ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επανάσταση 1878 | Μαυρίδου: “Μια χούφτα άνθρωποι “ύψωσαν” την περήφανη ελληνική ψυχή τους απέναντι στην Οθωμανική Αυτοκρατορία”

Το μήνυμα της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας κ. Σοφίας Μαυρίδου για την 143η επέτειο από την Επανάσταση του Ολύμπου το 1878

Επανάσταση 1878 | Μαυρίδου: "Μια χούφτα άνθρωποι "ύψωσαν" την περήφανη ελληνική ψυχή τους απέναντι στην Οθωμανική Αυτοκρατορία"

Μέσω της προσωπικής σελίδας στο facebook: “Σοφία Μαυρίδου – Πιερία Πρώτη“, η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας αναφέρεται στην 143η επέτειο από την Επανάσταση του Ολύμπου.

“Η Επανάσταση του 1878 πότισε με αίμα ηρώων τη Γη του Ολύμπου αλλά έδωσε ελπίδα στους Μακεδόνες. Οι θυσίες τους δεν πήγαν χαμένες και το 1912 η Πιερία μας προσαρτήθηκε στον εθνικό κορμό!” αναφέρει χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά η ανάρτησή της:

«Διά τούτο ηναγκάσθημεν να καταφύγωμεν εις τα όπλα, ίνα αποθάνωμεν τουλάχιστον ως άνθρωποι και Έλληνες, εάν δεν μας επιτραπή να ζήσωμεν ως άνθρωποι λογικοί και ελεύθεροι…»
Σήμερα συμπληρώνονται 143 χρόνια από την κήρυξη της Επανάστασης του 1878 που έγινε στο Λιτόχωρο του Ολύμπου.
Κοντά στους επαναστάτες του Λιτοχώρου, με πρόεδρο και μπροστάρη, την ηρωϊκή μορφή του Ευάγγελου Κοροβάγκου επαναστάτησαν λαός και κλήρος. Λίγες ημέρες μετά την Επανάσταση του Λιτοχώρου, το λάβαρο της Επανάστασης υψώνει ο δέσποτας Νικόλαος Λούσης στον Κολινδρό και όλη η Πιερία γίνεται μια γροθιά στον αγώνα για την ένωση με την μητέρα πατρίδα.
Μια χούφτα άνθρωποι “ύψωσαν” την περήφανη ελληνική ψυχή τους απέναντι στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Η Επανάσταση του 1878 πότισε με αίμα ηρώων τη Γη του Ολύμπου αλλά έδωσε ελπίδα στους Μακεδόνες. Οι θυσίες τους δεν πήγαν χαμένες και το 1912 η Πιερία μας προσαρτήθηκε στον εθνικό κορμό!
Χρόνια Πολλά Λιτόχωρο! Χρόνια Πολλά Πιερία! Χρόνια Πολλά Μακεδονία! Χρόνια Πολλά Ελλάδα!

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας