ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ορατότης μηδέν… μέχρι το φθινόπωρο

Ο ιός μεταλλάσσεται, η οικονομία νοσεί, η αγορά ασφυκτιά

Ορατότης μηδέν… μέχρι το φθινόπωρο

Με μετάλλαξη της κρίσης που πλήττει την ήδη χειμαζόμενη αγορά απειλούν οι μεταλλάξεις του ιού την πραγματική οικονομία με τις ανατροπές που προκαλεί η απρόβλεπτη εξέλιξη της πανδημίας, και ενώ κανένας δεν μπορεί να εκτιμήσει πότε θα τελειώσει ο εφιάλτης, να προδιαγράφουν μακρά παραμονή της οικονομικής δραστηριότητας στην… εντατική.

 Με την αγορά να ανοιγοκλείνει ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, βασικό ζητούμενο για το τρέχον έτος είναι η συνέχιση και εμβάθυνση της στήριξης εργαζομένων και επιχειρείν για να ανταπεξέλθουν στην οικονομική λαίλαπα και να επιβιώσουν και στη μετα-πανδημική εποχή, χωρίς όμως την ίδια στιγμή να εκτροχιαστούν τα δημοσιονομικά μεγέθη, με υπέρμετρη επιβάρυνση ελλείμματος και δημοσίου χρέους. 

Κρίσιμο ζήτημα είναι και η διευκόλυνση των φορολογούμενων για την ομαλή αποπληρωμή του θηριώδους ιδιωτικού χρέους που έχει συσσωρευτεί (ξεπερνά τα 260 δισ. ευρώ) και το οποίο απειλεί να τινάξει στον αέρα τα οικονομικά μεγέθη. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, κατά τη διάρκεια του 2020, ο κύκλος εργασιών (τζίρος) για το σύνολο των επιχειρήσεων και των δραστηριοτήτων της οικονομίας διαμορφώθηκε σε 266 δισ. ευρώ, αριθμός μειωμένος κατά 13,5% σε σχέση με το 2019, όταν είχε ανέλθει σε 307,7 δισ. ευρώ Πρόκειται, επομένως, για απώλεια τζίρου της τάξης των 41,7 δισ. ευρώ μέσα στο 12μηνο της πανδημίας και των διαδοχικών lockdown.

Η μεγαλύτερη πτώση, όπως αναμενόταν, παρατηρήθηκε στον τομέα υπηρεσιών παροχής καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης, ο οποίος συρρικνώθηκε κατά 53,4%. Οι παρεμβάσεις για τη στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων είχε προβλεφθεί στον προϋπολογισμό να αγγίξουν τα 7,5 δισ. ευρώ για το 2021 αλλά ο κορονοϊός είχε άλλες… διαθέσεις με το ΥΠΟΙΚ να ρίχνει στην… αρένα πυρομαχικά ύψους 6 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του έτους, και ενώ τα καμπανάκια από την πτωτική πορεία των κρατικών εσόδων ηχούν δυνατά. Μπορεί μέχρι στιγμής η Κομισιόν να έχει αναστείλει προσωρινά τον δημοσιονομικό… ζουρλομανδύα που υποχρέωνε τις χώρες να μην έχουν έλλειμμα πάνω από 3%, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να ξεφύγουν τα δημοσιονομικά μεγέθη, καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα υπονομευτεί η πολυπόθητη επανεκκίνηση της οικονομικής αλυσίδας με την οικονομία να βυθίζεται σε έναν αέναο κύκλο ύφεσης.

Διαβάστε περισσότερα στο makthes.gr >>

About the author

OM Newsroom

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας