ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Μητσοτάκης επαναφέρει το αίτημα για ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμών

Η αντιμετώπιση της πανδημίας και ο συντονισμός των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπό το φως των νεότερων εξελίξεων σε υγειονομικό επίπεδο και το ζήτημα της διάθεσης των εμβολίων, ήταν το βασικό αντικείμενο της τηλεδιάσκεψης που είχε την Τρίτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με ηγέτες της ΕΕ.

Η τηλεδιάσκεψη έγινε στο πλαίσιο της προετοιμασίας της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 25ης και 26ης Φεβρουαρίου, και σε αυτήν πήραν μέρος εκτός του κ. Μητσοτάκη, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα η χώρα του οποίου έχει την εξάμηνη προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ και ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι.

Ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, έθεσε πάλι στους συνομιλητές του την πρότασή του για καθιέρωση ενός ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού που, όταν τα επιδημιολογικά δεδομένα επιτρέψουν τη χαλάρωση των περιορισμών στις μετακινήσεις, θα διευκολύνει τα ασφαλή ταξίδια. Ως γνωστόν η πρόταση είχε γίνει από τον κ. Μητσοτάκη και τον περασμένο Ιανουάριο αλλά τότε, με εξαίρεση το θετικό σήμα από την Ισπανία, είχε συναντήσει τον σκεπτικισμό των Βρυξελλών και την άρνηση Βερολίνου και Παρισιού (εδώ).

Τώρα όμως το κλίμα είναι διαφορετικό, καθώς οι εμβολιασμοί έχουν δρομολογηθεί στην ΕΕ, έστω και με καθυστερήσεις, ενώ ήδη υπάρχει στο τραπέζι η προειδοποίηση του κ. Μητσοτάκη ότι αν δεν υπάρξει ευρωπαϊκό πιστοποιητικό, η Αθήνα θα προχωρήσει σε διμερείς συμφωνίες, ώστε να διευκολυνθεί ο τουρισμός. Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε επίσης τη σημασία της ταχείας αδειοδότησης νέων εμβολίων από τα αρμόδια κοινοτικά όργανα, πάντα με σεβασμό σε όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας αλλά δίχως γραφειοκρατικά κωλύματα.

Επίσης οι ηγέτες αντάλλαξαν, προπαρασκευαστικά, απόψεις ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 25ης και 26ης Μαρτίου, για το θέμα της Τουρκίας.

About the author

OM Newsroom

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας

Πρόσφατα άρθρα