ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άρχισαν οι… γκρίνιες για το νέο εκλογικό νόμο στην Αυτοδιοίκηση

Άρχισαν οι… γκρίνιες για το νέο εκλογικό νόμο στην Αυτοδιοίκηση

Σε μία καταρχήν συμφωνία για πολλά από τα επιμέρους ζητήματα που θέτει το σχέδιο νόμου για τον εκλογικό νόμο στην αυτοδιοίκηση, φαίνεται να καταλήγουν δήμαρχοι από όλη σχεδόν τη χώρα, ενώ θετικοί στη μεγάλη τους πλειοψηφία είναι και οι αιρετοί στην Κεντρική Μακεδονία, όπως τουλάχιστον αποτυπώθηκε στην τελευταία συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔΚΜ). Κοινή θέση είναι πως ο νέος νόμος οδηγεί σε «κυβερνησιμότητα», δεδομένου ότι με τον προηγούμενο από τους 332 δήμους της χώρας, σε 231 δεν υπήρξε πλειοψηφία της παράταξης που εξέλεξε το δήμαρχο. Στο δε δήμο της Ορεστιάδας, για παράδειγμα, ο δήμαρχος εξελέγη με το 50,26% δεν έχει την πλειοψηφία στο δημοτικό του συμβούλιο, ενώ πανελλαδικά μόλις 101 δήμοι εξέλεξαν δήμαρχο από την πρώτη Κυριακή. Στα πλέον θετικά οι αιρετοί συμπεριλαμβάνουν και το χρονικό διάστημα στο οποίο κατατίθεται το σχέδιο νόμου, προκειμένου να αποφευχθούν παρερμηνείες για πολιτικές σκοπιμότητες.

Χαρακτηριστική είναι επ’ αυτού η δήλωση του προέδρου της ΠΕΔΚΜ, δημάρχου Πυλαίας-Χορτιάτη, Ιγνάτιου Καϊτεζίδη κατά τη τελευταία συνεδρίαση του δ.σ. του οργάνου, όπου είπε πως «είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι ο νέος εκλογικός νόμος, έρχεται σε ανύποπτο χρονικό διάστημα και σκοπεύει να λύσει προβλήματα κυβερνησιμότητας των δήμων. Η δε αλλαγή ήταν αναγκαιότητα, λαμβάνοντας υπόψη αυτά που έζησε η αυτοδιοίκηση με τον προηγούμενο νόμο».

Απολύτως σωστή κρίνει την απόφαση της κυβέρνησης να φέρει το σχέδιο νόμου στον παρόντα χρόνο ο α’ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, σημειώνοντας πως είναι το σωστό χρονικό διάστημα και όχι η τελευταία στιγμή πριν από τις εκλογές, προκειμένου να γνωρίζουν όλοι στην τοπική αυτοδιοίκηση τι ισχύει και τι αλλάζει.

Τα «αγκάθια» στο σχέδιο νόμου

Ωστόσο μετά την πρώτη ανάγνωση του σχεδίου νόμου, που φιλοδοξεί να φέρει μία άλλη μέρα στην αυτοδιοίκηση, οι αιρετοί εκπρόσωποι της εντόπισαν τα πρώτα «αγκάθια» που θα πρέπει να βγουν σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών, στο οποίο άμεσα θα υποβάλλουν τις προτάσεις και τις παρατηρήσεις τους, πριν το νομοσχέδιο εισαχθεί στη βουλή για ψήφιση.

Πρόκειται για διαφωνίες, που διατυπώθηκαν ήδη στο πλαίσιο της διαβούλευσης που άρχισε με τα θεσμικά όργανα της αυτοδιοίκησης, και επικεντρώνονται κυρίως στα εξής σημεία:

  • Στη μείωση του αριθμού των δημοτικών συμβούλων, καθώς το νομοσχέδιο προβλέπει μια μείωση που σε κάποιους δήμους θα φτάνει το 38%.
  • Στην κατάργηση των Τοπικών Συμβουλίων με όριο 500 άτομα. Επί της ουσίας προβλέπεται η κατάργηση του ξεχωριστού ψηφοδελτίου (4η κάλπη).
  • Η καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση των ψηφοδελτίων των συνδυασμών που ορίζεται η 30η Ιουνίου του 2023, τέσσερις μήνες πριν από τις εκλογές.

Διαβάστε περισσότερα στο makthes.gr >>

About the author

OM Newsroom

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας

Πρόσφατα άρθρα