Ελληνική Αστυνομία, τις αστυνομικές αρχές. Σύντομα θα έρθει προς κύρωση στη Βουλή η σύμβαση 190 της διεθνούς οργάνωσης εργασίας για εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης. Θεσπίζονται υποχρεωτικοί κωδικοί δεοντολογίας σε κάθε επιχείρηση».

Παράλληλα, θεσπίζεται η δυνατότητα της υποχρεωτικής διαθεσιμότητας του φερόμενου ως θύτη με αναστολή αποζημίωσης μέχρι τη διαλεύκανση της συγκεκριμένης υπόθεσης. Από τον Σεπτέμβριο, θα επεκταθεί σε όλα τα σχολεία το πρόγραμμα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης το οποίο εφαρμόστηκε πιλοτικά φέτος.

About the author

OM Newsroom

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας